Könnyek közt várni
a női meddőség okai

Sajnos egyre több olyan párral találkozom a közvetlen környezetemben, akik hiába próbálkoznak, nem sikerül a várva-várt gyermekáldás. Valószínűleg arról csak ők, és a hozzájuk hasonló megannyi pár tudna beszélni, hogy mennyi szenvedés, lemondás és könny keseríti meg az életüket. Magyarországon a párok mintegy 20%-a meddő. Cikkünkben a női meddőséget tettük nagyító alá.

Mi a meddőség?

Vannak párok, akiknek nagyon gyorsan megfogan az új kis élet, és két ember szövetsége családdá emelkedik. Azonban nagyon sokan vannak azok, akik hiába próbálkoznak, orvosi segítséggel lehet csak gyermekük, vagy akár még a tudomány sem tud segíteni. Akkor beszélünk meddőségről, ha a pár rendszeres, aktív szexuális életet él, fogamzásgátlás nélkül, ám a teherbeesés nem következik be egy év alatt. A meddő párok esetében mindkét felet ki kell vizsgálni, hogy az okokra rávilágíthassanak. A bonyolult női test bonyolulttá teszi annak felismerését is, hogy miért nem fogan meg a kisbaba. Az okok között az egyik leggyakoribb a petevezetők elzáródása, esetleges károsodása, emellett jelentős ok az endometriózis, valamint a peteéréssel kapcsolatos rendellenességek is. A PCOS (policisztás ovárium szindróma) nem olyan rég emelkedett a fő okok közé, sajnos egyre gyakoribb, de meg kell említeni a kismedencei összenövéseket, a korai menopauzát, egyes jóindulatú daganatokat a méhben és a prolaktin szint emelkedését is.

A női meddőség okai


1. Testi akadályok

A megtermékenyülésnek, illetve a méhbe való beágyazódásnak lehet akadálya a saját tested. Lehet, hogy észre sem veszed, ám a baba fogantatásának nehézségei feltárhatják a problémád. A hüvely, a méh és a petevezetők maguk is okozhatják, hogy elmarad a fogantatás. Ezek lehetnek veleszületett problémák, alaki eltérések vagy fejlődési problémák, amelyek műtéttel általában megoldhatók.

 • Ha a petevezető a gond

  Nagy probléma, ha a petevezető nem átjárható, hiszen így a megtermékenyített petesejt nem képes eljutni a biztonságot jelentő méhbe. Az, ha a petevezető károsodik, sokszor rejtve marad, ám az esetek nagy többsége mögött a Chlamydia-fertőzés áll. Ez a fertőzés gyulladást okoz a petevezetőben, ami gyakran lázzal és fájdalommal járó állapot, sokszor azonban nincsenek tünetei. Sajnos a petevezető gyulladása növeli a méhen kívüli terhesség esélyét is.

 • Az endometriózis

  A méh nyálkahártyája (endometrium) növekszik a méhen kívül. Ezzel befolyásolja a méh, a petefészkek és a petevezetők rendes működését. A baj az, hogy ezek a méhen kívüli szövetfoszlányok pont úgy viselkednek, mint a méhen belül lévők, azaz a ciklusoddal együtt változnak. Ugyanúgy leválnak, mint a méhben a menstruáció megindulásakor. Ezek a leválások a méhen kívül azonban komoly gyulladásokat okozhatnak, hegesednek, fájdalommal járnak, és nagyon sokszor okozhatnak meddőséget.

 • Ha jóindulatú daganat (fibroid) van a méhben

  A méh falán lévő fibroidok általában 30 éves kor felett alakulnak ki, gyakran elzárják a petevezetéket, így okoznak meddőséget.

 • Összenövések

  Különböző kismedencei műtéteket vagy gyulladásokat követően alakulhatnak ki kismedencei összenövések, amelyek valójában olyan hegszövetek, amelyek a szervek falai közt összetapadásokat eredményeznek.


2. A hormonok 

Testünk működését – az idegrendszer mellett – a hormonális (azaz endokrin) rendszer szabályozza, irányítja. Így van ez a szaporodásért felelős szerveinkkel is. A meddőség okainak nagy részét a hormonális problémák teszik ki. Ami összeköti ezeket a hormonális problémákat, az az, hogy egyik esetében sem megy végbe a peteérés és nincs megtermékenyülés sem. Ha a hormonális rendszer egész kicsit sérül, megbetegszik, máris kihatással lehet a peteérésre, az ovulációra és a megtermékenyítés sikerességére.

 • Ha magas a prolaktin szint

  Ez a hormon felelős azért, hogy meginduljon az anyatej termelődése, valamint szülés után folyamatos maradjon. Ha azonban úgy magas a prolaktin szintje, hogy nem vagy várandós, illetve nem szoptatsz, akkor az ovuláció nem jön létre, vagy nem teljesen. Ha megemelkedik a szintje, azt bizonyos gyógyszerek is növelhették, de akár az agyalapi mirigy daganatos betegsége is megbújhat mögötte, muszáj komolyan venni.

 • Idő előtti menopauza

  Erről akkor beszélhetünk, ha még nem töltötted be a 35 éves életkort, de a menstruációd már elmaradt. Ez azt jelenti, hogy a peteérés megszűnik, így a teherbe esés is elmarad. Sajnos ennek oka egyelőre nem ismert, de feltételezik, hogy a dohányzás, a kemo- vagy sugárkezelés és néhány immunbetegség kapcsolatba hozható vele.

 • PCOS

  A policisztás ovárium szindróma nevében is benne van, hogy sok ciszta alakul ki a petefészkekben (ovárium = petefészek), peteérés pedig nem következik be. Amellett, hogy elmarad a peteérés, néhány külső tünet is megfigyelhető a betegségben szenvedő nőkön: sokszor túlsúlyosak, esetleg a férfias szőrzettől is nehezebb az életük. Jellemző a cukoranyagcsere zavara is. Napjainkban ez a betegség sajnos egyre gyakoribb, ám akár sebészileg, akár hormonkezeléssel jól kezelhető. Előfordulhat, hogy a nőgyógyász egyéb tünetek nélkül találkozik apró cisztás petefészekkel. Valószínűleg ezek kialakulásában a stressz játssza a főszerepet, és nem írhatók a PCOS számlájára.


3. Egyéb okok lehetnek

 • Különböző gyógyszerek
 • Daganat és a daganatellenes kezelés.
 • Pajzsmirigy problémák
 • Menstruáció elmaradását okozó betegségek (Cushing-kór, HIV/AIDS, vesebetegség, cukorbetegség, sarlósejtes anémia)

A meddőségnek nemcsak fizikai, hanem lelki okai és súlyos lelki következményei is lehetnek. Ezekről egy újabb cikkben olvashatsz majd.

Kovács-Hain Zsuzsa
A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!