Intimitás a babavárás idején – nem könnyű megőrizni

Intimitás a babavárás idején – nem könnyű megőrizni

A harmonikus, gyengédséggel teli szexuális élet mindenki vágya. Főleg akkor kardinális ez a kérdés, amikor a pár a babavárás izgalommal, szorongással teli hónapjait éli. Vajon hogyan lehet az intimitást, a gyengéd szexualitást megtartani olyankor, amikor már amúgy is stresszes időszak zajlik? Dr. Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológus, az ELTE PPK Személyiség és Egészségpszichológiai Tanszék és az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet oktatója mesélt nekünk többek között arról, hogy mit tegyenek a párok azért, hogy megőrizzék az intim kapcsolatukat a gyermekvárás idején is.

Intimitás a babavárás idején – nem könnyű megőrizni

Az, hogy milyen marad a pár intim viszonya a gyermekvárás idején, jól megjósolható az alapján, hogy milyen volt előtte a kapcsolatuk – mondta Dr. Hevesi Krisztina. – Ha harmonikus szexuális életük volt, nyitott kommunikációval, akkor legtöbbször a gyermekvárás idején is jól működik ez a terület a párok között.

Mi az, ami befolyásolhatja a párok harmonikus intimitását?

Sajnos gyakran, mire eljutnak a párok a babavárás öröméig, az azt megelőző időszak feszültségei, szorongásai már megmérgezhetik a szexuális életet. Az úgynevezett „babaprojekt” sok pár intim viszonyát nehezíti meg, amennyiben a fogantatás nem varázsütésszerűen és azonnal következik be. A várakozás mindkét fél identitását mélyen kikezdheti: lehet, hogy nem vagyok „igazi” férfi, illetve nő, ha nem lehet gyerekem; elhagy a párom, ha kiderül, meddő vagyok, és hasonló kérdések telepednek rá a kapcsolatra, s teszik szorongóvá és célorientálttá (pózok, napszak, peteérés…) az intimitást. A nehezen fogant gyermek ráadásul gyakran a neveltetésében túlféltett, túlreagált szocializációban részesül.  

Mi az, ami még negatívan érintheti ebben az időszakban a párok intim kapcsolatát?

Az első trimeszterben a gyakori rosszullét, fáradékonyság, testi érzékenység befolyásolhatja az együttléteket, a második trimeszter sokszor harmonikus, problémamentes, viszont a várandósság harmadik szakaszában ismét nehézségekbe ütközik az együttlét, illetve az utolsó két hónapban jellemzően már meg is szűnik. Ilyenkor a várandós anyukákon már jelentős túlsúly van, ami miatt egyrészt speciális pozitúrák válnak szükségessé (például a kiskifli-nagykifli az egyik listavezető), emellett egyre inkább elégedetlenek is a testükkel, ezért nehezebben élik meg magukat a vágy tárgyának. Azt, hogy egy kismamának mennyire van kedve a testi szerelemre, jellemzően az határozza meg leginkább, hogy a párja miképp kommunikálja felé a fizikai változásokat – így például nem sokat lendít az esti erotikán, ha például viccesen csak „pingvinnek” becézi a fura mozgása és túlsúlya miatt. Továbbá a párok 30-40%-a fél attól, hogy a szexuális aktivitással árt a magzatnak – a férfiak attól is tartanak, hogy a női szervezetnek okoznak bajt a szexuális aktussal, míg a nők attól félnek, hogy nem tudnak a partnerük számára kielégítő módon részt venni az együttlétekben. Ráadásul nagy egyéni különbségek is jelen lehetnek: vannak kismamák, akiknek a hormonális változásoknak köszönhetően szinte nullára redukálódik a szex iránti vágyuk, azonban nem ritka ennek az ellentéte sem, hogy magasan megemelkedik a libidó.  

Vannak, akik félnek a várandósság alatt megélni az orgazmust. Van ennek valós alapja?

A fokozott oxitocin-termelődés folytán előfordulhatnak az úgynevezett poszt-orgazmikus kontrakciók (orgazmust követő összehúzódások), amelyek valójában nincsenek hatással a méhre és a szülés időpontjára, azonban kellemetlenek lehetnek, s akár a szeretkezést követően 10-15 percig is eltarthatnak – rendszerint nem kis riadalmat keltve a babaváró szülőkben. Ezért fontos a felkészítés, az edukáció, a magyarázat, hogy számítsanak a párok e viszonylag természetes és ártalmatlan jelenségre. Ritka eset az, amikor az orgazmus megélése veszélyes a szülés időpontjára, előrébb hozza. Amennyiben ez az eset áll fenn, az orvos ezt úgyis jelzi a párok felé, de valójában ez csak nagyon kirívó esetben fordul elő. Összességében tehát az orgazmus közbeni méh-összehúzódásoktól nem kell megijedni, nem okoznak problémát sem a kismamának, sem a babának.

Mit tehetnek azért a párok, hogy ebben a másállapotban is megőrizzék az intim kapcsolatukat?

Soha nem az a célravezető, ha tagadjuk a nehézségeket, hiszen teljesen természetes, hogy ilyenkor megváltozik a párok közötti intim viszony – hanem, ha keressük a megoldásokat. A megfelelő pozitúrák, kommunikáció, edukáció segít megelőzni az elakadásokat. Fontos az is, hogy a férfi mennyire érett az apaságra, mennyire tud valódi társ lenni ebben az időszakban. Ezt segítendő a férfiaknak is megváltozik a hormonális rendszere, úgymond ráhangolódik az apaságra. Csökken a tesztoszteronszint, a „feladat elvégeztetett”, most a kötelékek erősítése, az intimitás elérése van a középpontban. Ugyanakkor a kismamának is meg kell értenie, hogy a férfitől sem várható el hosszú hónapokon keresztül a teljes szexuális önmegtartóztatás. Az aktuális helyzetnek megfelelő testi kapcsolat megválasztása (több manuális és orális erotika) mellett amennyiben a kismamát például zavarja a megváltozott alkata egy csinos csipkés babydoll segítheti szexibbnek megélnie a testét, nőiességét: ilyenkor nem a hasán lesz a hangsúly, hanem a ruha a szép kerek kebleket emeli ki. Fontos a kreativitás, az egymás számára örömszerző testi játékok, a kényeztetés – összességében az, hogy nem kell ragaszkodni feltétlenül a klasszikus együttléthez, számtalan út, lehetőség áll még a párok rendelkezésére.

Dr. Jármi Hilda

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!