Kívánós kismamaként borzalmas, hogy nem eheted vagy ihatod meg azt, amit épp szeretnél. Nagyon sok a tiltás, közte egy csomó kedvenccel… ez nem ér!
MIRE KELL NAGYON FIGYELNED?
Vannak olyan tápanyagok, amelyek nagyon fontosak mind a mama, mind a baba szempontjából. A folsav, a vas, a cink, a kalcium elengedhetetlen a baba egészséges fejlődéséhez. Fogyassz minél több olyan ételt, amely ezeket nagyobb mennyiségben tartalmazza. Ne egyél kettő helyett. Annak ellenére, hogy egy kis élet növekszik a pocakodban, a testsúlyodra nagyon kell ügyelned, hiszen a túlsúly sok problémát okozhat várandósság alatt. Naponta legalább ötször egyél, keveset, és fogyassz sok-sok folyadékot.
LÁSSUK, MIK AZOK A FINOMSÁGOK, AMELYEKET MELLŐZNÖD KELL, ÉS MIÉRT:
1. Nyers hal, hús és tojás
Sajnos a finom tatárbifsztek és a szusi egy ideig tiltólistás. Semmilyen nyers húsféle, hal és tojás nem megengedett a várandósság alatt. A káros baktériumok ugyanis, például a lisztéria, az E. coli és a szalmonella komoly fertőzéseket okozhatnak.Figyelned kell arra, hogy a húsfélék, a hal és a tojás mindig jól legyen hőkezelve, azaz átsütve vagy megfőzve fogyassz minden ilyesmit. A tojás jó forrása olyan fontos vitaminoknak mint B2-, B12- és D-vitamin, olyan ásványi anyagoknak mint a szelén és a jód. Tartalmaz fontos omega-3 zsírsavakat is. A sovány húsok a legjobb fehérjeforrások, amikre nagy szükséged van babavárás idején.
Miben van nyers tojás?
Különböző mousse-ok, a házilag készített fagyik hozzávalója a nyers tojás. DE nélküle nem lehet vaníliasodót (más sodót sem), tiramisut és házi majonézt sem készíteni. Halat ehetsz, sőt kell is, csak bizonyos fajtákat kell mellőzni. A cápa, a makréla, a lazac, a tonhal és más tengeri halak magas higanytartalmuk miatt kerülendők. Az omega-3 zsírsavakat hazai halakkal is pótolhatod, például busával. A lényeg, hogy mindent jól főzz vagy süss meg.
2. Sajtfélék
Ha nagy sajtimádó vagy, akkor rossz hír, hogy a karakteresebb ízű lágysajtok, penészes vagy puha, érlelt sajtoknak búcsút kell intened. Ezekben ugyanis liszteria baktérium lehet. Ez a baktérium, hányást, hasmenést, fejfájást és influenzaszerű tüneteket okoz, és súlyos szövődményekkel járhat a betegség. Pasztörizált keménysajtokat ehetsz továbbra is, ugyanis nagyon jó kalciumforrások, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.
Sajtkészítményeket, azaz például sajtkrémet nyugodtan fogyaszthatsz, ahogy túrót, kefirt és tejfölt is.
3. Belsőségek
Ha lehet, teljesen mellőzd őket, főleg a májat, aminek nagyon magas az A-vitamin tartalma. Ez a vitamin könnyen túladagolható.
4. Felvágottak, füstölt húsok
No, nem mindegyik megy a tiltólistára, de azok, amelyek nem hőkezeltek, mindenképp. Ilyenek a különböző szárazsonkák (pl. Serrano), de a kolbászokkal, szalonnával, más füstölt finomsággal is vigyázni kell. Ha van olyan megbízható forrásod, ahonnan be tudod szerezni a jó minőségű füstölt húst, azért egy jó sóletet vagy lencsefőzeléket ne sajnálj magadtól.
5. Koffein és alkohol
Azt szokták mondani, hogy amit megkíván a kismama, az nem árt a babának. Ez nem így van, főleg az alkohollal nem! A koffein tekintetében napi 1-2 csésze kávé nem a világvége, de az alkoholnál nincs ilyen türelmi mennyiség, kerüld el! Az alkohol ugyanis a méhlepényen át eljut a kisbabádhoz, és negatívan befolyásolja az agyfejlődést, valamint a sejtképződést. A túl sok koffein fogyasztása alacsony születési súlyt eredményezhet. Figyelj arra, hogy a fogyasztásod ne lépje túl a napi 200 mg-ot (2 bögre kávé vagy tea).
Kovács-Hain Zsuzsa