Ne hagyd sírni a kicsit!

Ne hagyd sírni a kicsit!

Nagyon sokféle elméletet lehet olvasni arról, hogy mi a megoldás arra, ha nem alszik a kisbaba. Vannak, akik azt mondják, nem baj, ha sír, elfárad és elalszik. De valóban ez lenne a megoldás?
Mindig irigykedve hallgattam a babás barátnőim beszámolóit, miszerint szuper alvó a kisbabájuk. Az enyém soha nem aludt át egyetlen éjszakát sem kétéves koráig. Már azt hittem, valami baj van vele. Én magam és a férjem is olyanok voltunk, akár a The walking dead zombijai. Egymást váltottuk a gyerek mellett, és nem aludtunk két órát egyben. Borzalmasan stresszes és kellemetlen időszak volt, ugyanakkor csodálatos is, hiszen a kisbabánk ott volt velünk, a családunk vele lett teljes.

Bármennyire fáradtak is voltunk, soha nem hagytuk hosszú időn át sírni a kislányunkat. Sokan azt mondták, bolondok vagyunk, hiszen nem lesz semmi baja attól, hogy álomba sírja magát. De nekünk nem ez volt a meggyőződésünk. Ha egy baba sír, akkor valami nem jó neki.

Sokféle módszert kipróbáltunk, de a sírni hagyás számunkra egyenlő volt a cserben hagyással. Úgy éreztük, soha nem lehetünk annyira fáradtak, hogy hagyjuk szenvedni őt.

Az egyik barátnőm kisbabája hasonlóan rossz alvó volt, mint a mi kislányunk, de ő bevetette a ″sírni hagyni″-fegyvert. Pár percig hagyta minden alkalommal úgy, hogy ez idő alatt nem ment a kicsi közelébe. Persze figyelte, hogy nehogy történjen vele valami, de nem vette a karjába, hogy megnyugtassa. Néhány ilyen alkalom után a gyerek csak sírt tovább, és mindig álomba sírta magát.

Megkérdeztem a barátnőmet, hogy mi volt a következtetés, amit levontak ebből az egészből… Azt válaszolta, hogy szuper eredmény, hogy a babájuk átalussza az éjszakákat, így igazán nem is keresett értelmet vagy konklúziót az egész módszer mögött. Szegény baba, csak elfáradt a sírásban, és egy idő után már azért nem sírt, mert tudta, hogy hiába tenné, senki nem jön oda hozzá.

A barátnőm lehet, hogy nem tudta, hogy ha hosszabb idei hagyja sírni a kisbabáját, akkor a szervezetében felhalmozódik a stresszhormon. Ez elég nagy baj, de ezen kívül is van probléma a sírni hagyással: nem támasztja alá a kötődés kialakulását. Egy kisbaba életében, a kötődés és a fejlődés szempontjából, az első év a legfontosabb időszak.

A barátnőm elmesélte, hogy nem érezte jól magát, miközben sírni hallotta a kisfiát, de úgy érezte, jót tesz ezzel.

Az éjszakai ébredés természetes dolog

Ugye veled is előfordult már olyan, hogy valamiért nem tudtál jól aludni, felébredtél éjszaka? A kisbabáknál ez az első életévben teljesen normális dolog. Ők még képtelenek megoldani a felmerülő problémáikat. Sokszor szomjasak, fáj valamijük, és ilyenkor mindig sírással jelzik, hogy valami nincs rendjén.

Természetes, hogy kezdő szülőként kicsit nehéz kiigazodni a kisbabádon, és a sok „jóakaró” tanácson, de egy biztos, minden kisbaba más és más. Nincs olyan általános recept, ami mindegyik csecsemőnél feltétlenül működik.

Mit tehetsz?

Bizonyára nagyon fáradt és elcsigázott vagy, ahogy én is az voltam. Nem szabad a dolgot elengedned, hiszen azzal a babádnak ártasz.

Ismerd ki a babád. Tudnod kell, hogy mikor és mitől alszik szívesen, hogyan működik a szervezete. Sétálj nagyokat a picivel, a friss levegő mindenkinek segít. Az esti rutin kialakítása is nagyon jó lehet, segíti az ellazulást, és egy idő után a kisbabád megszokja majd, hogy mi mikor következik. Vedd kicsit lazábban a dolgot. A feszültséget azonnal átveszi, és az stresszé alakul. Ettől felpörög a baba, és sokkal nehezebb lesz elatni.

Nyugodtan kérj segítséget, ha úgy érzed, szükséges, de csak azokat a tanácsokat fogadd meg, amelyekkel azonosulni tudsz, és úgy érzed, be tudod építeni az életetekbe.

Jó pihenést!

Tarjáni Rita

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!