Megszületett a kisbabád? – Erre számíthatsz a szex terén

Megszületett a kisbabád? – Erre számíthatsz a szex terén

Amikor megérkezik a kisbabátok, az életetek gyökeresen megváltozik. A szexuális életetek tekintetében is számítanotok kell arra, hogy nem lesz minden azonnal ugyanolyan, mint a baba születése előtt volt.  

Amikor a kicsi még a pocakodban volt, már akkor is nehezített pálya volt a szexualitás. A születése után talán még nehezebb megélni az intim pillanatokat. Ennek több oka is van.

1.   A hat hét

A szülés után ennyi várakozást javasolnak az orvosok. Ez az időtartam azért fontos, mert a szülés után előfordulhatnak kisebb komplikációk, fertőzések alakulhatnak ki, vérzés állhat fenn, valamint el kell kerülni a sérüléseket, hogy a varratok – ha vannak – begyógyulhassanak. Ezt többnyire mindenki betartja, így az idő letelte után, az orvosi kontrollt és a varratszedést követően, újra lehet próbálkozni a szexszel.

2.   Hormonális és testi változásokon mész át

Már a várandósság alatt nagyot változik a tested, és annak működése is. A szülés után sincs ez másként. A melleid a tejbelövellés miatt igen érzékenyek lehetnek. Már ez, önmagában is elég lehet ahhoz, hogy ne annyira kívánd a szexet. Ám a mell érzékenységén túl problémáid lehetnek az anyagcseréddel, székrekedésed lehet, sőt akár aranyér is kialakulhat. Ezekkel együtt valószínű, hogy a vágy némileg alábbhagy benned a szülés utáni időszakban.

· Ha a kisbabád hüvelyi úton született

A hüvelyed érzékeny lehet még sokáig a szülés után. A gáttájék és a medencefenék izmainak megnyúlása, esetleges sérülések akár fájdalmat is okozhatnak szex közben, így valójában nem csoda, ha nincs kedved összebújni. Hüvelyi szülés esetén lehetnek benned gátlások a nemi szerveddel kapcsolatban. Abban az esetben azonban, ha sikerült gátvédelemmel szülnöd, minden sokkal könnyebb – mind testileg, mind lelkileg.

· Ha császármetszéssel szültél

A szülés utáni felépülés kicsit más, mint a hüvelyi szülés esetében. Császármetszéskor a hüvelyed érintetlen marad, ugyanakkor hasi műtétről van szó, aminek hosszabb a regenerálódási ideje. A hüvelyi szülés alatt létrejövő sérülések akár egy egész évig hátráltathatják az anyukát abban, hogy kívánja, élvezze a szexet. A császáros anyukák viszont hamarabb visszatérnének az aktív szexuális élethez. Egy-másfél év elteltével viszont a hüvelyi szülést átélt anyák vágya lesz nagyobb, míg a császármetszéssel szült anyukák visszahúzódóbbak lesznek.

3.   Szorongsz

Előfordulhat, hogy ez a nagy változás az életedben valamiféle szorongást, félelmet hoz elő belőled. A babával járó nehézségek, kihívások nagy terhet rónak rád, de tudnod kell, ebben nem vagy egyedül, hiszen az apuka is szeretne részese lenni a baba körüli teendőknek, a közös örömnek és a közös megpróbáltatásoknak is. Ha ketten viselitek ezt az édes terhet, akkor mindkettőtöknek könnyebb.

4.   Fáradt vagy

A szülés utáni óriási változásoknak része az is, hogy a szülők rettenetesen fáradtak lehetnek, alig alszanak, hiszen minden csak a kisbaba körül forog, őt kell ellátni a nap 24 órájában. Ilyen körülmények közt természetes, hogy a szex az utolsó gondolatotok. Ahogy csökken az éjszakai ébredések és etetések száma, úgy tér vissza belétek az életenergia, és úgy jön meg a kedvetek egyre jobban a szexhez is.

5.   Szoptatsz még

A szoptatási időszak alatt a prolaktin szint megemelkedik. Ez viszont az ösztrogén szintjének csökkenését idézi elő. Ez pedig két problémát is felvet: csökken a szexuális vágy és hüvelyszárazsággal is szembe kell nézni.

A szülés után némileg tehát lecsökken a szexuális vágy, csökken az együttlétek száma. Ahogy múlik az idő, úgy tér vissza egyre jobban a libidó. Azonban egy fontos dolgot jó megfogadni: nem érdemes senkivel sem összehasonlítani önmagad, és a párkapcsolatod sem. Minden szülés egyedi, így minden szülés utáni élet is az. Alakítsátok ki ti magatok azt az élhető közeget, amiben helyet kaphat a szexualitás és a szülőség is egyben.

 

Komáromi Csenge


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!