Hagyd játszani… egyedül! – 2. rész
hagyd játszani egyedül

Hagyd játszani… egyedül! – 2. rész

Cikkünk első részében írtunk arról, miért jó, ha a gyermek egyedül is tud játszani. Fejlődik a kreativitása, megtanulja legyőzni az unalmat, és közben szépen, lassan megismeri önmagát. Megtanulja, hogyan kezelje az érzelmeit, és mit kell tennie azért, hogy ha egyedül is van, ne érezze magát egyedül. Most olvass tovább tippjeinkért, amelyeket azért gyűjtöttünk össze, hogy megtudd, te hogyan segítheted a gyermeked abban, hogy elsajátítsa az önálló játszás „tudományát”.

1. Ne legyen bűntudatod, te nem csak szülő vagy!

Emlékszel még, mi volt, amikor nem volt gyermeked? Akkor csináltad azt, ami neked tetszik, amikor csak akartad. Hidd el, hogy azzal, hogy a világ legfontosabb feladatát végzed, azaz szülő vagy, nem kell lemondanod arról, hogy legyen időd magadra is. A lehető legrosszabb, amit önmagad ellen elkövethetsz, hogy folyamatosan engedsz a gyerekednek, aki kihasználja a bűntudatod, és egyfolytában foglalkoztat. Ha nem mondasz néha nemet a gyermekednek, akkor sosem tanulja meg, hogy vannak helyzetek az életben, amikor nem minden róla szól. Ez hozzátartozik a személyisége helyes fejlődéséhez, és ahhoz, hogy egy helyes értékrendet kövessen. Nem vagy azért rossz szülő, mert melegen innád meg a kávédat, vagy szeretnél egyedül WC-re menni.

 2. Szelektálj!

A sok műanyag játék, illetve azok a használhatatlan, fantáziát nem igénylő dolgok, amikkel tele van a gyerekszoba, egyáltalán nem szolgálják az önálló játékot. Nem kell bedőlni a gyerkőcnek, amikor sóvárogva nézi a reklámokban zenélő, gombnyomásra működő kütyüket. Ezekkel csak rövid ideig tudja lekötni magát, mert tovább nem érdekes számára. Ne is vedd meg ezeket, ha nem akarod megtölteni velük a pincét és a padlást is egy idő után. Olyan eszközökkel vedd körbe a gyermeked, amelyekkel csak úgy tud játszani, ha ő maga hozzáteszi a saját fantáziáját, alkotói képességeit, kreativitását. Ezek az eszközök, játékok sokat segítenek a későbbi iskolaévek alatt is.

Amellett, hogy a gyerekszoba nem hemzseg a játékoknak nevezett izéktől, jól teszed, ha kialakítasz a gyermeknek olyan teret, ahol nincs semmi. Töltse meg ő a „játszással”. Ha nincs hely, ahol játsszon, akkor nem is várhatod el tőle.

3. Kütyük nélkül jobb az élet!

Ez egy digitális világ, kár lenne áltatni magunkat azzal, hogy ki lehet hagyni a képernyőt az életünkből. Nem lehet, de ez nem azt jelenti, hogy egy telefon, tablet vagy számítógép kell legyen az az eszköz, amellyel a gyermek „elvan”. alkossatok családi szabályt a kütyüzésre, és ezt mindenki tartsa is be. Nálunk például nincs a gyerekeknek tabletjük, a kisebbnek telefonja sincs, a nagynak is csak azért, mert egyedül jár haza a suliból. Otthon nincs telefonozás, csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és fel kell hívni valakit. A telefon az csak telefon. Így megtanulták, hogy egy jó könyv bármikor elrepíti őket idegen földekre, más világokba. Bárki bőrébe bújhatnak, ha akarnak.

4. Legyenek szabályaitok!

Tudnia kell, hogy neked van dolgod otthon azon kívül is, hogy az ő szülője vagy. Segít, ha elmagyarázod neki, hogy mik ezek. Ajánld fel, hogy ha akar, segíthet neked, és akkor előbb tudtok együtt játszani. De játszhat egyedül is, ami még jobb. Alakítsatok ki otthoni szabályokat arra vonatkozóan, hogy mennyi a közös játék, és van, hogy nem tudsz vele játszani. Mondd el neki, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem akarsz vele lenni, de vannak dolgok, amiket el kell végezned. Tudnia kell, hogy ezeket a feladatokat nem hagyhatod ott az ő kedvéért, mert akkor máskor kell megcsinálnod azokat.

5. Legyetek sokat együtt!

Azok a gyerekek, akik szeretetre vágynak, és mást sem szeretnének, csak a szüleikkel együtt lenni, nehezebben vehetők rá arra, hogy egyedül játsszanak. Nem kell a dolgot elengedni, csak töltsd fel az elemeit. Ölelgesd, szeretgesd, puszilgasd sokat, hogy tudja, nincs semmi gond.

6. Legyen mindenkinek privát szférája!

Ha elvonult, és játszik, ne zavard meg kérdésekkel és azzal, hogy ott vagy. Ha egyedül van, akkor legyen úgy, ne kényszerítsd a nagyobb gyermekedet arra, hogy együtt játsszanak. Mindenkinek szüksége van arra, hogy egy kicsit önmagával lehessen, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

7. Soha ne agresszívan küldd játszani!

Ha elköveted azt a hibát, hogy folyton „lekoptatod”, soha nem fogja megérteni, hogy egyedül játszani egy élmény. Segítsd inkább ezt a folyamatot kedvességgel, szeretettel, útmutatással.


Tarjáni Rita

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!