Miért fontos a vas szervezetünknek?

Miért fontos a vas szervezetünknek?

A vas létfontosságú ásványi anyag, a vérben lévő vörösvértestek hemoglobinjának egyik alkotóeleme. Ez pedig azt jelenti, hogy mivel az oxigén a hemoglobin segítségével jut el a szervezetben mindenhová, a vas segíti az oxigén szállítását a sejtekhez. A testünk vaskészletének nagy része a hemoglobinban raktározódik, de a májban, a csontvelőben, a lépben és az izmokban is van belőle kisebb mennyiség.

A vas…

 • részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban,
 • hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez,
 • részt vesz a normál oxigénszállításban,
 • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez,
 • hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez,
 • szerepet játszik a sejtosztódásban.

A menstruáció révén a nők mintegy kétszer annyi vasat veszítenek el, mint a férfiak.

A vas forrásai

Nagyon sokféle élelmiszer tartalmaz vasat, ám a legnagyobb mennyiség a húsokban (pl. nyúl- és bárányhús sok vasat tartalmaz) és a zöld színű zöldségekben található. Az olajos tonhal, a paradicsomos szardínia, az aszalt sárgabarack is jelentősebb mennyiséget tartalmaz. A vas felszívódását a C-vitamin segíti, ugyanakkor a csersav (a teában van jelen), a koffein, a különböző gyomorsav-lekötők és a növényi rostok (pl. a gabonákban lévők) gátolják azt. A vas az állati eredetű élelmiszerekből több mint 25%-ban, a növényekből pedig kevesebb mint 5%-ban hasznosul. A spenót tartalmaz ugyan nagyobb mennyiségű vasat, ám jelentős az oxálsav-tartalma is. Ez a sav gátolja ugyan a vas felszívódását a spenótból, de nincs hatással a más forrásból bevitt vas felszívódására.

vas-gravidaoptima2

A vashiány

Egyes kutatások szerint a fogamzóképes korú nők 30%-a vérszegény, és a kismamák körében ez az arány a 40%-ot is elérheti. A vashiány hátterében álló legfőbb okok az elégtelen bevitel, a fokozott veszteség és a megnövekedett szükséglet. A várandósság alatt jelentős mértékben növekszik a szervezet vasszükséglete, hogy kellő utánpótlást biztosítson az anyai vértérfogat növekedéséhez, a magzati hemoglobin előállításához és a szülés alatti vérveszteséghez. Kiemelt figyelmet kell fordítani a vashiányra és az ennek következtében fellépő esetleges vérszegénységre, az anémiára. Ezt okozhatja, ha a táplálékkal nem jut elegendő vas a szervezetbe, ha már a várandósság előtt elégtelen volt a vasraktár szintje, mert a bőséges menstruációs vérzések felemésztették a szervezet tartalékait. Előfordulhat, az is hogy a várandósság előtt, nem volt elegendő idő a vasraktárak feltöltésére és ennek hatására lehet a kismama fáradékony, kimerült.

A vashiány mértékétől függően a tünetek eltérőek lehetnek.

Milyen tünetek utalhatnak arra, hogy a szervezetedben kevés a vas?

 • általános gyengeség érzése
 • sápadt bőrszín
 • levertség
 • fejfájás
 • töredező körmök
 • hajhullás
 • fogékonyabb lehetsz a fertőzésekre

A várandósság alatt fontos a vasraktárak feltöltöttsége, ha nincs belőle elég, ez akár koraszülést vagy alacsony születési súlyt okozhat a magzatnál.

Ennyi vasra van szükséged:

A felnőtt nők napi vasigénye 15 mg, ám ez várandósság alatt a duplájára emelkedik, így 30 mg-ra lesz szükséged. Ez a megemelkedett igény a szülés után is megmarad, hiszen elengedhetetlen a szervezeted regenerálódásához. Ha várandósvitamint szedsz, figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazzon vasat és szedését ajánlott a szoptatás végéig folytatni.

Sajnos semmiből nem tudsz eleget enni ahhoz, hogy a szervezetedben elegendő mennyiségű vas legyen. Főleg várandósság alatt, amikor a szükséglet amúgy is megemelkedik.

Mit tehetsz?

 • Válassz olyan várandósvitamint, amely megfelelő arányban és minőségben tartalmaz minden olyan vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot – vasat is –, ahhoz, hogy a kisbabád egészségesen fejlődhessen, valamint a te egészséged megőrzése se legyen olyan nehéz feladat.
 • Mellőzd a kávé, a tej és a tea fogyasztását, valamint a koffeint tartalmazó üdítőket is.
 • Mivel a vas felszívódását a C-vitamin segíti, fogyassz minél több olyan élelmiszert, ami C-vitaminban gazdag.

És ami a legfontosabb… élvezd a várandósságod, hiszen ez életed egyik legszebb időszaka. Képzeld csak el, milyen csodás lesz majd a karodban tartani nemsokára a kisbabádat. Már csak néhány hónap…

Sokat teszel a saját és kisbabád egészségéért azzal, hogy a helyes táplálkozás mellett a Gravida Optima szedésével feltöltöd a szervezeted a várandósság előtt, és kiegészíted a megnövekedett tápanyagszükségletet a várandósság és szoptatás alatt.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!