Nőgyógyász, védőnő, szonográfus – Szakemberek a várandósság során

Nőgyógyász, védőnő, szonográfus – Szakemberek a várandósság során

Amikor babát tervezel vagy babát vársz, sok mindenre fel kell készülnöd. Jó, ha tudod, milyen kérdéseddel hova, kihez fordulj, hogy biztosan a lehető leghozzáértőbb választ kaphasd.

I. A nőgyógyász szerepe

Babatervezés és várandósság idején a nőgyógyász szakorvos szerepe kiemelkedő. Legjobb, ha választasz egy olyan orvost, akiben 100%-ig megbízol. Ez azért nagyon fontos, mert életed egyik legfontosabb mérföldkövén ő lesz az irányító. Nem mindegy tehát, hogy ki lesz az, aki világra segíti a gyermeked.

Mivel várandósság során nagyon sok minden történik, minden trimeszterben különböző előírt vizsgálatokra van szükség, amelyek a terhesgondozás részét képezik. Lássuk ezeket kicsit közelebbről.

Első trimeszter

A terhességi teszt elvégzése, azaz a pozitív eredmény után, érdemes azonnal bejelentkezni a nőgyógyászhoz. Az első vizsgálat alkalmával az orvos megállapítja, hogy valós volt-e a teszt pozitív eredménye, illetve, hogy a megtermékenyült petesejt a méhen belül ágyazódott-e be.

Ha az orvos megállapítja, hogy a kisbaba fejlődésnek indult a méhedben, további teendőid lesznek. Az orvosod sokféle vizsgálatra utal majd be, amelyekre el kell menned.

Íme, az első három hónap legfontosabb vizsgálatai:

 • Vérvizsgálat és vércsoport meghatározás
 • Vizeletvizsgálat
 • Hepatitis vizsgálat, ahol meghatározzák, védett vagy-e
 • Szifilisz kizárása
 • Fogorvosi vizsgálat
 • EKG vizsgálat és vérnyomásmérés
 • Első genetikai vizsgálat

Ennek a várandósság 11. és 13. hete között kell történnie. Legtöbbször egy genetikai ultrahang vizsgálatból áll, de külön költségért kérhető a genetikai vérvizsgálat is (ún. kombinált genetikai teszt).

Második trimeszter

 • Vér-, és vizeletvizsgálatot végeznek. Ilyenkor leginkább a vérszegénység fennállását nézik, hogy ha szükséges, vaskészítményt írhasson fel az orvos.
 • Megtörténik a második genetikai ultrahangvizsgálat, amely normál esetben a 18-20. hét között esedékes. Ilyenkor már nem vesznek vért.
 • Cukorterhelés. Erre a terhesség 24. és 26. hete között kerül sor. Ennek eredményéből derülhet ki, hogy szembe kell-e nézned a terhességi diabétesszel.

Harmadik trimeszter

Ebben az időszakban sokkal több vizsgálatot végeznek, mint előtte, hiszen ez már a valódi felkészülés időszaka.

 • Ahogy közeledik a szülés időpontja, szükség van újabb vérvételre és vércsoportvizsgálatra. Erre a magzat és az anya közötti esetleged RH összeférhetetlenség miatt van szükség. Ha ez fennáll, akkor a szülés után feladat vár az orvosokra, így jó tudni róla.
 • Ultrahang vizsgálat. Ez az ultrahang már nem genetikai, hanem a segítségével felderítik, hogy milyen állapotban van a méhlepény, mennyi a magzatvíz és hogyan áramlik a vér a köldökzsinórban. A baba pontos méreteit is igyekeznek meghatározni.
 • NST vizsgálat. Erre a 36. héttől hetente, a betöltött 40. héttől viszont kétnaponta-naponta sor kerül. A baba mozgását és a méh összehúzódásait jelzi ki, és rögzíti az NST gép.
 • Vizeletfehérje-vizsgálat. Ezzel a vizsgálattal deríthető ki, hogy fennáll-e a terhességi mérgezés veszélye.
 • GBS szűrés, vagyis hüvelyváladék-vizsgálat. A 36. hét közelében a nőgyógyász kenetet vesz a hüvelyből. Megvizsgálják, hogy van-e valamilyen fertőzés. Ha igen, akkor antibiotikumra lesz szükség a babánál és a mamánál is.

II. A védőnő szerepe

Magyarországon kiemelt feladatokat lát el a védőnő, aki nemcsak a várandósságot, hanem a szülés utáni időszakot és a kisgyermekkort is végigkíséri. Ő az a személy, akivel kicsit bensőségesebb kapcsolatot is kialakíthatsz, hiszen nőként pontosan érti és átérzi, min mész keresztül. Terhesgondozás a feladata, amit a tanácsadói irodában, vagy nálad, otthon végez. A kötelező védőnői tanácsadás nyolc alkalom, de ennél többször is lehet rá sort keríteni, ha az igényeid úgy diktálják.

1. Gondozásba vétel

Ez az első találkozás, amely általában az első trimeszter elején, de legalább a 12. hétig megtörténik. Az első nőgyógyászati vizsgálat után, amikor már biztosan ki lehet jelenteni, baba fejlődik a méhedben, akinek a szívhangja is hallható, fel kell keresned a területileg illetékes védőnőt. Ő állítja ki számodra a terhesgondozási kiskönyvet. Ez a könyvecske az egész várandósság alatt hű társad lesz, feljegyeznek bele minden fontos adatot, vizsgálati eredményt. A védőnő innentől már segítőd lesz abban, hogy felkészülhess a szülésre.

2. Ezeket a vizsgálatokat végzi a védőnő

Az első találkozáskor részletesen feljegyzi a kórtörténeted, ezt követően pedig testsúlyt, vérnyomást mér és megvizsgálja a vizeletedet is. A várandósság alatt később egyéb vizsgálatok is becsatlakoznak a sorba, lássuk, milyen vizsgálatokat végez a védőnő:

 • Testsúly mérése – minden találkozáskor

Ez segít figyelemmel kísérni a várandósság alatti súlynövekedésed. Erre nagyon kell figyelni, hogy ne legyen rajtad túl sok felesleg, hiszen maga a várandósság is igen nagy terhet ró rád. A súlyodat befolyásolja a baba súlya, a méhlepény és a magzatvíz súlya, mennyisége is. Ha túl nagy mértékű a súlygyarapodás, abból ödémára is következtethet a szakember, a vizesedés pedig nemcsak kellemetlen, hanem később gondot is okozhat.

 • Vérnyomás mérése – minden találkozáskor

A várandósság alatti magas vérnyomás igen veszélyes lehet, ugyanis terhességi toxémia, vagyis mérgezés alakulhat ki. Ez a probléma általában a várandósság második részében okozhat gondot, vizesedés, magas vérnyomás és a vizeletben lévő fehérje magas szintje jelzi. Amennyiben nem figyelnek rá eléggé, a magzatnál és az anyánál is súlyos, akár életveszélyes állapotot okozhat.

 • Pulzusmérés – minden találkozáskor
 • A lábaidat is ellenőrzi – minden találkozáskor, főleg a várandósság második felében

A vizesedést ellenőrzi így a védőnő, ami tünetként terhességi toxémiára utalhat.

 • Vizeletvizsgálat – minden találkozáskor

Erre azért kell sort keríteni, mert ahogy a véred, a vizeleted is nagyon sok információval szolgál a szakértő szemek számára. A védőnő genny jelenlétét, fehérje magas szintjét, illetve a vizeletben lévő cukor jelenlétét vizsgálja.

 • Magzati szívhang hallgatása – a várandósság második felében, jellemzően a 16. héttől

III. A szonográfus szerepe

A szonográfus által végzett ultrahang vizsgálatok leleteit minden esetben kiértékeli a szülész-nőgyógyász szakorvos is, ezért nagyon fontos, hogy ezek nálad legyenek.

Mit vizsgál a szonográfus szakember?

Minden UH vizsgálat nagy élmény, hiszen egy kis monitoron magad is végigkísérheted, és láthatod a kisbabád mozgását, hallhatod a szívverését. Az ultrahangspecialista vizsgálja:

 • a baba súlyát, 
 • a baba méretét,
 • feltárja a baba korát,
 • meghatározza a babák számát,
 • meghatározza a méhlepény állapotát, elhelyezkedését,
 • fényt derít esetleges fejlődési rendellenességekre, illetve az anyai szervezetben lévő problémákra is,

1.   Az első ultrahang vizsgálatot általában a nőgyógyász szakorvos végzi a várandósság megállapítása céljából. Ez rendszerint a várandósság 5-10. hete között történik. Ennek a vizsgálatnak a segítségével határozza meg az orvosod meg, hány magzat van a méhedben, és mi a terhesség pontos kora, illetve kijelöli a szülés várható időpontját is.

A második vizsgálattól rendszerint szonográfus szakember, azaz ultrahang specialista végzi a terhességi UH vizsgálatokat.

2.   A második terhességi ultrahang

A várandósságod 12-13. hetében kell elvégezni. Genetikai ultrahangnak is nevezik, ugyanis ez a vizsgálat különböző fejlődési-és kromoszóma-rendellenségeket igyekszik felismerni.

3.   A harmadik várandós UH vizsgálat

Már majdnem a terhesség félidejénél végzik el ezt a vizsgálatot, hasfalon át. Ilyenkor a magzatod mellkasát, szívét, koponyáját, belső szerveit, a végtagjait és a gerincét vizsgálja a szonográfus. A vizsgálat kiterjed a magzatvíz mennyiségére és a méhlepény állapotára is.

4.   A negyedik ultrahang

A terhesség 30. hetében ezzel a vizsgálattal szűrik ki a különböző fejlődési rendellenességeket, amelyekre később derülhet fény. A baba méreteit is figyelemmel kísérik.

5.   Az ötödik UH

A 36. héten kerül rá sor. Ez az ultrahang már a szülés megtervezését segíti elő. Vizsgálják a baba helyzetét, a súlyát, a lepényt és a magzatvíz mennyiségét is.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!