Igazi karácsony a gyermekednek – Légy te magad az ajándék

Igazi karácsony a gyermekednek – Légy te magad az ajándék

Amikor a kislányaim kicsik voltak, azt gondoltam, akkor vagyok jó szülő, ha elhalmozom őket mindenfélével, ami fejleszti őket. Olyan játékokkal, amelyek segítik a finommotorikát, elősegítik a mozgásfejlődést, és még sorolhatnám. A karácsonyi ajándékok egy hónap múlva már a sarokban hevertek, mert nem igazán élvezték őket. Két ilyen karácsony után rájöttem, nem ettől leszek jó anya. A gyermekeim sokkal boldogabbak attól, ha magamból adok még többet – annyit, amennyit csak lehet. Az idő semmivel sem pótolható, és minden percet ki kell használni, amit velük tölthetek, tölthetünk.

Ranschburg Jenő szerint...
Sajnos sok olyan szülő is van, aki az ajándékot önmaga helyett adja a gyermekének. "Tessék körülnézni a kisfiam szobájában - mondja, mindene megvan, amit egy gyerek csak kívánhat! Ráadásul mindenből a legszebb, a legjobb, a legdrágább! Nem tudom, mi hiányozhat még neki...?!" Én tudom, gondolom magamban: a szülei hiányoznak, akik folyton sietnek, sosem érnek rá, akik úgy vélik, hogy a drága ruhák és pompás játékok megvásárlásával eleget tettek minden szülői kötelezettségüknek, miközben épp a legfontosabbat nem adják meg a gyereknek.

Bízom benne, hogy a drága fejlesztőjátékok mellett megadtam számukra azt is, amire igazán szükségük volt, hiszen a gyerekkori emlékek segítenek a későbbiekben az élet buktatói közt. Ezek azok a pillanatok, amelyek majd iskolás korukban, tinikorukban, és felnőttként is vissza-visszatérnek. Ezek azok az emlékek, amelyek nemcsak úgy vannak, hanem a szívükben élnek – örökre.

Nálunk a karácsonyok már rég nem az ajándékokról szólnak. Az idő áll a középpontban. A szeretet alap a családunkban, nélküle nem is élhetnénk, ám az együtt töltött idő tényleg valódi ajándék.

De akkor mi legyen a karácsonyfa alatt?

Nem kell feltétlenül fizikai dologra gondolnod, amikor az ajándék szó eszedbe jut. Teljesen más irányba is elmehet az ünnep, ami mindenkinek jót tesz.

Először is próbálj lassítani. Ennél fontosabb talán nincs is, hiszen az állandó rohanás az, ami az egész évet meghatározza. Karácsonykor (és máskor is) nagyon lényeges, hogy visszavegyél. A gyerekek is ilyenkor lelassulnak, fontos számukra a család érezhető jelenléte. Persze ez nemcsak karácsonykor, hanem egész évben fontos lenne. Van azonban olyan, hogy ez nem sikerül, hiszen annyi mindenre kell koncentrálni év közben. Tégy meg minden tőled telhetőt azért, hogy az év vége ne egy ámokfutás legyen, hanem az egymásra fordított figyelem és idő határozza meg.

Süssetek mézeskalácsot együtt. Ennél jobb program nincs is! Csak ígérd meg, hogy nem leszel ideges, ha minden csupa liszt és méz lesz. Engedd el. Takarítani így is, úgy is kell. A gyerekek imádják kiszúrni a tésztát és díszíteni a kész sütiket. Szuper karácsony előtti rákészülés ez, ami élmény számukra, és neked is az lesz. Próbáld ki!

A karácsonyfa alatt nem feltétlenül a méregdrága játékoknak kell helyet adni. Ajándékozz élményeket. Lehet, hogy nem olyan vonzó elsőre, mint a csilli-villi csomagok, de mindent lehet szépen csomagolni, akár egy mozijegyet is.

Találj ki olyan közös programokat, amelyekről tudod, hogy a gyermekeidnek valódi élményt adnak. Azért nem írok ötleteket, mert mindenki maga ismeri a saját gyermekeit, így te tudhatod a legjobban, mi az, aminek örülnének.

Mi a lányokkal sokat kirándulunk egész évben. Mindig megszervezzük, melyik hétvégén hova menjünk. Ők ennek örülnek a legjobban, és annak is, ha együtt vagyunk azokkal, akiket a legjobban szeretünk, szeretnek. Szerencsések, mert még mindkét nagymamájuk velünk lehet, így olyan programok is kerülnek a karácsonyfa alá, amelyeket velük élvezhetnek. Színházjegyek, mozijegyek, nekik való kiállítások, és más programok is.

Ha teheted, egy közös, családi utazás is mindig jó választás, hiszen ezek is az együtt töltött időről szólnak. Mindegy, hogy hova mentek, és az is, hogy mennyi időre, csak együtt legyetek.

Én rászoktam arra, hogy listát írok egész évben, hogy mik azok az élmények, amelyek valami miatt különösen megfogják a lányokat, és szeretnék kipróbálni, átélni. Karácsonyra igyekszem ezeket a fa alá tenni. Az öröm mindig határtalan.

Próbáld ki idén azt, hogy időt ajándékozol. Magad adod ajándékba, a saját idődet. Hidd el, neked is felemelő érzés lesz megtapasztalni az ajándékozás ezen módját.

Időben és szeretetben gazdag karácsonyt kívánok neked és az egész családodnak!


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!