Kitárul a világ, jön a szeparációs szorongás

Kitárul a világ, jön a szeparációs szorongás

Az „anya ne menj el” sírás nagyon jellegzetes: szívet tépő, hallani benne a félelmet attól, hogy egyedül marad a baba. A szeparációs szorongás még egyéves kor alatt, nagyjából 6 hónaposan jelentkezik először. A baba számára ugyanis más nézőpontba kerül a világ, azáltal, hogy egyre többet és ügyesebben tud mozogni mindenfelé, megkülönbözteti már az ismerőst az idegentől. Ez a sok új impulzus azonban megrémíti, megviseli, ha el kell válnia anyától, apától.

Minden kisbaba életében jelentkezik ez a félelem, de nem kell tartani tőle, ugyanis teljesen természetes, sőt szükséges fejlődési lépcsőfokról van szó. A kisbabában tudatosul, hogy védtelenné válik, ha nincs a közelében az eddig szorosan mellette lévő édesanyja, édesapja.

Mindegy, hogy pontosan mikor jön el a szeparációs szorongás időszaka, ez megterhelő mind a szülőknek, mind a gyermeknek. Az biztos, hogy egyszer csak elmúlik, ám addig valahogy kezelni kell a helyzetet, hogy valamennyire elviselhetővé váljanak a mindennapok.

A gyermek szemszögéből

Az idő és a tér a kisbaba számára még felfoghatatlan fogalmak, nem érzékeli az idő múlását, és fogalma sincs, hogy hova tűnt az, aki számára a legfontosabb. Így borzalmasnak, félelmetesnek éli meg azt az egy pillanatot, amikor egyedül marad, ettől szorong.

A szeparációs szorongás egy-másfél éves korban a legerősebb.Ekkor már a kisgyermek sokkal jobban érzékeli a körülötte lévő világot, tud járni, felfedezni, egyre messzebb kerül a szüleitől. Sajnos ez az időszak egybeesik azzal, amikor a gyermek elkezd félni a sötéttől. Ilyenkor nehezebben marad a saját szobájában, szorongás tölti el. A gyerekek nagyon különbözőek, akárcsak mi, felnőttek, ezért neked kell kitapasztalnod, hogy a saját gyermekednek mi a jó, mi okoz számára megnyugvást ezekben a félelmekkel teli időkben. A szeparációs félelem minden gyermeknél más-más mértékben jelentkezik. Vannak olyan kicsik, akik nagyon nehezen tudnak egyedül maradni, azonnal félelemmel telnek el, amint a szülő magára hagyja őket. Sokszor ezek a gyerekek az éjszaka közepén vándorolnak át anya vagy apa mellé a nagy ágyba, és ott töltik az éjszaka hátralévő részét. Számukra az a megnyugtató, ha testi kontaktusba léphetnek a számukra legfontosabb személlyel. Ez sok szempontból üdvös egy családban, hiszen mindenki tud pihenni, reggel frissebb az ébredés. Ha a pici még nem tud biztonságosan kimászni az ágyából, érdemes a szeparációs szorongás csúcsának idejére a szülőkkel egy szobában elhelyezni a gyerekágyat.

A szülő szemszögéből

Először csak azt veszed észre, hogy az eddig olyan jól eljátszogató gyermeked egyszer csak heves sírásban tör ki, ha nem érzékel maga körül téged. Ez egyre jobban felszínre tör, és sokszor nagyon megviseli a családi életet. Nem lehet senkire rábízni, nagyon nehezen marad ott bárhol. Ha ebben az időszakban bölcsibe kerül a pici, akkor ott s nehezebb a beszoktatás. Kutatások szerint azok a gyermekek, akik legalább másfél éves korukig otthon vannak valamelyik szülőjükkel, sokkal kiegyensúlyozottabbak a későbbi, közösségbe való szoktatáskor, több önbizalommal vágnak neki az életnek. Természetesen előfordulhat, hogy nem tudsz huzamosabb ideig otthon maradni a picivel, vissza kell menni dolgozni. Ekkor nagyon nagy körültekintéssel kell a gyermekkel bánni, sosem szabad szidni, hisztisnek titulálni azért, mert nem akar nélküled ott maradni a bölcsődében.

Ha teheted, maradj vele otthon, vagy apa legyen GYES-en, ahogy a családnak jobban megfelel. Ha mégis rá kell bízni valakire, akkor az legyen ismerős a gyermek számára, ezzel biztos, hogy megkönnyíted számára az elválást. Ha nincs olyan ismerős, akivel szívesen hagyod a picit, és bébiszittert fogadsz, engedd, hogy először összebarátkozzanak, hogy az idegenből ismerős váljék a gyermeked számára. Addig nagyon nehéz ez, amíg a kicsi nem érti meg, hogy te mindig visszatérsz hozzá. Ez hamar tudatosul benne, úgy 2-3 éves kor körül.

Mik tehát a legfontosabb teendőid?

 • Légy elérhető közelségben, ha elöntené a félelem az egyedülléttől.
 • Ha el kell menned mégis, hagyd ismerős közegben, ismerős helyen.
 • Találjatok ki egy kis rituálét a búcsúzásra, amiből tudja, hogy ez csak időleges, nemsokára visszatérsz
 • Soha ne hagyd őt úgy ott, hogy nem tudja, hogy elmentél. Sokkal nagyobb a csalódottsága és a félelemérzete, ha hirtelen veszi észre, hogy eltűntél.
 • Soha, semmilyen körülmények között ne hagyd őt egyedül! Még akkor sem, ha alszik! Még 5 percre sem!

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!