Az újdonsült családdal új hagyományok is születhetnek – karácsony családként
karácsony családként

Az újdonsült családdal új hagyományok is születhetnek – karácsony családként

Amikor egy kisbaba a világra jön, bearanyozza a szülei életét. Vele együtt családdá válik két ember szövetsége. A karácsony, az egyik legszebb ünnep is teljesebbé lesz azáltal, hogy immár egy család áll a feldíszített karácsonyfa előtt. Ám sokszor nem őszinte a mosoly, feszült a légkör, hiszen nem biztos, hogy minden úgy sikerül, ahogy az elvárások diktálják. De valóban meg kell felelnünk? Frank Róbert, pszichológus szakértőnk válaszolt kérdéseinkre.
Frank Róbert szakpszichológus
Frank Róbert szakpszichológus

Más a karácsony újdonsült családként?

Amíg a pár kettesben ünnepel, minden kicsit lazább, de személyfüggő, hogy ki, hogyan viszonyul a trendekhez. Manapság leginkább az figyelhető meg, hogy a lelkiismeret póráza tartja fogva az embereket, amit valaki vagy valami rángat. Ez a lelkiismereti póráz az, ami elhomályosítja az ünnep igazi értékeit.

Mennyire határozza meg az ünnepet a megfelelési kényszer?

Jelen van, ahogy az élet más területein is, de a karácsony kapcsán ez inkább összehasonlítás. Szeretnénk beleilleni egy képbe, amelyből nem akarunk kimaradni. Attól tartunk, hogy ha a családi karácsony nem olyan, mint ez a kép, akkor majd mások megítélnek bennünket. Ez akkor is jelen van, ha családként állunk az ünnepek előtt. Mindenki keresi az útját, és a társadalom nagyon sok mintát nyújt, amit követhetünk. Ezek miatt a trendek miatt alakul ki ez az összehasonlítási kényszer.

Képesek ezek a trendek felülírni egy család igényeit?

Minden családnak magának kell megállapítania, tudnia, hogy mik az igényei. Lehet, hogy ezek épp azok a tradíciók, amiket a szülők hoztak magukkal az otthoni környezetből, gyerekkorukból. Ezek olyan belső hangok, amelyek mindenkiben ott vannak. Sajnos mostanában azt tapasztalom, hogy a trendek, a külső hangok sokkal hangosabbak, elnyomják a belső hangok erejét, és elmossák őket. Természetesen a családoknak vannak saját hagyományaik. Lehet ez egy közös ünnepi vacsora, közös fadíszítés, vagy akár egy film, amit együtt néz meg a család minden évben.

A fiatal családok alkotnak ilyen hagyományokat, vagy inkább megpróbálnak minden áron beleilleni az idealizált képbe?

A fiatal szülők sokszor nem igazán tudják, mit is csinálnak. Régen a család egy nagyobb közösség volt, amikor az idősebbek segítettek a fiatalabbaknak. Ezekben a közösségekben a hagyományok is jobban éltek, mint ma. Manapság főleg a fiatalok esnek abba a csapdába, hogy a társadalmi elvárásokat felcserélik a tradíciókkal. Természetesen előfordulhat az is, hogy valaki nem hoz magával semmilyen hagyományt a gyermekkorából. Ilyenkor kialakítanak saját szokásokat, amelyek vagy a divattrendek nyomán haladva születnek meg, vagy saját gondolatok alapján.

Úgy vettem észre, hogy jellemző a túlköltekezés is ilyenkor. Az ajándékozás fontossága lassan mindent felülír.

Ez igen gyakori dolog. Sok reklám szól arról, hogy vegyünk fel hitelt, költsünk csak nyugodtan. A költekezés óriási, minden eddiginél jobban kidomborodik, hogy ki mekkora ajándékkal tudta meglepni a gyermekét. Ez a gyermekközösségekben is fontos kérdés. „Mit kaptál?” „Egy babát.” „Ó, én egy tabletet kaptam!” És itt máris megvan a két gyermek közti különbség, amit a szülők nem akarnak a saját gyermeküknek, ezért belemennek olyasmibe is, amit esetleg nem bír el a családi költségvetés. A szülők bizonytalanok, mindent karácsonykor akarnak pótolni, ami esetleg év közben hiányzott.

Semmi sem kötelező, és ez a karácsonyra fokozottan igaz. Bármitől lehet ünnep az ünnep. A karácsony apró dolgokból tevődik össze, ilyen az ajándékozás is. Nem biztos, hogy annak kell az karácsony középpontjában lenni, ugyanakkor fontos, hiszen ezzel tudatjuk a másikkal, hogy számít nekünk. Ami igazán számít ilyenkor egy gyermeknek, az a szülei jelenléte, szeretete és odaadása.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!