Mit ne egyen a babád 1 éves koráig?

Mit ne egyen a babád 1 éves koráig?

Egy egész kis újszülött számára az egyetlen szükséges táplálék az anyatej, vagy az anyatejpótló tápszer. Egy idő után azonban érdekes megfigyeléseket tehetsz: babád egyre jobban vágyik majd azokra az illatos, finom falatokra, amelyeket a felnőttek esznek. Ám nagyon kell vigyáznod, mert a pici számára nem minden ehető, ami egy felnőttnek az. Az emésztőrendszerének előbb fel kell készülnie.

Tiltólista újszülött kortól 4-6 hónapos korig

Ez egy rövid lista lesz, ugyanis minden étel és ital tiltott az anyatejen vagy a kornak megfelelő tápszeren és a tiszta vízen kívül.

Tiltólista 4-12 hónapos korig

1. Méz

Méz megköt bizonyos spórákat, amelyek a botulizmus okozói. Egy felnőtt béltraktusa megakadályozhatja ezen spórák növekedését, de egy csecsemőé erre képtelen, így a spórák életveszélyes toxinokat termelnek.

2. Tehéntej és szójatej

Gyermeked első születésnapjáig maradj az anyatejnél vagy a tápszernél. Miért? A baba nem tudja megemészteni a tehéntejben és a szójatejben lévő élete első évében. A tejben lévő ásványi anyagok pedig károsíthatják a veséjét.

3. Nagy darabos ételek

Ilyenkor még minden élelmiszert nagyon apróra darabolva vagy turmixolva adj a babádnak. A borsószemnél nagyobb darabok nagyon könnyen megakadhatnak a torkán.

4. Kicsi, de kemény darabok, ételek

Minden zöldséget jól párolj meg, mielőtt babád elé teszed, hiszen pl. egy keményen hagyott répa komoly problémát okozhat. A kemény cukorka, köhögés elleni cukorka, dió, és a pattogatott kukorica fulladást okozhat, ezeket mellőzd. A magok talán túl kicsik ahhoz, hogy fulladásveszély fenyegessen, de elakadhatnak a gyermek légutaiban és fertőzést okozhatnak.

5. Puha, ragacsos ételek

Az olyan puha ételek, mint a mályvacukor, a lekvár vagy a nyúlós cukorkák is megakadhatnak a torkán, nem beszélve arról, hogy ebben a korban még egyáltalán nem időszerűek.

Mit tehetsz a fulladás megelőzéséért?

 • Ne engedd, hogy a gyermek az autóban egyen. Vezetés közben lehetetlen felügyelni.
 • Ha zsibbasztó hatású terméket használsz a fogzása okozta fájdalomra, figyelj rá még jobban, mert ezek a szerek a torokban is zsibbadást okozhatnak, ami zavarhatja a nyelést.

Egyéves kor feletti babád már majdnem mindent megkóstolhat, ám még mindig figyelned kell, hogy mit is teszel elé az asztalra. Kérj tanácsot a védőnődtől, figyeld a baba korának megfelelő ajánlásokat.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!