Így változik a tested - 2. trimeszter

A fogantatás pillanatától a szülésig a tested óriási változáson megy keresztül. Lássuk, mi történik hétről-hétre. Íme, a második trimeszter, ami a 13. terhességi héttől a 24. hétig tart.

13. hét

Ez a hét olyan felemás. Érezheted magad nagyon jól, mivel általában ilyenkorra jobban érzik magukat azok a kismamák, akik az első trimeszterben rosszullétekkel kínlódtak. De sajnos a relaxin nevű hormon miatt lehetnek nehézségeid is. Ez a hormon ugyanis lazítja a szalagokat és az ízületeket. Ilyenkor szükség lehet valamilyen kíméletes sportra, ami segít karban tartani a tested. Ha eddig nem kerestél fel semmilyen foglalkozást, itt az ideje, hogy válassz valamit. A kismamajóga például nagyon jó választás.

14. hét

Ebben a hétben már igazán megnyugodhatsz – a vetélések 75%-a ugyanis az első trimeszterben történik. Ez a trimeszter már felüdülés lesz. Készülj fel arra, hogy az étvágyad esetleg megnő. Ennek ellenére légy óvatos, mert a mértéktelen élelmiszerbevitel megviselheti a tested, nem beszélve a sok plusz kilóról, amitől majd nehéz lesz megszabadulni később. Előfordulhat, hogy még mindig átesel egy-egy reggeli rosszulléten, vagy gyötör a hányinger, esetleg hánysz is. Ha sokszor előfordul, feltétlenül említsd meg az orvosodnak.

15. hét

Egy sor furcsa tünetre lehetsz figyelmes, ha belenézel a tükörbe: a bőr sötétebbé válhat, ezt főleg a mellbimbók körül, a köldök, a hónalj és a belső comb területén veheted észre. Előfordulhat az ún. terhességi maszk, ami a szem és az orr körüli bőr sötétedését jelenti. Sokat tehetsz ellene azzal, ha nem teszed ki a bőröd közvetlen napsugárzásnak. Viselj széles karimájú kalapot.

16. hét

Ha szerencsés vagy, ezen a héten már érezheted a „repkedő pillangókat” a pocakodban. A baba mozgását a kismamák a 16-20. héten kezdik el érezni. Ezek a kis mozgások még könnyen összetéveszthetők a gyomormozgásokkal.  

17. hét

Ekkorra már mások is láthatják, hogy mi zajlik az életedben. A pocakod ugyanis már akkora lehet, hogy szabad szemmel is látható a változás. Ekkor kezdődik a méh nagyobb mértékű növekedése.

18. hét

Ekkorra már határozottabb rúgásokat is érezhetsz odabentről. Egyes anyukák számára ez az első valódi megerősítés, hogy valaki „lakik” a pocakjukban.  

19. hét

Nem vagy olyan kecses, mint régen? Ne keseredj el, a növekvő pocakod felé tolódik el a súlypontod. Szükséged lesz most a jó testtartásra. Húzd ki magad, amennyire csak tudod, hogy ellensúlyozd a gerincedre nehezedő nyomást. Járás közben is próbálj minél jobban kiegyenesedni, alvás közben inkább az oldaladra feküdj, ülés közben pedig tedd fel a lábad valamire.  

20. hét

Hurrá! Elérkeztél várandósságod félidejéhez. Érezhetsz fájdalmat a keresztszalagnál, a csípődben, a hasadban és a lágyék környékén is. Ahogy a méhed növekszik, nyúlnak a szalagok, ez fájdalmas érzés is lehet. Persze nem állandó és nem túl erős fájdalomról van szó. Amennyiben mégis sokszor és erősen érzed, mindenképpen meg kell beszélned az orvosoddal, hogy nincs-e szükséged több pihenésre.

21. hét

Lehet, hogy nem most érzed magad a legnőiesebbnek életedben, még azt is gondolhatod, hogy mások kövérnek látnak. Pedig ebben az időszakban mindenki mosollyal közeledik feléd. Az „Ó, jaj, mi történik velem?” felkiáltásokat felejtsd el! Ez a 9 hónap egy apró pötty az életedben, ami nagyon meghatározó ugyan, de elmúlik, ahogy a testi változások is. Közben megtanulod értékelni a megtalált érzékiséged. Mutasd meg a pocakod a helyett, hogy nagy lebernyegekbe rejted.  

22. hét

Szédülsz? Teljesen normális mellékhatása a terhességnek. Annak köszönhető, hogy a vérnyomás csökken. A vér kevésbé gyorsan áramlik, ezért előfordulhat, hogy felálláskor vagy hosszabb egy helyben állás után szédülni kezdesz. Mostanában élvezheted a hormonok áldásos hatását, a bőröd és a hajad gyönyörű. Ám sajnos nem kívánatos szőrszálakkal is találkozhatsz itt-ott, ahol eddig nem voltak. Próbáld ezeket vegyszeres szőrtelenítők és szőkítők nélkül eltávolítani.

23. hét

Szükséged lehet plusz vitaminokra, ásványi anyagokra ebben az időszakban. Különösen a várandósság második felében szokták az orvosok javasolni a vaspótlást – természetesen csak azután, hogy a vérképből kiderül, hogy szükséges. A vashiány vérszegénységhez vezet, és ha nem termelődik elegendő vörösvérsejt, az súlyos fáradtsághoz, gyengeséghez, légszomjhoz, szédüléshez vezethet. Ha ezt érzed a második trimeszterben, fordulj orvoshoz. A vashiány a babára nézve nem veszélye, könnyen karban tartható egy kis kiegészítéssel. Extra adag vitaminhoz és ásványi anyagokhoz a terhességi vitaminokból juthatsz hozzá. Természetesen szuper, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszel, de az ekkor már nem biztos, hogy elég. Kérd ki védőnőd és orvosod tanácsát.

24. hét

Az egyetlen dolog, ami csökkenhet ebben az időszakban, az a libidód. Megnyugtatunk, hogy ez is teljesen természetes. A növekvő pocakod útban van, nem érzed magad elég kívánatosnak, és még sorolhatnánk az okokat, amiket általában a kismamák gyártanak maguknak. Ne aggódj, visszatér majd a szexuális étvágyad.

 

Hamarosan folytatjuk a harmadik trimeszter testi változásaival.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!