Magnézium, D-vitamin és vas - Három „nagyágyú” őszre, ha babát vársz

Magnézium, D-vitamin és vas - Három „nagyágyú” őszre, ha babát vársz

Várandósság alatt nagyon sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van szükséged az egészséged megőrzéséhez és a kisbabád fejlődésének támogatásához. Az ősz beköszöntével azonban kiürülnek a szervezeted raktárai és ez így van három olyan tápanyaggal is, amelyek ilyenkor kiemelten fontosak számodra. Ezek a magnézium, a D-vitamin és a vas. Lássuk, miért…

Magnézium

A magnéziumból mintegy 21-28 g található egy felnőtt ember szervezetében. Ennek a 60%-a a csontokban, 20%-a a vázizomzatban és a lágyrészekben, 19%-a májban és a szívizomban,1%-a pedig a vérben található. Nagyon sok élettani folyamatban vesz részt, több mint 600 enzim működéséhez szükséges, amelyek többnyire a sejtek energiatermelő folyamatait indítják el és szabályozzák.

A magnézium jótékony hatásai:

 • hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
 • hozzájárul a normál izomműködéshez
 • hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez
 • részt vesz a normál csontozat fenntartásában
 • hozzájárul a normál fogazat fenntartásához
 • szerepet játszik a sejtosztódásban és a normál fehérjeszintézisben

magnezium

Mennyi kell belőle?

A táplálékkal bevitt magnéziumnak csupán 23-63 %-a szívódik fel, ezért elengedhetetlen a pótlása.

A férfiaknak 350 mg, nőknek 300 mg, várandósoknak pedig 450 mg a napi magnézium szükséglete. A kismamáknál nélkülözhetetlen a plusz 50% magnéziumbevitel a magzat számára.

Természetes forrásai a klorofilban gazdag zöldségek, például a kelkáposzta, a spenót, a sóska és a mángold. Ezeken kívül az olajos magvakban, leginkább a diófélékben, a teljes kiőrlésű gabonákban és a hüvelyesekben található.

D-vitamin

A D-vitamin az egyetlen olyan vitamin, amelyet a szervezetünk képes előállítani a napfény UV-B sugárzásának hatására a bőrben. Hazánkban október végétől márciusig azonban jelentősen csökken ez a D-vitaminképződés, mivel csökken a napos órák száma és csökken a beeső napfény szöge, ezért a D-vitamin pótlása mindenkinek javasolt az ősztől tavaszig tartó időszakban. Jó, ha tudod, hogy a D3-vitamin sokkal előnyösebb, mint a D2-vitamin, és túlsúly esetén megnő a D-vitaminszükséglet.

Kiemelt a várandósság időszaka, amikor fokozott a kismama D-vitamin igénye. A D-vitamin hozzájárul a vér normál kalciumszintjének fenntartásához és a kalcium normál felszívódásához, hasznosulásához, ami nagy jelentőséggel bír a magzat számára.

A D-vitamin jótékony hatásai:

 • hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához
 • hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához
 • hozzájárul a normál fogazat fenntartásához
 • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez
 • szerepet játszik a sejtosztódásban

Mennyi kell belőle?

Várandósság alatt 600 NE (nemzetközi egység) az ajánlott napi mennyiség. A hazai lakosság D-vitamin ellátottsága nagyon alacsony, ezért már a babatervezés időszakában fontos a szedése a megfelelő D-vitamin szint eléréséhez.

A táplálkozás során elenyésző D-vitamin mennyiség jut a szervezetünkbe. Megtalálható a zsíros halakban, a halmájban és a tojássárgájában, de nagyon sokat kellene ezekből fogyasztani, a megfelelő D-vitaminbevitel, ezért elengedhetetlen a pótlása.

Vas

Amikor anaémiáról (vérszegénységről) beszélünk, az 80%-ban vashiányos anaémiát jelet. A vashiányos anaémiában szenvedőknek pedig a 80 %-a nő.      A vashiánynak számos oka lehet. A csökkent vasbevitel akár a vegán étrend, a cöliákia (lisztérzékenység) vagy gyomorsavcsökkentők szedésének következménye is lehet. Nagyrész azonban a fokozott vasvesztés a kiváltó ok, amely a nőknél a menstruációs vérvesztéssel jelentkezik, de előfordulhat műtétek során és gátolt a szervezet vasraktáraihoz való hozzáférés gyulladásos betegségeknél is.

Várandósság alatt a vashiány előfordulása 15-30%, a tizenéves várandósoknál elérheti a 70%-ot is. A vas beviteléről már a várandós időszak előtt gondoskodni kell, mert a vasraktárak feltöltése 3-6 hónap. A babavárás alatt a vasszükségleted a duplájára nő, és ezt csak az időben elkezdett vas kiegészítésével tudod biztosítani, mert nemcsak a saját szükségleted, hanem a magzat igényeit is ki kell elégítened.

A vas jótékony hatásai:

 • részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban
 • hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez
 • részt vesz a normál oxigénszállításban
 • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez
 • szerepet játszik a sejtosztódásban
 • hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez

A várandósság előtt, alatt, és a szoptatás időszakában is figyelned kell a megfelelő vaspótlásra. A baba születése után, nála is kiemelkedően fontos lesz a vasraktárak töltöttsége.

vas

Mennyi kell belőle?

Várandósság alatt 30 mg az ajánlott mennyiség. Szerencsére a 9 hónap alatt többször is ellenőrzik a vérképed, amiből megállapítható, hogy megfelelő-e a vas szintje.

Természetes forrásai a máj, a vörös húsok (marha, sertés, vad), a halak húsa, a kagylófélék, a szárnyashús és a tojás is. Az állati eredetű vasnak 25%-a szívódik fel, a növényi eredetű vasnak viszont csak 3-5%-a. A vasraktárakat önmagában étrenddel nem lehet feltölteni.

Fontos hát a pótlása, főleg vegán vagy vegetáriánus életmód esetén.

Mindhárom tápanyag nélkülözhetetlen a várandósság alatt és ajánlott feltölteni velük a szervezetet a már a babatervezéskor, hiszen fontos élettani folyamatokban vesznek részt. A Gravida Optima várandósvitamin hozzájárul a várandósság előtt, alatt és után a megnövekedett tápanyagigényed kiegészítéséhez.

 

gravida_optima-bliszter-2Válaszd a Gravida Optimát, amelyet úgy állítottak össze, hogy már a várandósság előtt, a tervezés fázisában is szedheted. Ezzel komoly támogatást tudsz nyújtani a szervezetednek, és jelentős mértékben tudod pótolni az omega-3 zsírsavakat.

A Gravida Optima olyan kismamavitamin, amely a várandósság teljes ideje alatt is megfelelő arányban és kiemelkedő minőségben biztosítja számodra és fejlődő babád számára a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a nyomelemeket. A szülés után, a szoptatás végéig alkalmazhatod. Kétféle beviteli formával támogatja a megnövekedett tápanyagigényed – ezzel együtt az omega-3 zsírsavak – pótlását.

itt tudod megvásárolni

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 

Források:

Európai Bizottság 432/2012/EU rendelete


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!