Mindent a várandósság alatti vizsgálatokról – ami kötelező és ami javasolt

Mindent a várandósság alatti vizsgálatokról – ami kötelező és ami javasolt

A babatervezés időszakában általában eltervezzük, milyen lesz a babaszoba, milyen lesz a kicsi első játéka, amit magához szorít majd alváskor, milyen kis ruhákba öltöztetjük, és hogyan telnek majd a mindennapok. Álmodozunk arról, hogy milyen lesz nagy pocakkal létezni, és nagyon várjuk már ezt az állapotot. Ám arra, hogy milyen vizsgálatok várnak ránk a 9 hónap alatt, legtöbbször csak akkor gondolunk, ha már pozitív a terhességi teszt. Dr. Sobel Gábor szülész-nőgyógyász szakorvost a várandósság ideje alatti, kötelező és nem kötelező vizsgálatokról kérdeztük.

Minden leendő anyukát foglalkoztat a kérdés, hogy mit kell tennie, ha pozitív a terhességi teszt. Hogyan zajlik az első vizsgálat? Mire kérdez rá az orvos? Maga a vizsgálat különbözik-e valamiben egy átlagos nőgyógyászati vizsgálattól?

Első lépésben felvesszük a szülészet-nőgyógyászati, belgyógyászati, és családi anamnézist. Ezt követően ultrahangvizsgálat következik, mely során megállapítható a terhesség illetve a terhességi kor. Az ultrahangvizsgálat után megvizsgáljuk a méhszájat és cytológiai mintavétel történik. Áttapintjuk a kismedencét és megvizsgáljuk az emlőket illetve a hónaljakat.

Fontos tudni az utolsó menstruáció első napját, ugyanis ebből tudjuk kiszámolni a szülés várható idejét.

A vizsgálatot követően elmondjuk a jó hírt és felvázoljuk a 9 hónap során elvégzendő vizsgálatokat illetve azok sorrendjét. Elmondjuk, hogy szükséges felkeresni a védőnőt, a háziorvost, és a fogorvost. Felhívjuk a figyelmet a nem kötelező, de szükség esetén elvégezhető egyéb vizsgálatokra (genetikai vérvétel: kombinált teszt, NIPT tesztek). Én, a magam részéről minden kismamának elmondom, hogy milyen fontos a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. Átbeszéljük, hogy mit, és hogyan lehet étkezni a várandósság alatt, hogyan sportoljon a kismama.

A vizsgálat egyébként nem különbözik egy átlagos nőgyógyászati vizsgálattól.

Hogyan határozza meg az orvos a szülés várható időpontját, a terhesség korát?

A szülés várható idejének kiszámításához szükség van a menstruáció első napjára. A terhesség időtartalma 9 hónap, tehát 40 hét vagy 280 nap. A szülés várható idejének kiszámítása az ún. Naegele-módszerrel történik: az utolsó menstruáció első napjához 7 napot hozzáadunk, és 3 hónapot kivonunk, melyet módosítani kell, ha a ciklus nem 28 napos. Például, ha az utolsó vérzés első napja december 10-én volt, a szülés várható időpontja szeptember 17. Ha valaki ismeri a fogamzás idejét, a szülés várható ideje onnan számított 38 hét vagy 266 nap. Számos letölthető applikáció is található a neten, mely segít ezen dátumok meghatározásában. A másik megbízható módszer a már korábban említett ultrahang vizsgálat során megállapított terhességi kor és szülési időpont meghatározás. 

Melyek azok a vizsgálatok, amelyek kötelezőek a várandósság alatt?

Az első vérvétel

Mindent a várandósság alatti vizsgálatokról – ami kötelező és ami javasolt

A várandósság megállapítását követően, de legkésőbb a 12. hétig kell megtörténnie.

Ekkor ellenőrizzük a vérképet, (máj- és vesefunkció lehet, de nem kötelező), éhgyomri vércukrot, vizeletvizsgálat, vércsoport- és ellenanyag-vizsgálat történik, Wassermann (vérbaj-szűrés), esetleg TORCH vizsgálat (Toxoplasmosis, Rubeola, Chlamydia, esetleg Cytomegalo vírus, kanyaró elleni védettség vizsgálata). HBsAg (Hepatitis-B vírus ellenőrzése).

A kismamának a lakhelye szerinti laboratóriumban kell a vizsgálatot elvégeztetnie.

Második vérvétel

A váradósság 24-28. hetében történik.

A terheléses vércukorvizsgálaton kívül, teljes vérképet, teljes vizeletvizsgálatot, vércsoport- és ellenanyag-vizsgálatot végzünk.

A terheléses vércukor-vizsgálattól minden kismama ódzkodik kicsit, pedig nagyon fontos vizsgálatról van szó. Az éhgyomri vércukor ellenőrzése után a kismamának meg kell innia egy 75 gramm cukrot és vizet tartalmazó keveréket. Két óra elteltével újra ellenőrizzük a vércukor-értéket. A két vérvétel eredményének összehasonlításából tudunk következtetni a szénhidrát anyagcserére.

Van néhány nagyon fontos tudnivaló a terheléses vércukor vizsgálattal kapcsolatban:

Ha valakinek a vizsgálat előtt kóros éhgyomri vércukorértéket mértek, tilos elvégezni a cukorterhelést.
A vizsgálat előtti este még 8 óra előtt mindenképpen vacsorázzon a kismama, de ne túl szénhidrát-dúsat, utána reggelig tilos enni, a vizsgálatot éhgyomorra kell elvégeztetni.
Tipp: A cukorszirup elfogyasztása kellemesebb, ha citromot visz és limonádét készít belőle.

Harmadik vérvétel

A váradósság 36-38. hetében végezzük.

A szokásos vérkép, vizelet- és vércukor-vizsgálat történik ilyenkor, (máj- és vesefunkciók vizsgálata nem kötelező), vércsoport- és ellenanyagszűrést is végzünk.

Első ultrahang

Mindent a várandósság alatti vizsgálatokról – ami kötelező és ami javasolt

A terhesség megállapításakor kell elvégezni.

Vizsgáljuk az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét.

Második ultrahang

A várandósság 12. hetében (11. – 13. hét végéig) végezzük.

Ellenőrizzük az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét, valamint a nyaki bőrredő vastagságát is megmérjük (bizonyos kromoszomális rendellenességeknél vastagabb az átlagosnál).

Harmadik ultrahang vizsgálat

A 18-20. héten kell sort keríteni rá.

Vizsgáljuk a fejlődés ütemét, a magzati méreteket. Keressük az anatómiai és fejlődési rendellenességeket, ellenőrizzük a méhlepény helyzetét, és a magzatvíz mennyiségét is. Ebben a terhességi korban, ideális esetben már megállapítható a magzat neme.

Negyedik ultrahang

A várandósság 30-32. hetén végezzük.

Ekkor elsősorban a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét vizsgáljuk. Az anatómiai eltérések vizsgálatára ilyenkor már kisebb hangsúlyt fektetünk, hiszen a genetikai ultrahang idején a magzat mérete ideálisabb a fejlődési rendellenességek szűrésére és ekkor már lényegi eltérés nincs a 2 hónappal korábbihoz képest.

Ötödik ultrahang vizsgálat (nem kötelező)

A 38-40. héten történik.

A magzat méreteit (becsült súlyát), elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, valamint a méhlepény állapotát, esetleges előző császármetszés hegvastagságát vizsgáljuk. A magzati ereken áramlásmérést (ún. flowmetriát) is végzünk.

CTG

A várandósság 38. hetében kezdődik a CTG-vizsgálatok sora. Innentől kezdve hetente, a  40. héttől 2 naponta kell elvégezni.

A CTG-nek két érzékelője van. Az egyik a magzat szívműködését figyeli, a másik a méhtevékenységet. Mindkét detektort a hasra rögzítik egy puha pánttal. Az érintkezést ultrahang zselével segítjük elő. A mérést általában 20 percig végezzük, ülő, vagy félold fekvő helyzetben.

A várandósság idején havonta szükséges szülészeti vizsgálat (szülész-nőgyógyász és védőnő együttesen), vérnyomás-ellenőrzés, pulzusvizsgálat, vizelet-ellenőrzés, súlymérés.

Melyek azok a vizsgálatok, amelyek nem kötelezőek ugyan, de javasolt őket elvégeztetni?

Fontos lehet az ún. nem invazív magzati genetikai vizsgálatok nevű teszt, ami egy kockázatmentes szülés előtti tájékoztató teszt kismamák számára. A teszt a terhesség korai szakaszában, az édesanya véréből képes a Down-szindróma és más kromoszóma-rendellenességek kimutatására.

Lehetőség van a 21-es (Down-szindróma), 18-as (Edwards-szindróma), 13-as (Patau-szindróma) kromoszóma-rendellenességek, és a nemi kromoszómák rendellenességeinek (Triszómia X, Klinefelter-szindróma, Jacobs-szindróma, Turner-szindróma) kimutatására is. 

A magzati szívultrahang, más néven magzati echokardiográfia, egy kifejezetten a szívfejlődési rendellenességek kiszűrésére alkalmas vizsgálat. Ajánlott azoknál a kismamáknál, akiknél a 18-20. héten elvégzett genetikai ultrahang során valamilyen szívfejlődési rendellenességet, vagy genetikai rendellenességet, vagy annak gyanúját mutatják ki, illetve akik valami miatt a szívfejlődési rendellenességek szempontjából magas rizikócsoportba tartoznak. A magzati szívultrahang-vizsgálatra a várandósság 19. és 21. hete között kerül sor.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!