Nehéz, de táplálkozz egészségesen várandósan, karácsonykor is

Nehéz, de táplálkozz egészségesen várandósan, karácsonykor is

Már nagyon régen túlhaladott az a nézet, miszerint várandósan kettő helyett kell enni. Ma már inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy az ételek minőségi, lehetőleg hazai alapanyagokból készüljenek, valamint hozzájáruljanak az ilyenkor megnövekedett tápanyagigény kiegészítéséhez. Karácsony közeledtével azonban kicsit nehezebb dolgod van, hiszen annyi finomság csábít.

Minden kismama más és más, nem mindenkinél működik ugyanaz a "recept". Van, aki többet, mások kevesebbet kívánnak a várandósság kilenc hónapja alatt. Abban azért megegyezhetünk, hogy manapság már nagyon fontosnak tartják a kismamák, hogy egészséges mértékben hízzanak a babavárás alatt. Az egészséges mértékű hízás is minden esetben mást jelent. Attól függ, hogy mi az egészséges, hogy milyen testalkattal rendelkeztél a teherbeeséskor. Minél magasabb volt a testtömeg-indexed (a BMI), annál kevesebb lehet a normális hízás.

Helyes táplálkozás kismamaként

A minőségi táplálkozás jegyében megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kell fogyasztanod. A babádnak nem arra van szüksége, hogy minél nagyobb adagokat fogyassz, hanem arra, hogy minden vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez hozzájusson, amire az egészséges fejlődéséhez szüksége van. Nagyon fontos tehát, hogy kismamaként helyesen táplálkozz.

De mi a helyes? A várandósság előtti energiaszintje mindenkinek más. Eszerint alakul a táplálékigényünk is. Ez így van a várandós időszakban is, ehhez kell kialakítanod a minél egészségesebb étrended. Persze az is számít, hogy mennyire élsz aktív életet. A jelen helyzetben ez kissé nehézkes, hiszen zárva vannak az edzőtermek, nincs kismamajóga és nincsenek egyéb csoportos foglalkozások. Most az aktív élet is a négy fal közé, esetleg a kertbe szorul. El lehet menni kicsit kocogni is a közelbe, de mégis minden kicsit nehézkesebb.

Első trimeszter

Ebben az időszakban még nincs szükség arra, hogy többletkalóriákkal bombázd a tested. Sőt, lehet, hogy a várandósság előtti energiaszintedhez képest kicsit csökken az aktivitásod, így akár még kevesebb táplálék is elegendő lenne.

Második trimeszter

A megszokott mennyiség itt is a kiindulási pont. Ehhez képest kicsit többre lesz most szükséged. A naponta többször keveset, elvét követve építkezz. Beiktathatsz egy extra étkezést, ami nem több, mint például egy finom turmix gyümölcsökből, egészséges magvakból és egy kis tejből (lehet növényi is).

Harmadik trimeszter

A kisbabád már nagyra nőtt a pocakodban, ebben a trimeszterben pedig még nagyobb lesz. Ekkor már a többletbevitel úgy 450-500 kalória körüli kell, hogy legyen a várandósság előtti mértékhez képest. A megszokott étkezéseidet gazdagíthatod, hogy mindent megkapjatok a babáddal.

Figyelned kell a helyes, egészséges súlygyarapodásra, hiszen a túl sok plusz kiló veszélyes is lehet. Az egészséges gyarapodás fogalmába azonban az is beletartozik, hogy meg kell tartani egy egészséges hízási mértéket, ami, ha túl kevés, az sem jó, hiszen alultápláltsághoz vezethet.

etkezes-varandos-karacsony2

Ajjaj, mindjárt itt a karácsony!

Finom sütik, sok-sok nassolnivaló, zsírdús ételek. Ez jellemzi a karácsonyi időszakot. Kismamaként, amikor minden olyan csábító, nagyon nehéz dolgod van abban, hogy megmaradj az egészséges étkezés medrében. Valószínűleg mostanában sokkal többet kell majd otthon lenned, ami ezt még jobban megnehezítheti. Kevesebb mozgással, csábító finomságokkal kopogtat az ünnep, ezért minden eddiginél jobban résen kell lenned.

Nem baj, ha néha-néha elcsábulsz egy-egy bejgli vagy zserbó láttán, vagy a halászléből még egy tányérral szedsz magadnak Szenteste. Az egyensúlyra kell nagyon figyelned. Egy pici önfegyelemre nyilván szükséged lesz, amit kismamaként nem mindenki tud könnyen megtartani, de egy kis odafigyeléssel megoldható.

Így lehetsz karácsonykor is tudatos

1.   Maradj az egészség oldalán. Csak kicsit kell kibírnod, hiszen az egész várandósság gyorsan elröppen. A kilenc hónap nem sok, és még az is lehet, hogy később is maradsz a babavárás alatt kialakított, egészséges étrendnél.

2.   Ne fogadj el mindent, amivel megkínálnak. Sokan úgy érzik, ha látnak egy kismamát, azonnal tenniük kell érte valamit. Ilyenkor agyonkínálgatnak mindenfélével, amihez lehet, hogy nincs is kedved, csak udvariasságból fogadod el. Mondj nyugodtan nemet. Ne azzal törődj most, hogy esetleg valaki megsértődik ezen. A saját és a babád egészsége most sokkal fontosabb.

3.   Minden nap mozogj egy keveset. Már fél óra tornával, jógával, kocogással sokat tehetsz azért, hogy megmaradj az egészséges súlygyarapodásnál.

4.   Még egy pici alkoholt se! Az alkohol nagyon káros a magzatra, még karácsonykor sem engedheted meg magadnak, hogy elcsábulj. Ebben légy következetes és könyörtelen magaddal!

5.   Kerüld a szélsőségeket. Próbálj minden nap többször, keveset enni. Tervezd meg az étkezéseket, és ne nagyon térj el ettől a tervtől. Természetesen egy-egy kisebb kilengés belefér, de igyekezz mindent megtenni a babád egészséges fejlődése érdekében.

6.   Ne feledkezz meg a megfelelő arányú és minőségű tápanyagkiegészítésről. Válassz olyan terhesvitamint, ami végigkíséri a várandósságod, és minden olyan létfontosságú tápanyagot tartalmaz, amire neked és a gyermekednek szükségetek van. A szülés utáni időszakban is nagyon fontos ez a pont, hiszen akkor sem szűnik meg köztetek az összeköttetés. A külvilágban nem a köldökzsinór, hanem az anyatej, a szoptatás köt össze titeket.

Az idei karácsony valószínűleg sokkal csendesebb, ugyanakkor aggodalommal telibb lesz, mint az eddigi években. Nem könnyű most kismamának lenni, nemet mondani, átgondoltan étkezni. De jusson eszedbe, most a kisbabád az első, és tudod, ami jó a mamának, az jó a babának is.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!