Méhösszehúzódások a várandósság végén – Ezek okozhatják

Méhösszehúzódások a várandósság végén – Ezek okozhatják

Sokféle oka lehet annak, ha a várandósságod vége felé egyre többször érzel méhösszehúzódásokat. Természetes, hogy megijedsz ilyenkor, hiszen még hetek vannak hátra a szülésig. Nem kell megijedned, de érdemes jelezned az orvosodnak, ha ilyesmit tapasztalsz.

Minden kismama tart a koraszüléstől, ezért minden kis fájdalomra, összehúzódásra gombóccal a torkában reagál. Ez teljesen természetes, ahogy ezek a méhösszehúzódások is azok. Érdekes, hogy a várandósság elejétől tapasztalhatók alig észrevehető összehúzódások. Az ún. Braxton-Hicks összehúzódások azonban csak a babavárás vége felé, úgy a 20-30. héttől tapasztalhatók. Ezek az összehúzódások segítenek a vajúdásra felkészülni. De mik lehetnek ezek okai?

1. Maga a vajúdás

A vajúdás a szülés beindulását vetíti előre. Ilyenkor a kontrakciók rendszertelenek, de egy idő után rendszeressé válnak. Erősödnek, és a jelentkezések közt eltelt idő csökken. Fontos, hogy előre tájékozódj az orvosodnál, szülésznődnél, hogy mikor érdemes elindulnod a kórházba.

2. Korai vajúdás, koraszülés

A várandósság 36. hete előtt bekövetkezett szülést nevezzük koraszülésnek. Több előjele lehet – nagyon fontos, hogy ha tapasztalod ezeket (akár egyet is), azonnal fordulj orvoshoz:

 • Változik a hüvelyváladék (fokozódhat a mennyisége, változhat az állaga)
 • Vérzés
 • Folyamatos összehúzódások
 • Menstruációs görcshöz hasonló görcsök
 • Megreped a magzatburok

3. Ha nem lassítasz, és megerőlteted magad

A várandósság félidejétől sokkal jobban kell vigyáznod magadra és a babádra. Lassítanod kell a tempón, kicsit óvatosabbnak kell lenned a sporttal is. Már nem csinálhatsz mindent ugyanúgy, mint ezelőtt. Ha mégis valahogy megerőlteted magad (esetleg nehezet emelsz), jelentkezhetnek a Brackston-Hicks kontrakciók. Ezek elmúlnak, ha kicsit megpihensz.

4. Orgazmus

Bizonyított tény, hogy a spermában lévő anyagok (a prosztaglandinok) és az orgazmus Brackston-Hicks összehúzódások okozói lehetnek. Fontos, hogy a Brackston-Hicks kontrakciók idővel elmúlnak, a vajúdásnál tapasztalható fájások azonban nem. Ha úgy érzed, az összehúzódások ereje fokozódik, gyakoriságuk nő, akkor valószínűleg nem az ún. jóslófájásokkal van dolgod.

5. Valamilyen terhességi probléma

A fájásokat sajnos kísérheti vérzés is, ami azonnali orvosi segítséget igényel. Ez valamilyen probléma jele lehet, ahogy az is, ha a fájás folyamatos, nincs benne semmilyen szünet. Nem szabad tétovázni, azonnal hívni kell az orvost, mert ezek a jelek komoly komplikációkra utalhatnak, amelyeket ki kell zárni.

 

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!