Nem szoptatsz? Miért nem?
Ha kevés az anyatej

Nem szoptatsz? Miért nem?

Ez a két kérdés minden kismama számára, aki nem tud szoptatni valamilyen okból kifolyólag, valódi tőrdöfés. És mindig, mindenki megkérdezi. Tény, hogy az újszülött csecsemő számára a legjobb táplálék az anyatej. Azt is tudjuk, hogy a WHO a kicsi 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást ajánl. De mi van akkor, ha valamiért nem megy a szoptatás? 
Le kell szögeznem, hogy attól, mert nem tudsz szoptatni és a babád tápszert kap, nem vagy rosszabb, jobb, hanyagabb vagy gondoskodóbb azoknál az anyáknál, akik szoptatnak. Ne ostorozd hát magad, mert attól biztosan nem lesz könnyebb dolgod.

Ha kevés az anyatej

Emlékszem, az első gyermekem súlyát minden egyes etetés előtt és után mértem. Gondosan feljegyeztem és stresszeltem, hogy kevés a gyarapodás, biztos éhezik. Persze ez nem a legjobb, amit tehettem, de tanácstalan voltam. Az anyukák egyik legnagyobb aggodalma ez, hiszen egyikünk sem szeretné, ha éhezne a kicsi.  Sokszor téves következtetéseket vonunk le egyes tünetekből, amelyekről azt hallottuk, olvastuk, hogy ha ezt tapasztaljuk, akkor bizonyára kevés az anyatej.

Nem biztos, hogy kevés a tejed, ha…
 • puhább a melled
 • kisebb a melled
 • nincs tejcsepegés
 • nincs tejleadó reflex
 • nem elég a babádnak egy mell
 • sír a baba a szoptatás után
 • gyakrabban igényli a szopizást
 • szoptatás után nem tudsz fejni

Biztosan kevés a tejed, ha…
 • a szülés utáni néhány napban nem lövell be a tej
 • minden rendben lenne, de a baba nem gyarapszik megfelelő ütemben
 • a kisbabád minden egyes szoptatás után sír
 • akkor is sír, ha evés után még hagynád a melleden kicsit komfortszopizni
 • kevés a napi pisis pelenka, azaz kevesebb, mint 5-6
 • kevés a napi kakis pelenka, azaz kevesebb, mint 3-4

Fontos kérdésként merülhet fel benned az is, hogy ha te mindent megteszel, akkor mégis miért kevés az anyatej. Ennek sok oka lehet, amelyek legtöbbször a gyakorlat hiányából, helytelen döntésekből adódhatnak. Ha a baba a szülést követően nem kerül azonnal mellre, csökken az esély arra, hogy a tej időben belövell, és a baba képes lesz azonnal szopni. Addig, amíg az anyatej belövell, sokszor mellre kell tenni a kicsit, ez növeli a későbbi tej mennyiségét is. Jót tesz, ha a kisbabát nem különítik el tőled, éjjel-nappal, igény szerint tudod mellre tenni, lehetőleg minél többször.

Ha kevesebb az anyatej, azt okozhatja még…
 • gyógyszerszedés
 • mellgyulladás
 • valamilyen lelki probléma
 • valamilyen szülés miatti, váratlan esemény
 • sok stressz
 • dohányzás
 • alkoholfogyasztás
 • nem megfelelő vitamin-, nyomelem- és ásványi anyagszint (a szoptatás idején ugyanis megnő a mama tápanyagigénye, amit muszáj pótolni ahhoz, hogy az anyatej megfelelő minőségű és mennyiségű legyen)
Minden igyekezeted ellenére, előfordulhat, hogy a szoptatás kudarcba fullad. Le kell szögezni, hogy abban az esetben, ha a kisbabád tápszeres táplálást kap, nem szenved majd hátrányt azokkal a babákkal szemben, akiket szoptatott az édesanyjuk. A manapság kapható anyatejpótló tápszerek ugyanis megfelelő arányban tartalmaznak minden olyan tápanyagot, amelyre a fejlődő kisbabának szüksége van.  
Ha attól félsz, hogy a nem anyatejjel táplált kisbabáddal nem alakul ki olyan kötődés, mintha szoptatnál, hidd el, nem így van. Az anya-baba közti kapocs nem attól lesz mély, hogy mivel és hogyan táplálkozik a kicsi. Ez egy sokkal előbb induló folyamat, már a fogantatáskor elkezdődik, végig a várandósság alatt tart. Ha tápszerrel, cumisüvegből, kispohárból, kiskanállal vagy bárhogy eteted őt, a kapocs köztetek lehet nagyon-nagyon mély. Az általad adott szeretet pedig biztosítja őt arról, hogy mindig számíthat rád.Tarjáni Rita

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!