Így fedezd a tápanyagigényed a várandósság alatt – 1. rész

Így fedezd a tápanyagigényed a várandósság alatt – 1. rész

A helyes táplálkozás alapjai

A várandós anyákat két csoportra lehet osztani. Az egyik csoportba azok az anyukák tartoznak, akik mindennek utánanéznek, esetleg csak bio alapanyagokból hajlandók ételeket készíteni, hogy ők és a babájuk is a lehető legjobbat kapja a 9 hónap alatt. A másik csoport olyan anyukákból áll, akik kevésbé tudatosak és kevésbé tájékozódnak arról, hogy miből mennyire van szükségük, és milyen fontos tápanyagokat milyen formában tudnak bevinni a szervezetükbe. 

Cikksorozatunkkal igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba.

Az egészséges életmódról nagyon sokat hallani manapság. De vajon mit is takar ez igazán? Mit jelent az, hogy egészséges életmód a várandósság alatt? Hogyan adhatod meg a kisbabádnak, és persze magadnak is, amire leginkább szükségetek van?
A kérdésekre a válasz a helyes táplálkozás, a mozgás, a lelki egészség fenntartása, és a kiegyensúlyozott, komplex terhesvitamint szedésének kombinációjában rejlik. 

Miért fontos a helyes táplálkozás?

Itt nemcsak az ételek, az alapanyagok magas minőségére kell gondolni. A táplálkozásnak egész életünkben nagy szerep jut. Várandósság alatt azért kell rá kiemelt figyelmet fordítanod, mert meghatározza a gyermeked jövőbeli egészségét, hiszen ennek alapjait a 9 hónap alatt te magad teszed le. A helyes táplálkozással ugyanakkor a saját egészséged, fizikai erőnléted is javítod, segíted a szervezeted abban, hogy minél jobban megfeleljen a várandóssággal járó kihívásoknak. A megfelelő táplálkozással készíted fel magad a szoptatásra, hiszen ebből nyersz energiát a szép, de bizony megterhelő időszakra. 

A babád tőled függ

Mivel a várandósság alatt a benned növekvő magzatod számára egyedül Te vagy az a személy, akitől a fejlődése függ. A Te táplálkozásod, az ő táplálkozása is egyben. Te határozod meg – az étkezéseddel –, hogy ő milyen minőségű és mennyiségű tápanyaghoz jut.  Ahogy növekszik, ezekből a tápanyagokból nyeri azokat az összetevőket, amellyel „felépíti” a saját szervezetét.

Így fedezd a tápanyagigényed a várandósság alatt – 1. rész

A méhen belüli életnek olyan hatásai lehetnek a gyermeked későbbi életére, amire nem is gondolnál. Ezért nagyon fontos, hogy a tápanyag-ellátás kiegyensúlyozott, állandó és magas minőségű legyen.
Itt álljunk meg egy pillanatra. Most biztos azt kérdezed, hogy akkor kettő helyett kell enned, hogy a baba mindent megkapjon, és még neked is maradjon. Igaz, hogy a fejlődő kisbabád tápanyagigényét te biztosítod, de ez korántsem jelenti azt, hogy mostantól két embernek megfelelő mennyiséget kell bevinned. Nem a mennyiségre, hanem sokkal inkább a minőségre kell helyezned a hangsúlyt. Tudvalévő, hogy a várandósság alatti túlzott súlygyarapodás sem a babának, sem neked nem tesz jót, akár későbbi betegségek kialakulásának kockázatára is hatással lehet. Ám azt is fontos leszögezni, hogy diétázni sem szabad. Olyan étrendet kell kialakítani, ami kényelmesen vállalható, olyan tápanyagforrásokat tartalmaz, amelyek nem emelik meg jelentősen a vércukorszintet, nem okoznak komoly hízást. Akkor optimális a várandósság alatti súlygyarapodás, ha az első 10-12 hétben heti 115 g, majd későbbiekben 300 g a hízás mértéke. Ez azt jelenti, hogy a 9 hónap végére a megengedett súlytöbblet 9-12 kg. 

A helyes táplálkozás alapjai

Gondoltad volna, hogy a várandósság alatt csupán napi 200-300 kcal többletenergiára van szükséged? Ez nem jelent olyan nagy különbséget, napi ötszöri étkezésre lebontva pedig alig több, mint a korábbi normál beviteled. A fontos az, hogy naponta többször egyél, mindig keveset, de mindig annyit, hogy ne érezd magad éhesnek. Ha szükséges, bátran kérd dietetikus tanácsát és segítségét, hiszen sokkal könnyebb így követni egy étrendi előírást.

Arra kell nagyon figyelned, hogy ha éhes vagy, akkor ne magas szénhidrát-tartalmú ételeket válassz, hanem olyanokat, amelyek nem emelik meg gyorsan a vércukor szintjét. Ilyenek a zöldségek, a sovány húsok, a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek, és egyes gyümölcsök. 

Tudnod kell, hogy a várandósság az egyik legörömtelibb időszakasza egy nő életének és ne gondold hogy le kell mondanod mindenről. Éppen ezért ne vonj meg magadtól semmit, amit megkívánsz, csak mindent szoríts ésszerű korlátok közé. Később sokkal nehezebb leadni a felszedett kilókat mint most vigyázni, hogy ne is jöjjenek fel. Gondolj arra, hogy a megfelelő súllyal és erőnléttel rendelkező kismama sokkal könnyebben vág neki élete legnagyobb kalandjának, a szülésnek.
Törekedj arra, hogy étrended kellően változatos legyen.
A cikksorozat következő részében kitérünk arra, hogy milyen tápanyagokhoz honnan, milyen forrásból juthatsz hozzá a legkönnyebben, sőt, azt is elmeséljük, miért jó, ha terhesvitamint is szedsz. Tarts velünk!

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!