Mire jó egy szülésfelkészítő tanfolyam?

Mire jó egy szülésfelkészítő tanfolyam?

Minden kismamában ezer meg ezer kérdés kavarog a vajúdással, szüléssel, szoptatással kapcsolatban. A szülésre való felkészülés nemcsak abból áll, hogy fejben végiggondoljuk, mit csomagolunk majd a kórházi pakkba, hanem számos dologgal tisztában kell lennünk. A szülésfelkészítő tanfolyamon minden olyan praktikus kérdés szóba kerül, ami a várandóssággal, a szüléssel kapcsolatban érdekes lehet. Héber Judit immár 30 éve segíti a kismamákat a szülés és a babavárás idején. A Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezető szülésznőjével a szülésfelkészítő tanfolyamról, annak fontosságáról beszélgettünk.
Miért javasolt a szülésfelkészítő tanfolyam?
A kismamák itt szakemberektől hallják az információkat. Ez azért nagyon fontos, mert sokan az internetről szerzik a szüléssel kapcsolatos „tudást”, ami sajnos sokszor téves, nem hiteles forrásból származik, így többet árt, mint használ. A tanfolyamon természetesen kérdezni is lehet, így mindenki megkapja a válaszokat azokban a témakörökben, amelyek foglalkoztatják. Azért is nagyon jó egy ilyen alkalom, mert a kismamák önmagukhoz hasonló nőkkel tudnak eszmét cserélni, kérdezni egymástól. Látják, hogy nincsenek egyedül a gondjaikkal, a félelmeikkel.
Vannak jóga-szülésfelkészítők, amelyek sokat segítenek a dolog pszichés oldalában is.
A vajúdás egy lassú fájdalmas időszak a kismama oldaláról, ls egy monoton, kevés eseményű időszak egy kívülálló számára, ezért javasolni szoktuk, hogy egyes alkalmakra a kismamák hozzák magukkal azt a személyt, aki bent lesz velük a szülőszobán, és végigkíséri majd a szülést. Jó, ha a kísérő is tisztában van azzal, hogy miben tud segíteni, és nem ott éri őt, felkészületlenül az egész.
Miről szól a szülésfelkészítő?
Általában minden intézményben bizonyos tematika szerint haladnak. Nálunk 20 éve még 9 témánk volt, de az évek során néhány kiesett ezek közül. Sokan jöttek ugyanis a 30. terhességi hét körül, amikor már nem volt értelme a várandósság alatti vizsgálatokról, ultrahangokról, illetve a javasolt életmóddal kapcsolatos kérdéseket is mellőztük. Maradt a szülés, és a szülés körüli, illetve utáni teendők sora. Heti rendszerességgel tartjuk a foglalkozásokat. Hat témakörbe rendeztük a sok információt.

Az első a vajúdás és a szülés. Itt főleg arról beszélünk, hogy mik azok a jelek, gyanújelek, amelyek arra utalnak, hogy beindul a vajúdás szakasza. Elmondjuk, hogy mi az a fájás, miben különbözik a jóslófájástól. Mi az a nyákdugó, mit kell csinálni otthon, egyáltalán mikor kezdődnek a fájások (Például én mindig beszéltetem a kismamát a telefonban, mert ha fájás van, akkor elakad a szó. Ha végigbeszéli a fájást, akkor az még nem az igazi.) Beszélünk arról, hogy mikor kell elindulni a kórházba. Elmondjuk, hogy a kórházban mi történik a kismamával a felvételnél: meghallgatjuk a baba szívhangját, kitöltjük és aláíratjuk a kötelező papírokat, majd bevonulunk egy szülőszobába. A szülésfelkészítőn az első alkalommal kerül sor a vajúdás körüli teendők felsorolására, illetve magát, a szülést is végigbeszéljük a kismamákkal. Beszélünk a gátmetszésről – ez mindenkit foglalkoztat, a burokrepesztésről, az oxitocinról, a baba születése utáni, orvosi teendőkről, a mellre tételről, és sok-sok más dologról is.

A második témakör nálunk a relaxáció és légzés a vajúdás alatt. Végigbeszéljük a kismamákkal azokat a légzési technikákat, amelyek segítenek megkönnyíteni a fájások elviselését. Kiemelten fontos a testhelyzet változtatása. A kismama sokat tehet azzal, ha testhelyzetet változtat vajúdás alatt, a fájdalmat mérsékli. Beszélünk arról is, hogy mi az, amiben a társ segítheti a vajúdót. Szóba kerül az evés-ivás is.

Harmadik alkalommal az újszülöttről beszélgetünk a tanfolyamon. Itt minden olyan kérdés szóba kerül, ami a kisbabával kapcsolatban, a születés után közvetlenül felmerülhet: miért van csúcsfeje, miért van kék szeme, mik azok a fehér pöttyök az orránál, mi az a lenőtt nyelv, miért rövid a nyaka, miért emelkedik ki a baba melle a mellkas síkjából, kislányoknál miért van hüvelyváladék. Beszélünk a gyermekgyógyászról is, aki megvizsgálja a babát a születés után. Elmondjuk, hogy pontosan mit vizsgál, ehhez mit kell csinálnia a babával (pl. a PKU-szűrés egy vérvétel, ami nagyon fontos, hiszen 26 enzimhiányos betegséget szűrnek ki a segítségével). A kismamákban mindig kérdésként fogalmazódik meg, hogy mi az az élettani sárgaság, miért alakulhat ki, miért csökken a babák súlya a születés utáni napokban, ezekre is megadjuk a választ a tanfolyamon.

A negyedik témánk a szoptatás. Minden olyan kérdés ide tartozik, ami segíti a kismamákat abban, hogy sikeresen tudják szoptatni a babájukat. Ez addig nagyon lényeges téma, amíg be nem indul rendesen a tej. Azután inkább technikai kérdések merülnek fel: hogy tegye mellre, mit csináljon, ha begyullad vagy érzékeny a mellbimbó, vagy bekeményedik nagyon a mell. Nálunk ehhez a témához hozzákapcsoltunk egy újszülött-újraélesztő tanfolyamot is, ami nagyon lényeges az otthoni közös életnél. Ezt a tanfolyamot a kórház PIC (Perinatális Intenzív Centrum) részlegéről érkező doktornő tartja.

Az ötödik téma a gyermekágy és a császármetszés. Azok a kismamák, akik programozott császármetszéssel szülnek, nem vesznek részt a vajúdásról és a szülésről szóló alkalmunkon, hanem eljönnek erre, ahol minden fontos tudnivalót szóba ejtünk, amit tudni kell erről a műtétről, és a műtét utáni időszakról.

A hatodik téma a hazamenetel és az első napok otthon. A kórházból elinduló papírokról beszélünk (TAJ kártya, lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat, stb.), tanácsot adunk a babaágy vásárlásához, a babaruhák mosásához, a babakelengye praktikus kialakításához. Beszélünk természetesen arról is, hogy hogyan kell ellátni egy újszülött kisbabát otthoni körülmények közt: köldökápolás, pelenkázás, fürdetés, mind-mind szóba kerül.

Mire jó egy szülésfelkészítő tanfolyam?

Minden kismamának ajánlom, hiszen választ kaphatnak a kérdéseikre, amelyek foglalkoztatják őket, találkozhatnak más kismamákkal, ami azért nagyon fontos, mert itt szembesülnek azzal, hogy az ő félelmeik nem egyediek, mindenki küzd ezekkel kisebb-nagyobb mértékben. Támogathatják egymást, kérdezhetnek egymástól, közösség alakulhat ki.
Gondolom, főleg első gyermeküket váró kismamák látogatják a tanfolyamokat.
Sokan visszajönnek még a második babavárás idején is, feleleveníteni az első alkalommal megszerzett tudást. Ez nagyon jó érzés, mert visszajelzés arról, hogy a munkánk hasznos, és az itt elhangzott információkat a gyakorlatban is kamatoztatják a kismamák.


Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!