Így lehet a karácsonynak idén is pozitív hangvétele

Így lehet a karácsonynak idén is pozitív hangvétele

Sok cikket olvashatunk mostanában arról, milyen más most a karácsonyi készülődés. Az írások kimenetele mindig nagyon pozitív, de a sorok között mindig ott rejtőzik az, hogy el kell engednünk, azt, ami eddig volt, mert ez a karácsony úgysem lehet ugyanolyan, mint az eddigi évek karácsonyai. Frank Róbert tanácsadó szakpszichológussal arról beszélgettünk, hogyan találhatjuk meg mégis a szép, régi karácsonyokat ebben a megváltozott közegben.

Sokakban frusztráció van a karácsonnyal kapcsolatban, amit most körülleng ez a bizonytalanság. Sokan nem tudják, megtarthatják-e a munkahelyüket, mi lesz az idős dédivel, nagyival, hogy lesznek a napok ezután. Ebben a furcsa helyzetben hogyan lehet mégis valami szépet látni a karácsonyban?

Mint minden más helyzetben, ebben is meg kell tanulni alkalmazkodni. Van, akiknek ez egyszerű, másoknak komolyabb feladat, de e nélkül valóban nehezebb most megélni az ünnepet pozitív üzenettel. Az a rossz benne, hogy nem tudjuk, mikor lesz vége ennek a jelenlegi állapotnak. Az alkalmazkodásnak ezért van nagyon fontos szerepe. Nem találkozhatunk korlátok nélkül a szeretteinkkel, ez is sokakat elszomorít, és kilátástalanná teszi az ünnepet. Ha azonban kicsit tudunk másképp gondolkodni, és az apróságokban megtalálni az örömöt, máris van szépség az idei karácsonyunkban is.

Eszembe jutottak a fiatal párok, akik most készülnek családdá válni, kisbabát várnak. Nekik nem lehet könnyű most a szülők nélkül átélni ezt az amúgy is érzékeny időszakot.

Igen, vannak olyan élethelyzetek, amelyek jobban kiéleznek lelkileg, még érzékenyebbé tesznek. Ilyen a várandósság, főleg, ha az első gyermekről van szó. Ilyenkor nagyon fontos a pár kapcsolata, hiszen egymásból tudnak töltekezni. Ugyanakkor felértékelődnek az intim pillanatok, egy-egy kisebb gesztus, amiket a hétköznapokban talán nem is veszünk annyira észre. Egy ilyen helyzetben sem csak a karácsony túlélésére kell játszani, hanem ilyenkor kell kialakítani a saját kis hagyományokat, amelyeket minden évben tart az újdonsült család.

 frank-r

 Frank Róbert szakpszichológus

Mit adhat nekünk ez a kicsit más karácsony?

Az idő a fontos most. Ebből lesz több, ebből van sok mindenkinek. Az otthoni munkavégzés már eleve összébb hozta a családokat, a karácsonyi ünnep alatt sem lesz ez másképp. Intimebbé válik azonban ettől az ünnep. Sallangmentessé, hogy úgy mondjam. Már ez, önmagában nagyon pozitív. Ha valaki magányos, az persze sosem könnyű, és most sok idős ember marad egyedül Szenteste. Ez nagyon nehéz a családtagoknak, és annak is, aki most nem mehet látogatóba, vagy, akihez nem mehetnek a családtagjai. Ám az egyedül töltött idő is lehet nagyon pozitív, hiszen sok mindenre ad lehetőséget. Sok mindent megtudhatunk önmagunkról ezáltal. Amikor nincs elég idő, és csak rohanunk, az nagyon frusztráló.

Valóban. Már én magam sem várom annyira a karácsonyt, mint néhány éve, mert ez az időszak folyamatos rohanás, és valahogy elvész a lényeg.

Igen, ez valóban így van. Olyan ez, mint egy jó nagy kötelező kör, amit mindig le kell írni. Ajándékvásárlás, menüsor, rokonok, barátok. A sok „kell” között pedig pont arra nem marad elég figyelem, amiről ennek az ünnepnek szólnia kellene. Ezt a „kell” szót kéne kiradírozni már a szótárból, mert mindent elront. Kényszerré válik az egész, és már megint nem ott tartunk, ahol szeretnénk. Ha valamit eleve rosszként élünk meg, akkor rossz is lesz. Ám ezzel a sok korlátozásként előttünk álló dologtól a kötelező kör leegyszerűsödik, megváltozik, ami szintén egy pozitív dolog. Nincs rohanás, nincsenek komoly elvárások.

Vajon magunkkal szemben sincsenek most olyan kemény elvárásaink?

Mivel kicsit lazábbak vagyunk most, talán az elvárásaink is lazulnak kissé. Nem annyira szeretem az elengedés szót, de ide illik. El kell engedni azokat az elvárásokat, amelyeket mi, saját magunkkal szemben támasztunk, és nem tudjuk teljesíteni őket. Ettől még lehet olyan a karácsony, ahogy megszoktuk, csak a jelenlét talán kicsit másképp valósul meg, a kapcsolódásaink mások lesznek, és talán a hat fogás helyett könnyebben megelégszünk most a hárommal is. Jó dolgokat lehet kitalálni, amikkel őrizhetjük a hagyományokat, de az elvárásokat csökkenthetjük. Ilyen a közös főzés, akár online. Mindenki megfőzi a kis halászlét, csinál egy rántott halat vagy sült pulykát, és kész is, nem kell túlgondolni. Így főzés közben is együtt lehetünk, töltekezhetünk egymásból. Lehet készíteni videót karácsonyi ajándékként, vagy mindent meg lehet rendelni online. Le lehet lassulni egy kicsit. És ez az igazán nagy pozitívum ebben az egészben.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!