A mellrákról mindig beszélni kell!

A mellrákról mindig beszélni kell!

Bizonyára te is ismersz olyan nőt, aki átesett emlőrákon, vagy pont most harcol ezzel a betegséggel. Akár az is lehet, hogy a családodban, egészen közelről találkoztál a rák ezen fajtájával. 2019-et írunk, és még mindig nagyon sok nő belehal ebbe a betegségbe, ami korai szakaszában felismerve, gyógyítható. Mégis, kevesen járnak szűrésre, pedig a kulcs az, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjék. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, de nagyon fontos, hogy ne csak ekkor legyen középpontban.

Hazánkban minden évben 5-6000 új emlőrákos beteget regisztrálnak, és megközelítőleg 2000 nő belehal a betegségbe. Ez a daganatfajta ezzel a magyar nőknél leggyakrabban előforduló típus. A mellrák az 50-65 éves nők körében a leggyakoribb, de sajnos ma már gyakran érint fiatalabbakat is. 100 esetből általában 5-nél örökletes a megbetegedés. Az emlőrák kezelésének a kulcsa az, hogy minél előbb felfedezzék a betegséget. A korán diagnosztizált emlődaganatok esetében 80%-os az 5 éves túlélés, ez pedig azt jelenti, hogy a betegség – feltéve, ha korai szakaszban felismerik – gyógyítható.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az emlőrák időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. 

Amennyiben valamilyen rendellenességet veszel észre magadon, azonnal fordulj orvoshoz! Fontos tudni, hogy az emlőrák általában nem fáj, és minél jobban fáj a csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó. Sajnos a magyar nők csekély százaléka jár minden évben nőgyógyászati kontrollra, a mammográfiás vizsgálatra talán még kevesebben mennek el.

Mammográfia

A vizsgálatot Magyarországon 2002 óta ingyenesen veheti igénybe minden nő. A 45 és 60 közötti korosztálynak kétévente javasolják. 

A mellrákról mindig beszélni kell!

A mammográfia egy speciális röntgenvizsgálat, amellyel időben felfedezhetők a rosszindulatú elváltozások. Még a 3 mm-es elváltozásokat is könnyen észreveszik a felvételen. A legjobb felvételt a menstruáció után egy héttel tudják elkészíteni, mert ekkor a leglágyabb a mell szövete. 

Hogy csinálják?

Mindkét mellről két irányból két-két felvételt készítenek, egyet felülről lefelé és egyet ferdén. Az expozíciós idő csupán másodpercnyi nagyságrendű, ezért mozdulatlannak kell maradnod, hogy a felvételek jól sikerüljenek. Ezt segítik elő azzal, hogy a mellet két plexilap között a lehető leglaposabbra préselik. Ennek köszönhető, hogy a vizsgálathoz kisebb sugárdózis is elegendő. Ez a préselés kellemetlen, sőt kissé fájdalmas is lehet, ám a vizsgálat nagyon rövid ideig tart. 

35 éves életkor előtt általában nem mammográfiás vizsgálattal, hanem ultrahangos eljárással vizsgálják a melleket. Azért van ez így, mert fiatalon a mellszövet még nagyon sűrű, és emiatt a mammográfiás felvétel kevésbé értékelhető.

Mit tehetsz?

A megelőzés a legfontosabb. Válts egészséges életmódra, mozogj többet, ne dohányozz, és ne fogyassz sok alkoholt. Minden hónapban végezz önvizsgálatot. Ne hagyd ki a nőgyógyászati szűréseket, mert ezek alkalmával az orvos tapintásos vizsgálattal ellenőrzi az emlőket. Ha bármi probléma van, ő biztosan észreveszi, és elküld a megfelelő vizsgálatokra.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, keresd szakértőinket online rendelésünkön!


Kovács-Hain Zsuzsa

 


A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!