Ismerd meg az újszülött kisbabád légzését!

Ismerd meg az újszülött kisbabád légzését!

Be és ki, majd ismétlődik… ugye, milyen magától értetődő? A légzés teljesen akaratlan, magától történik, nincs benne semmi különös. Ám ez egy újszülött esetében nem egészen így van. Különös, érdekes, megdöbbentő és csodálatos a babák légzése. Figyeld meg te is.

Minden édesanya egyik legnagyobb félelme, hogy egyszer csak nem lélegzik a kisbabája. Én mindkét gyermekem esetében nagyon féltem az első néhány hétben. Folyton azt figyeltem, hogy lélegeznek-e. Sokszor kis szuszogások, nagy sóhajok, csend váltotta egymást.

Az újszülöttek légzése gyorsabb

A be és ki lassú ismétlődése a kisbabáknál nem jellemző. Ők sokkal gyorsabban lélegeznek, sőt sokszor váltakozó a légzésük, gyorsabb és lassúbb részekből áll. A tüdejük kisebb, ennek köszönhetően gyorsabb légcserére van szükségük. Míg mi, felnőttek percenként 20 alkalommal veszünk levegőt, addig az újszülöttek akár 60-szor is. Ha sírnak, lázasak vagy sokat mozognak, ez a szám emelkedik. Csak az orrukon vesznek levegőt és ott is fújják ki. Egyes kifújásokat rövid szünet követ. Ha ezt esetleg nem tudtad, lehet, hogy megijeszt, ahogy a babád lélegzik, hiszen még a látványa sem ugyanolyan, mint a te légzésed.

Csendes légzés, hangos légzés

Csak ülsz, és figyeled a babád. Egy csoda, nem igaz? Azonban egy kis félelem is van benned, annyi mindent olvastál már a neten. Inkább figyelsz. Nem emelkedik a mellkasa, hirtelen megijedsz, de ahogy közelebb hajolsz, hallod és érzed, hogy lélegzik, nincs semmi baj. Igen, a kisbabáknál jellemző a csendes légzés. A mellkas szinte mozdulatlan, de édesdeden alszik a kicsi. Ennek az ellenkezője, azaz a hangos légzés is megjelenhet. Ilyenkor a hangos lélegzetvétel után csend következik, ami szintén zavarba ejtő, ijesztő lehet. A légzésük nem egyenletes, de ezt a periodikus légzést kinövik idővel.

Ezért sírnak éjszaka

Légutaik szűkek és rövidek is, az orruk picike, így nem tudnak egyszerre nagy mennyiségű levegőt beszívni. Ennek eredménye, hogy az orrukban összegyűlhet váladék, a garatnál pedig nyál. Emiatt szortyogó hangot adnak alvás közben, amikor pedig nem kapnak megfelelően levegőt az orrukon át, sírni kezdenek. Ez tehát az egyik oka annak, hogy az újszülöttek sírnak éjszaka.

Mire a kicsi két-három hónapos lesz, ezek a furcsaságok általában megszűnnek, kivéve a szaporább légzésritmust. Kb. hathónapos kor körül, ahogy kifejlődnek teljesen a légzőszervei, a légzés is lassúbb és kiegyensúlyozottabb lesz. Ekkor már képesek a babák szájon át is lélegezni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

 • Természetesen akkor, ha a kicsi légzése leáll, azonnal hívj mentőt, ez nem kérdés! Azonnal be kell avatkozni!
 • Akkor, ha nehezen vagy egyáltalán nem tudod felébreszteni a babát.
 • Ha nehezen lélegzik, az nem játék. A nehézlégzésnek vannak tünetei: az orrcimpák kitágulnak, levegővételkor a gyomortájék és a bordaközi izmok furcsán behorpadnak, a száj és a körmök elkékülnek, a nyálkahártya is elszíneződik. Ha ezeket tapasztalod, a baba szenved, ezért inkább hívj mentőt, ne figyelgesd tovább!
 • Ha lázas, vagy hőemelkedése van, emellett pedig ziháló a légzése és köhög is, akkor mindenképp érdemes megmutatni a gyermekorvosnak, mert ezek a tünetek sokféle betegséget rejthetnek. Előfordulhat, hogy asztma, krupp, valamilyen allergia, tüdőgyulladás áll a háttérben.

 

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!