Ikrek a pocakban

Ikrek a pocakban

Két (vagy több) kisbaba a pocakban dupla (vagy többszörös) örömöt is jelent. Ugyanakkor persze sok-sok izgalmat is tartogat a rád váró út. Összegyűjtöttünk most néhány dolgot, amit feltétlenül tudnod kell.

Az ultrahang-vizsgálat során az orvos széles mosollyal feléd fordul, és azt mondja: „Anyuka, örömhírem van, a két kisbaba van a pocakban!” Rajtad hirtelen átfut, hogy egyszerre két babát kell majd szoptatnod, pelenkáznod, egyik szereti majd a spenótot, a másik nem, az egyik jó alvó lesz, a másik nem, és te biztosan megőrülsz majd, hiszen erre nem vagy felkészülve. Az ijedelem azonban csak egy röpke pillanatig tart, mert a mindent elsöprő öröm veszi át a helyét. Két kisbaba! Csodálatos!

Várandósság ikrekkel

Az ikrek lehetnek egy- vagy kétpetéjűek. A kétpetéjűek pedig akár különböző neműek is lehetnek. Az egypetéjű ikrek esetében egyetlen petesejt termékenyül meg egyetlen hímivarsejt által, de a kapcsolódásból két vagy több embrió fejlődik. Két- vagy többpetéjű ikrekről akkor beszélhetünk, ha több petesejt érik meg, amelyek külön-külön megtermékenyülnek egy-egy spermium által.

Az egypetéjű ikrek esetében általában közös a méhlepény és közös a magzatburok is. Előfordulhat néha az is, hogy két méhlepény és két magzatburok fejlődik ki. A kétpetéjű ikreknél mindig külön méhlepény és burok alakul ki.

A meddő pároknál alkalmazott mesterséges megtermékenyítés miatt megemelkedett az ikerterhességek száma. Nagyobb eséllyel fordulhat elő, hogy az anya ikrekkel lesz várandós, ha magasabb az életkora, vagy a családban előfordult már ikerterhesség.

Ha ikrekkel vagy várandós, az orvosod és a védőnőd is kiemelt figyelemmel kíséri majd a terhességed. Ez azért van, mert két kisbabával a pocakban nagyobb az esély a várandósság alatti kockázatokra. Akkor azonban, ha minden orvosi előírást betartasz, és kellőképp odafigyelsz a saját egészségedre, valószínűleg problémamentes várandósságra számíthatsz.

ikrek-a-pocakban2

Fontos tudni:

 • A méh izomzata nagyon könnyen tágul, ám nem a végtelenségig, az ikreknek tehát pontosan ugyanannyi helyük van, mint akkor, ha egy baba fejlődik a méhben.
 • Ikerterhesség esetén nagyobb a kockázata bizonyos komplikációknak.
  • koraszülés, farfekvés, harántfekvés, beilleszkedési rendellenesség, túl sok magzatvíz, szülési sérülés, bizonyos speciális fejlődési zavarok fordulhatnak elő
 • Ikerbabák esetében a fejlődés kicsit máshogy zajlik, mint egy baba esetén. Az első két terhességi szakaszban szinte semmi különbség nincs, ezután azonban lelassul, mivel egyre szűkebb a hely két (vagy több) baba számára.
 • Emiatt van, hogy az ikrek születési súlya akár egy kilóval is kevesebb lehet, mint az „egyes” terhességből születő kisbabáké.
 • Ikrekkel várandós kismamáknál gyakoribb az ultrahangos vizsgálat, a méhszáj-vizsgálat és a CTG vizsgálatokat is korábban kezdik el.
 • A kismamánál gyakoribb lehet a vashiányos vérszegénység, a terhességi toxémia.

Mire figyelj?

 • Először is rendkívül fontos a helyes táplálkozás. Vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag élelmiszerekre van szükséged, sok fehérjére.
 • A vas és jód bevitele különösen fontos.
 • Válassz olyan várandósvitamint, ami megfelelő arányban és minőségben tartalmazza a különböző tápanyagokat. A Gravida Optima egy dobozban tartalmaz minden olyan tápanyagot, amely már a fogantatás előtt, a várandósság alatt és a szoptatás időszakában biztosítja a megnövekedett tápanyagigényed kiegészítését.

Az ikrek viselkedése a méhben

A babák ugyanúgy viselkednek a születésük után, ahogy a méhben tették. Ezt Alessandra Pionteli figyelte meg és írta le részletesen. Vannak babák, akik simogatják egymást, sokat érnek egymáshoz, mások kevésbé, de folyamatos interakcióban vannak. Bizonyára te is láttál már olyan videókat, amelyek ikreket mutatnak a születésük után. Szorítják egymást, és sírnak, ha elválasztják őket egymástól.

Az ikrek közti kapcsolat nagyon erős. Talán erősebb, mint a baba-mama kapcsolat. Akinek ikertestvére van, egész életében kötődik valakihez, akivel egyszerre volt az édesanyja méhében. Igazi csodáról van szó, amit igazán csak az ikrek éreznek át.

 

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!