Ha a baba korábban érkezik

Ha a baba korábban érkezik

November 17. a Koraszülöttek Világnapja. E nap minden évben kicsit közelebb hozza mindenkihez azt a tényt, hogy hazánkban folyamatosan nő azoknak a kis jövevényeknek a száma, akik idő előtt érkeznek. Az egy évben született, közel százezer kisbaba majd 10%-a születik koraszülöttként.

A koraszülött baba

Koraszülöttnek az a kisbaba számít, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra. Létezik egy nemzetközi besorolás, amely a babák érettségi foka alapján osztja csoportokra őket: a 32-36. héten született babák „enyhe” koraszülöttek, a 28-31. hétre születettek alacsony gesztációs korú kategóriába tartoznak, míg a 22-27. hétre született babák az igen alacsony gesztációs korú, extrém koraszülött kategóriába.

Nem szabad összekeverni a kis születési súlyt és a koraszülöttséget. A kis súllyal születő babák nem minden esetben koraszülöttek, a méhen belül fejlődő magzat súlya ugyanis nagyban függ a genetikai adottságoktól és a külső környezeti hatásoktól is.

A koraszülött kisbabáknak nem volt elég idejük a méhben, ezért szervezetük nem pont úgy működik még, mint az időre született babáké. Ők még nem készültek fel teljes mértékben a méhen kívüli életre.

A koraszülés okai

Sajnos sokféle okból születhet egy kisbaba korábban. Érdemes az okokat az anya és a baba oldaláról is megnézni.

Az anya oldaláról
 • A koraszülést okozhatja valamilyen, a várandóssággal kapcsolatos szövődmény, például vércsoport-rendellenességek, terhességi magas vérnyomás (preeklampszia).
 • Előfordulhat korábbi nőgyógyászati beavatkozások miatt is, például korábbi császármetszés vagy abortusz miatt.
 • Okozhatják genetikai elváltozások is, mint például a méh rendellenességei.
 • Növeli a koraszülés kockázatát a magas anyai életkor (35 év felett), ugyanakkor a 18 év alatti kor is kockázati tényező.
 • Rizikófaktor az is, ha már előfordult korábban is koraszülés.
 • Az anya életmódja is jelentősen befolyásolhatja a szülés időpontját. Erősen növeli a koraszülés kockázatát, ha az anya dohányzik, alkoholt és/vagy drogokat fogyaszt, nem táplálkozik helyesen, kielégítően, folyamatos stressz, lelki trauma éri.
 • Kihathat a szülés időpontjára az is, ha az anya rossz szociális körülmények közt él, hiszen ez kihathat a táplálkozásra, kényelemre, és így a baba fejlődésére is.
A baba oldaláról
 • Okozhatja valamilyen fejlődési rendellenesség,
 • méhen belüli fertőzés, vagy ártalom
 • Ikerterhesség esetén is gyakrabban fordul elő koraszülés.
Ugyanakkor, sajnos az okokat nem mindig tudják megállapítani egyértelműen.

Mi történik a kisbabával, ha koraszülöttként jön a világra?

A korábban érkezett kisbabák megközelítőleg háromnegyed részét (évente 5-6000 baba) születésük után azonnal az országban működő valamelyik perinatális vagy neonatális intenzív centrumba szállítják, ahol kimagasló intenzív ellátásban lesz részük. Amennyiben a baba már önállóan is képes ellátni és működtetni az élethez szükséges folyamatokat, akkor vagy hazaengedik, vagy a kórház utógondozó részlegében figyelnek rá a továbbiakban.

Minél korábban és minél kisebb súllyal születik egy kisbaba, annál nagyobb az esély arra, hogy sajnos – a gondos ellátás ellenére – nem marad életben, vagy valamilyen súlyos, a koraszülöttség miatt kialakuló betegsége lesz.

A 28-31. hétre született babák életben maradási esélyei 90% felettiek, ugyanakkor egy 24. hetes baba esélyei már jóval csekélyebbek, csupán 40-50% közöttiek. A 23. hétre született kisbaba esélye már 50% alatti.

A betegségek tekintetében a leggyakrabban a fejletlen tüdő okoz problémát, ami a 28 hétnél fiatalabb babák 80%-ánál előfordul.

Minél korábban születik egy baba, annál biztosabb, hogy valamilyen idegrendszeri elváltozás, esetleg maradandó károsodás fordul elő nála.

A koraszülött babák egy részénél jóval lassúbb a fejlődés. Ez érinti a mozgást, a testi és értelmi fejlődést is. Az érzékszervi funkciókat is érheti károsodás, kialakulhat látás- vagy hallássérülés. Sok babánál az idegrendszeri problémák a későbbiekben mutatkoznak meg: tanulási zavar, hiperaktivitás, magatartásproblémák, figyelemzavar formájában.
A legfontosabb az, hogy a koraszülött kisbabák esetében az ellátás és a gondozás nem ér véget a kórházi intenzív ellátással. Utána terápiás jelleggel fejleszteni is kell őket, hogy az esélyeik minél jobbak legyenek a teljes életre. Általában már a perinatális vagy neonatális részlegen javasolnak terápiás intézményt, ahol folytatódhat a gondozás.

Otthon

A koraszülött babák fejlődését nagyon nagy figyelemmel kíséri a gyermekorvos és a védőnő is. A babák általában őrült tempóban fejlődnek, és nagyjából 18 hónapos korukra utoléri időre született társaikat.

Fontos azonban, hogy ne hasonlítsd a gyermeked más babákhoz, hiszen minden kicsinek megvan a saját fejlődési üteme, tempója.


Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!