Már a méhben kiderül, hogy milyen aktív lesz a kisbabád

Már a méhben kiderül, hogy milyen aktív lesz a kisbabád

Gondoltad volna, hogy a babád már az anyaméhben komoly tudást gyűjt össze, amit a későbbi élete során használni fog? Az a sok-sok tapasztalat és inger, ami éri őt születése előtt, a világrajövetele után válik igazán hasznossá.

Aktív vagy passzív, stresszes vagy nyugodt baba? – Tőled függ

Bizonyára észreveszed majd, vagy már meg is tapasztaltad, hogy a baba különbözőképp aktív a napszakok folyamán, vagy akkor, ha zenét hall, ha te mozogsz épp, vagy ha alszol. Az aktivitása részben tőled függ, vagyis attól, hogy mennyire vagy aktív kismama. Másrészt viszont a genetika is közrejátszik abban, hogy a kicsi születése után milyen mozgékony lesz, mennyire lesz éber. A pocakodban kialakul egy rend, ami szerint aktív. Ez azt jelenti, hogy vannak csendesebb és vannak mozgással jobban tarkított időszakok. A kisbabák az édesanyjuk aktivitására reagálnak, és átveszik azt. Ha például későn fekvő típus vagy, és még este 10-kor is aktív vagy, valószínűleg ő is hasonlóan mozgolódik majd a pocakodban. Általában születésük után is így marad a babák aktivitási szintje, de persze ez változhat.

Még ennél is érdekesebb dolog az, hogy a kisbabád megtanulja kezelni a stresszt és a feszültséget. Igen, még a méhben! Elképesztő, nem igaz? Bizonyára te is aggódsz vagy aggódtál amiatt, hogy egy-egy lelki trauma, amit a várandósság alatt átélsz, mennyire van hatással a babádra. Tény, hogy mivel hatással vagy rá, a hormonjaid is hatnak a babára. Ennél azonban a te reakcióid még lényegesebbek. Az, hogy te hogyan kezeled a stresszt, meghatározó lehet. Ha te hatékonyan tudod oldani, meg tudsz nyugodni és képes vagy arra, hogy a rossz helyzetekből is csak a pozitív dolgokat ragadd ki, akkor a kisbabád ezt a magatartást tanulja meg, ezt építi majd be. Ha nem kezeled jól a stresszt, jó, h a megtanulsz egy-két technikát, amivel le tudod vezetni azt.

A kisbabád érzékszervei gyorsan fejlődnek

Egyes érzékszervek már a várandósság első három hónapjában elkezdenek kifejlődni. Ilyen például a tapintás, ami a babád első érzékelése. Amikor a kicsi megszületik, az érintés lesz az, amivel majd kommunikál – persze a síráson kívül. Amikor simogatod, megnyugszik majd. Ha a pocakodra teszed a kezed, észreveheted, hogy a kisbabád oda helyezkedik, ahol a kezed van.

tanuas-a-mehben2

Nemcsak tapintani, érinteni képes már az anyaméhben a baba, hanem érdekes módom az ízeket is érzékeli, ahogy a szagokat is. A várandósság 14. hetében már kortyolgat a magzatvízből. Mivel annak összetétele változik, a te táplálkozásod is befolyásolja a baba későbbi ízlését. Egyértelmű, hogy ha a babavárás alatt változatosan táplálkozol, ízletes ételeket fogyasztasz, a kicsi nyitott lesz majd a hozzátáplálás időszakában mindenféle új ízre. A várandósságod alatt ne diétázz és ne vonj meg magadtól semmit, amire a kicsinek és neked szükséged lehet. Ez azért nagyon lényeges, mert a koplalás, a megvonás komoly következményekkel járhat a babádra nézve a későbbiekben, például egyes betegségekre érzékenyebb, fogékonyabb lehet.

Amikor a baba épp csak elkezd fejlődni, már elkezdődik a fül kialakulása. Ő maga még nincs egészen 1 cm. Ekkor azonban még nem képes hallani, ez majd a 14. hét környékén történik meg. Érdekes, hogy a félidő utáni 1-2 hétben már képes arra is, hogy hangokat különböztessen meg egymástól. A méhben a te hangod számára a legerősebb, ezt érzékeli leginkább. Ez az oka annak, hogy minden kisbaba az édesanyja hangjától nyugszik meg leginkább. Ha zenét hallgatsz, és sokszor esetleg ugyanazt, észreveheted, hogy a születése után a kisbabád imádni fogja majd. Olyan fejlett egyébként az emberi hallás már a magzati korban is, hogy a baba a sírását az anyanyelve hanglejtéséhez igazítja. Akkor is, ha egy család többnyelvű, a kicsi a hallását használva megkülönbözteti a nyelveket.

Az utoljára kifejlődő érzékszerve a szeme. Hihetetlen, hogy a szemei már a 8. héten a fej két oldalán vannak, de összenőnek a szemhéjak. Ezek pedig csak a 28-30. héten válnak szét. A születés után őt érő fény pont ezért okoz olyan nagy traumát a babának. Ennek tudható be az is, hogy maga a látás lassan lesz éles a születés után. Még a baba 3 hónapos korában sem teljes, nem lát élesen 1,5 méteren túl. A szemkoordináció pedig jóval később, kb. egyéves korban alakul ki.

A kisbabád a méhedben hihetetlen gyorsasággal és őrült intenzitással fejlődik. Nagyon érdekes, hogy majd’ minden tőled függ, ami vele odabent történik. Érdemes figyelned arra, hogy minden tápanyagot megfelelő mértékben eljuttass hozzá, hogy a fejlődése zavartalan lehessen. Válassz kiváló minőségű várandósvitamint, ami minden tápanyagtípusból elegendőt tartalmaz, és hozzájárul a megnövekedett tápanyagigényed kiegészítéséhez.

 

Tarjáni Rita

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!