Lelkileg is épülnöd kell a szülés után

Lelkileg is épülnöd kell a szülés után

A szülés minden nő életének egy olyan pillanata, amely nagy érzelemrobbanással jár. Vannak, akik csak sírnak, hiszen tudják, most új szerep veszi kezdetét, mások nevetnek, hogy a karjukban tarthatják a kicsit, vannak, akik sírnak és nevetnek egyszerre. A szülés után azonban elkezdődik egy új időszak, amely tele van olyan, eddig be nem járt ösvények felfedezésével, amelyek félelemmel, aggódással, tiszta örömmel, vagy bizonytalansággal töltik el az édesanyát. Ezek feldolgozása komoly lelki folyamat, ami nem egyszerű, ugyanakkor nagyon felszabadító.

A szülés után rengeteg lelki munka is zajlik. Egyrészt a gyermek megszületésével a múlt eddigi része lezárul, bizonyos szerepek és sok lehetőség végérvényesen kiíródik a nő életének forgatókönyvéből. Nem egyszerű egy addig mozgalmas, társasági életet élő embernek feldolgoznia azt a váltást, amit egy gyermek születése okoz. Az addig kettesben élő pár számára komoly feladattá válik az, ami addig természetes volt: hogy időt szakítsanak egymásra. A kialvatlanságtól szenvedő feleség minden energiáját leköti a kicsi, a férjére még esetleg tud időt szánni, saját magára azonban ritkán. Az elkerülhetetlen veszteségek miatt a gyermek születése felett érzett örömbe némi szomorúság, gyász is vegyülhet. Ez természetes, ugyanakkor itt is nagy segítséget jelenthet, ha van kivel őszintén megbeszélni ezeket a fájdalmas pontokat. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy elsőként saját magunkkal „megbeszéljük” az érzéseinket, legyenek azok akár pozitívak, akár negatívak.

Másrészt egy gyermek születése az egész családot új helyzetbe hozza: generációs váltás jön létre. A szülőkből nagyszülők lesznek, a gyerekekből szülők. Új szerepek, szabályok, szokások alakulnak ki, és ez a váltás sokszor egyáltalán nem feszültségmentes.

A kötelességek teljesítése persze nem valamiféle hideg, érzelemmentes, külső kényszer hatására történik. Korántsem. Ez a fajta áldozatváltozás csak az anya gyermeke iránt érzett hatalmas szeretete miatt lehetséges. Az anya-gyerek kapcsolat egy nagyon szoros, bensőséges kapcsolattá válik, amelyben úgy kell az intimitást kialakítani, hogy az egyik félnek nincsenek szavai. Olyan kommunikációs csatornák válnak egyszerre jelentőségtelivé, amik addig csupán másodlagosak voltak. A közös időtöltés, a gyermek táplálása, a játék mind olyan tevékenységek, amik segítik ennek a szoros kapcsolatnak a kialakulását. Mindeközben a gyermek ezen a kapcsolaton keresztül megtanulja, hogy hogyan is viszonyul hozzá a világ (aki jelen esetben még csak az anya), mennyire bízhat abban, hogy az igényei időben kielégülnek, vagyis kialakul a bizalom, vagy bizalmatlanság a környezet iránt.

Az anyává válás egy hosszú folyamat, melynek minden kis részletéről rengeteget lehetne írni (és reményeim szerint fogok is). A csodálatos az, hogy bármennyire is bonyolult mindez lélektani értelemben, naponta többezer (egészen pontosan kb. 490 000) gyermek, és ezzel együtt anya születik szerte a világon, akik mind végigélik ezt az összetett folyamatot úgy, hogy sokan még csak észre sem veszik, milyen hatalmas feladatot hajtottak végre. Azért mi vegyük észre... Virtuális vállveregetés minden anyának.

 
Jantek Gyöngyvér, pszichológus


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!