Hurrá, itt a nyár! – Az első nyaralás kisbabával
első nyaralás babával

Hurrá, itt a nyár! – Az első nyaralás kisbabával

Szülés után természetesen nem az az első dolgod, hogy lefoglalod a repjegyet a Kanári-szigetekre. Ennek ellenére teljesen normális, ha családi pihenésre, egy kis kikapcsolódásra vágysz. A kisbabával együtt utazás nem a legkönnyebb feladatok egyike, de ha ügyes vagy, egyszerűbbé teheted. Egy ilyen nyaralás annyi friss energiát ad majd, ami jó sokáig kitart. De mire kell figyelned, ha babával készül nyaralni a család? És egyáltalán mit vigyél magaddal és mit ne? Olvass tovább!

Hány hónapos kortól lehet nyaralni a kisbabával?

Amikor az orvosod elbocsát a kórházból, és hazamehetsz a kisbabáddal, akkor általában hat hét múlva kell visszamenned egy kontrollra. Ez a hat hét kényes időszak mind a te szempontodból, mind a baba szempontjából. Ilyenkor regenerálódik a tested, visszarendeződnek a dolgok lelkileg is, és egy kicsit „beletanulsz” abba, hogy milyen babával az élet. Ebben az időszakban nem olyan jó ötlet idegen helyre menni a kicsivel, hiszen neki ezek az első hetei a méheden kívül.

Ha azonban az orvos mindent rendben talál a kontrollon, és te is úgy érzed, hogy a nyaralás már érlelődik, akkor semmi akadálya annak, hogy elkezdd a szervezkedést.

Először csak kicsiben gondolkodj!

Fent említettem a Kanári-szigeteket… lehet, hogy első, közös nyaralásnak jobb inkább egy hosszú hétvégét választani a Balatonnál vagy egy másik, belföldi úticélt kijelölni. Magyarország területén belül mégiscsak hamarabb haza lehet utazni, ha valami nem úgy jön össze, ahogy terveztétek.

Mire figyelj a szálláskeresésnél, –foglalásnál?

Ha nincs saját nyaralótok, akkor szóba jöhet szálloda, apartman, vendégház és még megannyi szállástípus. Sok hotel és apartman fel van készülve a csecsemővel érkező családok fogadására, de mindenképp érdemes rákérdezned, hogy tudnak-e biztosítani ágyikót, babakádat, van-e pelenkázó. Ha már nagyobb a kicsi, akkor etetőszékre is szükség lehet.

Lehet, hogy ennél veheted könnyedebben is a dolgot, hiszen ahhoz, hogy meglegyen a baba komfortja, pelenkázáshoz elég egy ágy vagy kanapé is, és éjszaka aludhat veletek egy ágyban. Ez mind-mind felfogás kérdése. A lényeg, hogy mindig gondold át előre, mik azok a dolgok, amelyeket nem tudsz nélkülözni a babád körül, és ezek közül mit tud adni a szálláshely.

Saját tapasztalat, hogy egy kisbabával kedvezőbb egy olyan szállást választani, ahol van saját konyha, esetleg egy hálótér, ahol el tudsz szeparálódni vele, ha épp arra van szükségetek.

A pakolás az egyik legnehezebb rész

Jaj, csak ki ne maradjon valami! Ez mindig az én legnagyobb félelmem is, de általában egy listát írok, amit igyekszem nagyon jól átgondolni.

Csomagolj a babádnak külön. Ezzel megkönnyíted a saját dolgod, hiszen nem kell más bőröndjében keresni semmit. Az utazásra jó, ha van egy táskád, amibe a legszükségesebb dolgok beleférnek, így nem kell mindig megállni út közben, ha valamit elő kell venni.

Jól gondold át a pakolást, hogy minden időjárásra legyen babaruha a csomagban.

Az útitáskádba legyen minden olyasmi, amire út közben szükség lehet: pelenkázóeszközök, nedves törlőkendő, megfelelő mennyiségű pelus, a kedvenc játéka, egy-két váltás ruha. Feltétlenül csomagolj elegendő vizet, amely akár mosakodáshoz is szükséges lehet az úton. Készülj fel arra is, hogy egy hosszabb autózás nem lesz egészen felhőtlen, többször is meg kell majd állni. A baba sokat sírhat, de előfordulhat, hogy végigalussza az utat. Az előbbire megoldás lehet, ha néha olyan helyen álltok meg, ahol egy kicsit mindenki kinyújtóztathatja a tagjait.

első nyaralás babával

Készülj fel mindenre!

Egy nyaralás, az idegen környezet felborítja a megszokott rutint, az biztos. Ennek ellenére azért próbálj ragaszkodni a már bevált dolgokhoz. Ilyen a fürdetés, az etetések rendje. Igyekezz megteremteni a baba számára a legotthonosabb környezetet, hogy a lehető legjobban érezze magát. Egy valami nagyon fontos! Ne görcsölj, ne szorongj, hogy esetleg valami nem olyan, mint otthon! A nyaralás mindig ilyen, el kell engedni a berögződéseket.

Vízparton

Legyen az a Balaton, vagy egy másik élővíz, esetleg a szálloda medencéje, figyelj a fokozatosságra. A kisbabád először találkozik a vízzel (persze, ha jártok babaúszásra, az más). Óvatosan közelítsd vele a vizet, és nagyon figyelj arra, hogy ne tartózkodjon a tűző napon. Még árnyékban is kend be baba-naptejjel, ami 50+ faktorszámú. Válassz jó minőségű terméket, mert ez talán a nyaralás legfontosabb kelléke! A strandon nemcsak a bőrvédelem nagyon fontos, hanem az is, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon az egész család. A babát szoptasd, amikor csak igényli (ehhez nagyon jó, ha van egy strandsátor a felszerelésetekben). Ha tápszeres, akkor kínáld vízzel.

Ha mégis külföldre utaztok elsőre

Tájékozódj előre az ottani lehetőségekről. Fontos, hogy legyen biztosításotok, egészségügyi információtok a helyről. Fel kell készülnöd, hogy ha történik valami, el tudd mondani a segítő személyeknek, hogy mi a probléma. Ma már majdnem mindenhol beszélnek angolul, de azért adódhatnak olyan helyszínek is, ahol csak a saját nyelvüket beszélik. A babatápszert kizárólag saját dobozában szállíthatod a repülőgépen, jó, ha van mellette egy gyermekorvosi igazolás, hogy a baba szükségletét fedezi a szállított mennyiség. Ne porciózd ki kis adagokba, ne zacskózd, ne csomagold át, mert nem engedik fel a gépre, és akkor előfordulhat, hogy az egész nyaralás borul. A repülőgépre készülj kis játékokkal, és, ha szoptatsz, legyen nálad szoptatóskendő is. Sajnos még mindig nem mindenhol tolerálják a nyilvános szoptatást, egyszerűbb kimaradni a vitákból, nézeteltérésekből, és egy kendővel felkészülni.

Csodás nyarat, jó nyaralást kívánunk az egész családnak!

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!