Nyár a nagyszülőknél
nyár a nagyszülöknél

Nyár a nagyszülőknél

Bizonyára te is belefutottál már a szüleiddel vagy párod szüleivel olyan nézeteltérésbe, amely a gyermekneveléssel kapcsolatos különböző véleményeteken alapult. Mivel generációs eltérések vannak köztetek, nagyon különbözően látjátok a világot. Ezzel persze semmi baj nincs mindaddig, amíg nem a gyerkőcről van szó. Komoly dilemmát okozhat ez ilyenkor, nyáron.
A nagyszülők szeretnének unokázni, több időt tölteni a család legfiatalabb tagjával, tagjaival. Igen ám, de mi van akkor, ha te nem szívesen engednéd át hetekre a nagyiknak, papiknak a gyermeked felügyeletét?

Félsz, hogy az eddig felépített szabályok romba dőlnek

A nagy nehezen felállított szabályaidat, az elért eredményeidet érzed veszélyben, hiszen a nagyiéknál a gyereknek mindent szabad. Teljesen érthető, ha aggódsz, hiszen nem volt könnyű elérni, hogy elpakolja a játékot, amivel játszott, vagy ne rendetlenkedjen az asztalnál (persze még lehetne folytatni a sort).

Ne aggódj, emlékezz!

Emlékszel a nagypapád bajszára? Arra, ahogy megtolja a háromkerekűt, és te csak száguldasz? Arra, ahogy a nagyid megkérdezi, hogy szilvás gombócot vagy palacsintát kérsz-e ebédre? És mindig segíthettél magozni a szilvát, tölteni a palacsintát. A papád meccset nézett a tévében, és nem szabadott hangoskodni, a nagyid addig házi szörppel kényeztette az ízlelőbimbóid, ami a házi almás pitére nagyon jól csúszott. Persze, hogy mindent szabad volt, és te mindent meg is tettél, amit otthon tiltottak a szüleid. Hát nem volt egyszerűen csodás és varázsos? Ugye, hogy az volt?

Bizonyára neked is vannak olyan nyári emlékeid, amikor a nagyszüleidnél töltötted az időt. Mire emlékszel? Elevenítsd fel, milyen volt.

Miért akarnád megfosztani a gyermeked ettől? A gyermekkor emléktárának egy része innen tevődik össze: azokból a nyári élményekből, amelyeket a nagyszüleivel élt át. Ne hagyd, hogy ezek ne legyenek neki. A nagyszülőkkel való érzelmi kötődés egész életére meghatározó lesz. Nemcsak a szeretetről tanul nagyon sokat, hanem az idősebb emberek felé is másképp viszonyul majd.

Ne legyenek illúzióid, sok-sok olyan történetet mesélnek majd rólad a szüleid a gyermekednek, amit lehet, hogy te magad már rég elfelejtettél. Nem baj, ő majd fennhangon meséli társaságban is, hogy meztelenül medencéztél a Kis Pistiéknél négyévesen.

Előfordulhat, hogy minden borul

Persze nem minden 100%-os a nagyiéknál sem. De azt az egyet ne feledd, hogy ők is voltak egyszer szülők, mégpedig a te szüleid. Belőled is ember lett! Hidd el a gyermekedet sem fogják „elrontani”, mert ha tisztázzátok, hogy otthon mik a szabályok, és a nagyiéknál mik, a gyermek tudni fogja. Természetesen, számíthatsz rá, hogy minden borul majd, és egy ideig kicsit nehezebb dolgod lesz a lurkóddal. De ez így van jól. Gondolj bele, milyen szerencsés a gyermeked, hogy vannak nagyszülei, és velük lehet. Ez mindennél többet ér!

Hogy csináld okosan?

Mielőtt elengeded a kicsi kezét, üljetek le együtt, minden felnőtt és minden gyerek, majd tisztázzátok, hogy mik azok a dolgok, amiket a nagyiéknál sem szabad, mik azok, amik fontosak, hogy betartassák a gyermekkel. Mindenképp bízz meg a nagyszülőkben, hiszen ők is neveltek már gyermeket, van kellő rutinjuk. Ne felejtsd el, hogy szavakba is nehéz lenne önteni a szeretetet, amit az unokák iránt éreznek.

Ha szoros a kapocs a nagyszülőkkel, és mindkét fél szeretné a közös időtöltést, akkor akár hosszabb időre is „táborozhat” a gyerkőc a nagyiéknál. Ha ritkán van alkalom a találkozásra, akkor pedig a szünidő nagyon jó alkalom arra, hogy több időt tölthessenek együtt. Ekkor azonban érdemes mindenképp fokozatosan haladni. Első alkalommal jó, ha nem olyan hosszú időre marad a gyerkőc a nagyszülőknél. 1-2 nap, éjszaka elég lesz. Utána emelhetitek az ott tartózkodás hosszát. A végén a határ a csillagos ég, abban biztos lehetsz.

Tartsd tiszteletben a nagyszülőket

Nekik is van életük, lehetnek programjaik, esetleg vágynak arra, hogy kettesben nyaralhassanak. Nem jó, ha egész nyáron, folyamatosan rájuk bízod csemetédet. Meg kell beszélni, melyik nagyszülő, mennyi időre tudja vállalni a kicsi felügyeletét. Nem kérheted számon a nagyszülőket, hiszen ők örömből vállalják, és azért, hogy neked, nektek segítsenek áthidalni a szünidei időszakot.

Ha jó előre tisztáztok mindent, nem lehet gond. A gyerkőcnek tisztában kell lennie azzal, hogy a nagyszülő nem játszópajti, akivel azt tesz, amit csak akar, hanem olyan felnőtt, akire rábízták. Tudnia kell azt is, hogy nagyi és papi mondhat neki nemet is, ha kell, ráncba is szedheti, akárcsak anya vagy apa, hiszen ők nincsenek most vele.
Ennek ellenére persze tudjuk, hogy a nagyszülők olyanok, mint a szülők – jó sok cukormázzal…

Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!