„Mese-mese mátka” – ezért jó, ha sokat mesélsz a gyermekednek
fontos a mese

„Mese-mese mátka” – ezért jó, ha sokat mesélsz a gyermekednek

Manapság nagy szükség van arra, hogy a gyermeked és te is el tudj csendesedni egy kicsit a nap végén. A mese, a mesélés erre ad lehetőséget mindkettőtöknek. Azon kívül, hogy jól esik kicsit összebújni, együtt lenni, a gyermeked számára ez kinyitja a világot, segíti a fejlődését. Mesélj sokat!
Amikor kicsi voltam, anyukám rendszeresen mesélt nekem és a húgomnak. Ő könyvből szeretett olvasni nekünk, vele ez volt a közös esti mesélés élménye. A nagymamám sok mesét tudott fejből, ha nála aludtunk, akkor inkább így zajlott az esti mese. Az apukám és a nagypapám viszont saját történeteket mesélt nekünk. Ezek az alkalmak persze mindig nagy nevetésben végződtek, nem akartunk elaludni, követeltük az újabb és újabb sztorikat. Minden családban kell, hogy legyen egy esti rutin, amit a kicsik megszoknak, így sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat. A legjobb, ha az esti mese ennek az esti rutinnak a részévé válik, és beleolvad a család életébe.

De miért mesélj egy kisbabának?

Az egészen kicsik még nem képesek felfogni, értelmezni egy-egy hosszabb történetet, ám a kisebb mondókák, akár dalok megnyugtatják őket, hiszen az édesanya vagy az édesapa hangján szólalnak meg, ami már eleve biztonságérzetet, megnyugvást ad a babának. Ebben az életkorban még főleg az a célja a mesének, mondókának, atódalnak, hogy a kicsi nyugodtan szenderülhessen álomra. Sokkal könnyebben megy ez, ha elalvás előtt az anyukája, apukája hangja megnyugtatja. Sokat tesz hozzá a kicsik lelki fejlődéséhez.

„Mese-mese mátka” – ezért jó, ha sokat mesélsz a gyermekednek

De miért mesélj egy totyogónak – 2-3 évesnek?

Ebben a korban már hosszabb történetek is leköthetik a kicsiket. Érdemes olyan kis meséket kitalálni, amelyek a családdal, a gyermekkel történnek. Persze, ezek mellett már jöhetnek olyan klasszikus mesék is mint a Boribon Marék Veronikától, Csukás István meséi vagy olyan verses mesék mint a Vackor. Ebben a korban már vannak aktuális kedvenc mesehősök, akiket szintén szívesen hallgat a kicsi elalvás előtt. Az én két kislányom ebben az életkorban folyton ugyanazt a mesét akarta hallani. Hiába volt számomra már kicsit unalmas, újra és újra elmeséltem azt, amit szerettek volna. Ilyenkor ugyanis a kicsi gyermek mindig ugyanazt az élményt keresi a mesében. Ha egyben megtalálja, akkor hosszú ideig nem akar mást. 

Ebben az életkorban a mese már erkölcsi tanulságokkal is szól egy kisgyermekhez, ezeket azonban az érzelmek szintjén adják át a kicsiknek. A félelem leküzdésének és a rossz dolgok feldolgozásának is igen jó módja a mese. A történetekben ugyanis mindig mindenki elnyeri méltó jutalmát vagy büntetését. Ki-ki a maga érdemei szerint részesül ezekből. A mese megtanít arra, hogy a problémák elől nem szabad menekülni, hanem meg kell oldani azokat. 

Miért jó a mese?

A mese levezeti a gyermekben felgyűlt feszültséget. Megoldást nyújt az ő problémáira, választ ad a kérdéseire.
Dr. Kádár Annamária pszichológus szerint nem érdemes szépíteni a meséket. Ha rossz dolog történik egy mesében, vagy van benne egy nagyon rossz és félelmetes szereplő, akkor a gyermek számára ez pont annyira lesz félelmetes, amennyit megért és fel tud dolgozni belőle. Olyan varázslatod világ ez, amelyet mi, felnőttek már nem úgy látunk, ahogy egy kisgyermek. 

Éppen ezért a mese…
 • fejleszti a gyermek lelkét
 • fejleszti a képzelőerejét
 • fejleszti a kreatív gondolkodását
 • segít megkülönböztetni a jót a rossztól
 • kialakít egy bizonyos szintű kritikai gondolkodást

Azon kívül, hogy a mese fejlesztő hatású, különleges kapcsot tart fenn a szülő és a kisgyermek közt. Jó, ha a mese nem egy elsietett történetmesélés csupán, hanem tényleg rászánod az időt arra, hogy ilyenkor csak a gyermekeddel légy, csak rá figyelj. Ő megérzi, ha le akarod rázni, sietni szeretnél. Ezért érdemes mindig olyan terjedelmű mesét választani, amit végig is tudsz neki mondani. Ha még utána arra is marad idő, hogy megbeszéljétek, kérdéseket tehessen fel, az csak bónusz mindkettőtöknek. A mese valódi célja az, hogy segítsen a való világ történéseinek értelmezésében, felfogásában, feldolgozásában. Eközben fejleszt és észrevétlenül repít egy varázslatba, ahol minden olyan, ahogy azt a gyermek elképzeli, és a fantáziájával kiszínezi. Kár lenne ettől megfosztani, nem igaz?
Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!