Magzatvízből kiszűrhető rendellenességek

Magzatvízből kiszűrhető rendellenességek

Minden kismama álma az egészséges gyermek, ez nem vitás. A terhesgondozás pont ezért olyan nagyon lényeges minden várandósság tekintetében. Ez a kötelező folyamat segít abban, hogy az esetleges születési rendellenességeket kiszűrjék, képet kapjanak a mama és a baba állapotáról. Dr. Joó József Gábor, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adjuntusával a magzatvízből történő mintavételről, azaz az amniocentézisről beszélgettünk.

Mi a terhesgondozás célja és feladata?

Adatokat szolgáltat és megfelelő magatartásformák elsajátítására sarkall, valamint kiszűri a terhesség alatt leggyakrabban előforduló rendellenességeket, hogy azokat időben orvosolni tudja, vagy az élettel összeegyeztethetetlen állapotok esetén, a terhességet megszakítsa.

A terhesgondozás során milyen vizsgálatokra kerül sor? 

A rendszeres ultrahang, a megfelelő időben végzett véranalitika, de az egyszerű testsúlymérés, valamint a manuális vizsgálatok, mind a magzat, mind a várandós egészségének érdekében szükségesek.

A terhesség alatt a szülészeti vizsgálatok egy része szűrővizsgálat, mely a fellépő kóros elváltozások lehetőségét jelzi. A prenatalis diagnosztika pedig – ahogy a nevében is benne van – diagnózishoz vezet, tehát a rendellenesség jelenlétét megerősíti, vagy megcáfolja. 

Ezen vizsgálatok kötelezőek minden várandós kismamára nézve?

A terhesgondozás alatt vannak kötelezően elvégezendő és ajánlott beavatkozások. A magzatvíz-vizsgálat, azaz az amniocentézis a prenatalis diagnosztika része, melyre a várandós nem kötelezhető a hazai törvények szerint.

Milyen esetekben szükséges a magzatvíz-vizsgálat?

Azokban az esetekben, amikor a genetikai károsodás veszélye nagyobb. Ilyen az előrehaladott anyai – 40 év körüli – vagy az 50 év feletti apai életkor. Amniocentézist végzünk akkor is, amikor a non invazív szűrővizsgálatok során, mint például az ultrahang, kromoszóma rendellenességre utaló gyanújeleket fedezünk fel. 

Mi az eljárás lényege?

A 16–20. hét között végezzük a vizsgálatot, ha ennél korábban is felmerül már a genetikai defektus, akkor chorionbiopsziát, azaz méhlepényboholy vizsgálatot is végezhetünk, a minél korábbi diagnózis érdekében.  

Hogyan zajlik egy ilyen beavatkozás?

Egy célszerűen megválasztott tűvel, az anyai hasfalon és a méh izomfalán keresztül az amnionűrbe hatolunk, a szúrást lepénymentes területen végezzük a szem ellenőrzése mellett, ultrahang segítségével.  8–10 ml magzatvizet vizsgálat céljára leszívunk. Az egész procedúra 1-2 percig tart csupán. A magzatvízben magzati hámsejtek találhatóak, melyek segítségével a diagnózis felállítható. A vizsgálat nem veszélytelen, a vetélés kockázata 0,5% közeli, és a vizsgálat utáni 2-3 napban léphet fel. A vizsgálat sosem kötelező jellegű, csak ajánlott, részletes felvilágosítás előzi meg, és csak indokolt esetben végezzük. 

Van esetleges szövődménye?

Az amniocentézis ritka szövődménye lehet a magzatvízcsepegés, mely a nőgyógyász számára rejtett is maradhat, a szivárgás nem minden esetben folyamatos. 

 

Haris Éva

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!