Minden, amit a méhlepényről tudni szeretnél

Minden, amit a méhlepényről tudni szeretnél

Amikor a babád a pocakodban növekszik, szó szerint a testedből táplálod őt. A méhlepény az, ami összeköt vele a köldökzsinóron keresztül. De hogyan működik? Milyen feladatot lát el pontosan? Íme, a válaszok.

7 fontos tény a méhlepényről

 1. Hormonokat termel, amelyek segítenek a babád kihordásában, felkészítenek a szülésre és a szoptatásra is. A placenta legfontosabb szerepe azonban a fejlődő kisbabád táplálása. Oxigénnel és tápanyagokkal látja el őt.
 2. A placenta a méh nyálkahártyájából és és a magzatburokból azután alakul ki, hogy a petesejt megtermékenyült, és beágyazódott a méhben. Összeköti a babád véráramát a tiéddel, így kap a kisbabád elegendő tápanyagot és oxigént, a te véredbe pedig salakanyag kerül általa. Van egy másik fontos feladata is a méhlepénynek. A véredből ellenanyagokat juttat a kicsi vérébe, így már lesz bizonyos védettsége.
 3. Amikor megszületik a kisbabád, akkor a méhlepény is megszületik, úgy 20-30 perc múlva. A méhlepény folyamatosan növekszik, pont abban az ütemben, ahogy a kisbabádnak szüksége van rá. Amikor elérkezik a szülés, a placenta már átlagosan 3 centiméter vastag, 20 centiméter széles, és közel másfél kiló.
 4. Nem mindegy, hogy a méhlepény hol tapad meg a méh belső falán. Lehet a lepény a méh elülső falán, a méh tetején (ez a fundus), vagy a méh hátsó falán is. Szüléskor nem okoz problémát ez a három elhelyezkedés, ám akkor gond lehet, ha a lepény a méh alsó részén tapad. Így ugyanis könnyen elzárhatja a méhszájat. A placenta ezen elhelyezkedése az elöl vagy mélyen fekvő méhlepény. A placenta praeviának nevezett jelenséget felfedezhetik már a várandósság elején, ekkor még nincs ok az aggodalomra, ugyanis a méhlepény – a baba fejlődésével – vándorolhat, feljebb kerülhet a méhben. Ha a harmadik trimeszterben is még lent helyezkedik el a méhlepény, akkor arra is szükség lehet, hogy befeküdj a kórházba, megfigyelésre. A szüléshez közeli hetekben is mélyen elhelyezkedő lepény vérzést okozhat, és a kisbabád csak császármetszéssel születhet.
  placenta
 5. A méhlepény tapadásának lehetnek olyan rendellenességei, amelyek szülés közben okozhatnak problémát. Előfordulhat, hogy a placenta bolyhai olyan mélyre jutnak a méhszövetbe, hogy akár az izomzatig is terjedhetnek, vagy akár a méh falán is áttörhetnek. Szüléskor ez azért gond, mert a méhlepény ebben az esetben nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tud távozni. Ez az eset komoly vérzést okozhat, és még arra is szükség lehet, hogy a méhet eltávolítsák.
 6. A méhlepény rövid élete alatt, ahogy érik, meszesedik is. Az ultrahang vizsgálatokon mindig ellenőrzik a lepény érettségi fokát. Az érettség értéke 0, 1, 2 vagy 3-as lehet. A 0. fokban érett lepény sima magzati felszínt és egynemű szerkezetet takar, az 1. fok enyhén hullámos felszínre utal, mészszemcsék vannak, közel a magzati felszínhez, a 2. fokban érett lepény szabdalt felszínt jelez, a mészszemcsékből egyre több van, és azok az anyai felszín felé tolódnak, a 3. fokban érett lepény az érett placenta, fészkes mészlerakódások találhatók.
 7. A méhlepényt az életmódod is károsíthatja. Fontos, hogy komolyan vedd a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és más anyagcsere-betegséget. Szokj le a dohányzásról!


Komáromi Csenge


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!