Ne ess kétségbe, ha nem jön a baba!

Ne ess kétségbe, ha nem jön a baba!

A meddőség sajnos igen sok párt érint. Sokan hamar kétségbe esnek, és feladják a próbálkozást. Pedig sok aprósággal, odafigyeléssel megkönnyíthető a kívánt cél elérése. Dr. Sára Levente szülész-nőgyógyász szakorvossal a nehezített teherbeesésről beszélgettünk.

Mi okozhatja, ha egy nő nehezen tud teherbe esni?

Nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni az elején, hogy meddőségi problémák esetén párokról kell beszélnünk, párokat vizsgálunk és kezelünk szükség esetén. Az esetek negyedében a férfinél, negyedében a nőnél, további 25%-ban mindkét félnél találunk olyan eltérést, ami meddőséghez vezet. Sajnos a maradék 25%-ban nem találjuk meg a sikertelenség okát. A kivizsgálás során először a férfi partnert vizsgáljuk esetleges csökkent nemzőképesség vagy nemzőképtelenség irányába. Ezzel párhuzamosan megkezdjük a hölgyek kivizsgálását is, az úgynevezett átjárhatósági vizsgálattal. Ennek keretében vizsgáljuk a női nemi szervek esetleges anatómiai eltéréseit, valamint azt, hogy a petevezetékek nincsenek-e lezáródva, ami a természetes teherbe esést lehetetlenné teszi. Ezeket a vizsgálatokat ma már sokszor fájdalommentesen, gyorsan, akár ambuláns vizsgálat keretében is el tudjuk végezni. Csak azokban az esetekben kell műtétet végezni, ahol az ambuláns átjárhatósági vizsgálat sikertelen volt, vagy egyéb elváltozásra is fény derül, amit meg kell operálni.

Azokban az esetekben sem kell kétségbe esni, ha a vizsgálat lezárt petevezetékeket, méhüregi rendellenességeket igazol. Egyrészt ezen esetek többségében is van mód a műtétes korrekcióra, mely során a méhüreg alaki eltéréseit javítani tudjuk, a méhet deformáló elváltozásokat (myomák, polypok) el tudjuk távolítani. Ha a petevezetékek lezártságát igazoljuk, úgy azokat újra átjárhatóvá lehet tenni. Amennyiben ez műtéttel sem sikerül, úgy a lezárt petevezetékek miatt lombikprogramra irányítjuk a pácienst.

Következő lépésben a nemi szervrendszer funkcionális működését vizsgáljuk. Ilyenkor arra vagyunk kíváncsiak, hogy a petefészkek képesek-e érett tüszőket termelni. Ezt ultrahangos tüszőkereséssel és mérésekkel tudjuk követni. Amennyiben azt látjuk, hogy a tüszőérés nem megfelelő, úgy ennek hátterében számos ok állhat. Ilyenkor vizsgálnunk kell a petefészek működését befolyásoló endokrin szervek esetleges eltéréseit. Sokszor az agyalapi mirigy, a mellékvesék vagy éppen a pajzsmirigy működési zavara állhat a háttérben. Gondolnunk kell a cukoranyagcsere zavaraira is. Nemcsak a kialakult cukorbetegségben, de az azt megelőző inzulinrezisztencia enyhébb eseteiben is számolnunk kell teherbeesési nehézséggel. Jó hír, hogy ezek kezelhető problémák.

A meddőségi esetek kisebb, de nem elhanyagolható százalékában autoimmun betegség vagy fokozott trombózishajlam is állhat a háttérben. Ezek a rendellenességek nem mindig járnak tünetekkel, így sokszor a kivizsgálás során diagnosztizáljuk.

Mennyire hangsúlyos ebben a problémakörben a lelki tényező?

Nagyon fontos, és nem megkerülhető probléma a meddőség mögött meghúzódó szorongás, aggodalom, kétségbeesés. A párok vizsgálata során mindig a szervi elváltozások kizárására, kiszűrésére törekszünk. Azonban már az első jelentkezéskor érdemes felhívni a figyelmet a lelki egyensúly szerepére is. Nagyon fontos a párok megnyugtatása, a háttérben megbúvó aggodalmak feloldása. A meddőség mögött nem egy esetben hosszú ideje elfojtott szorongás, vagy egyéb, nem megfelelően feltárt, lelki feszültség is állhat. Több vizsgálat is igazolta, hogy azokban az esetekben, ahol egyéb eltérés nem volt igazolható, és a párok hajlandóak voltak közösen részt venni a speciálisan nekik kidolgozott pszichoterápián, ott az esetek több, mint felénél sikerült a teherbe esés egy éven belül. Nagy szükség lenne Magyarországon is a meddőségi esetek kezelésébe integrált önkéntes szexuál- és pszichoterápiára.

Ha nem jön a baba, milyen vizsgálatokat kell feltétlenül elvégeztetni?

A legfontosabb, hogy amennyiben egy év rendszeres próbálkozást követően sem sikerül a teherbeesés, úgy mindenképpen javasolt nőgyógyászhoz fordulni. Az első konzultáció és vizsgálat során elvégzett, általános nőgyógyászati vizsgálat is számos problémára fényt deríthet. "A jó anamnézis fél diagnózis". Az orvossal történő konzultáció célja, hogy célzott kérdéseken keresztül kiderüljenek a releváns nőgyógyászati panaszok, társbetegségek, melyek közelebb vihetnek az alapprobléma megoldásához. A különböző menstruációs zavaroknak, kismedencei fájdalmaknak sokszor nagyobb jelentősége lehet, mint azt egy laikus gondolná. Az ilyenkor elvégzett méhnyakrákszűrés, hüvelyváladék-vizsgálat során olyan tünetmentes fertőzések igazolhatók, melyek önmagukban meddőséghez, sorozatos vetélésekhez vezethetnek. Az általános vizsgálatot követően lehet szükség a további célzott vizsgálatokra, melyeket az előzőekben már részleteztem.

Milyen tápanyagokkal segíthetjük a könnyebb teherbeesést?

A megfelelő vitamin- és tápanyag-ellátottság jelentősége nem hangsúlyozható eléggé. Minden lehetséges fórumon igyekszünk felhívni a figyelmet a helyes és változatos táplálkozás, a káros szenvedélyek mellőzése, és a rendszeres testmozgás szerepére. Szerencsére ma már számos jól összeállított készítmény könnyen elérhető a gyermekvállalást tervező párok számára. Nemcsak a hölgyeknek, de a leendő apáknak is találhatók a nemzőképességet segítő készítmények a gyógyszertárak polcain. A leendő édesanyák számára is léteznek olyan készítmények, melyek tartalmazzák mindazon vitaminokat és nyomelemeket melyek a könnyebb teherbeeséshez, az embrió kezdeti fejlődéséhez nélkülözhetetlenek. A teljesség igénye nélkül hívnám fel a figyelmet a folsav, D-vitamin, C-vitamin, E-vitamin jelentőségére, a nyomelemek közül a vas, szelén, magnézium, kalcium, jód szerepére. Férfiak számára a C-vitamin, E-vitamin, cink elengedhetetlen fontosságú. A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagcserefolyamatokat katailzálnak, de a szervezet nem képes ezeket a vegyületeket önmagától előállítani, tehát külső forrásból kell bevinni. A nyomelemek különböző mértékben szintén nagyon fontosak a szervezet számára. Fehérjék, hormonok, sejtek építőköveiként kell rájuk tekintenünk. Hiányuk komoly problémát okoz az anyagcserénkben, hormonális működésünkben, így többek között a megfelelő ivarsejtképzésben is. Ezeknek a vitaminoknak, makro- és mikroelemeknek a megfelelő bevitele nemcsak a teherbeesés idején, hanem az egész várandósság alatt is szükséges, hiszen a terhességgel járó fokozott anyagcserefolyamatok megnövekedett vitamin- és nyomelemigényt is jelentenek.

Néhány hasznos tipp a próbálkozóknak…

Elsősorban fő a nyugalom. Ha első alkalommal nem sikerül a teherbeesés, attól még nem kell kétségbe esni. Rendszeres együttlétre van szükség, de túlzásokba sem kell esni. Érdemes az együttlétek idejét a tüszőérés idejére időzíteni. Általában ez a ciklus 14-16. napját jelenti 28-30 napos ciklus esetén, azonban eltérések lehetnek. Ilyen esetekben célszerű naptármódszerrel, reggeli alaphőmérséklet mérésével, vagy ovulációs teszttel ellenőrizni a tüszőérést. Egy év sikertelenséget követően érdemes szakemberhez fordulni.

Amikor a párok között felmerül a gyermekvállalási szándék, érdemes azt jó előre tervezni. Különösen igaz ez azokra, akik valamilyen egyéb betegségben szenvednek, netán gyógyszert szednek, hiszen szükség lehet egy előzetes állapotfelmérésre, az alkalmazott gyógyszeres terápia módosítására, hogy a tervezett várandósság sikeres legyen.

Nem érdemes a gyermekvállalást halogatni. Az évek múlásával a spontán teherbeesés esélye csökken, a terhességi szövődmények rizikója nő.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!