Ha idő előtt megnyílik az út a külvilágba

Ha idő előtt megnyílik az út a külvilágba

A várandóság a nő életének egyik legszebb kilenc hónapja, sokszor mégis aggodalommal, félelmekkel teli. Minden olyan diagnosztikus eljárás, vizsgálat megnyugvást jelent a kismama számára, amely hónapról-hónapra bizonyítja, hogy a magzat megfelelően fejlődik, és nem fenyegeti vetélés a leendő édesanyát. 

Vannak olyan elváltozások, amelyeknek szinte nincs, vagy nagyon kevés az előjele, és akár habituális, azaz többszörösen előforduló, a terhesség idő előtti befejeződéséhez – vetéléshez vagy koraszüléshez is vezethetnek. Ilyen például a méhnyak-elégtelenség. Dr. Vajda Györggyel, a Zala Megyei Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosával erről a kevésbé ismert állapotról beszélgettünk.

Mit jelent pontosan a méhnyak-elégtelenség?

A méh feladata, a megtermékenyített pete befogadásán kívül, a magzat terhesség alatti védelme, ebben fontos szerepet játszik a méh belsejében lévő magzatvíz. A kb. 3 centiméteres méhnyak csőszerű ürege a nyakcsatorna, melynek egyikét végpontja a belső méhszáj, amely a méh üregével kapcsolódik, másik végpontja pedig a külső méhszáj, amely a hüvellyel van összeköttetésben. Fiziológiás esetben mindkét méhszáj csak a szülés megkezdésekor – fokozatosan – nyílik ki, és enged utat először a magzatvíznek, aztán a magzatnak. A terhesség kapcsán a méhszájra nehezedő súly fokozatosan nő, megtartásához erős elasztikus rostokra van szükség. Vannak olyan kóros állapotok, amikor a méhnyak a terhelésnek nem tud ellenállni, és idő előtt megnyílik. Ezt az állapotot hívjuk méhnyak-elégtelenségnek. Ilyenkor szabad lesz az út a felszálló fertőzéseknek, hiszen megnyílik az út a külvilág felé. A nyakcsatornában lévő nyák már nem képes teljesen elzárni a méh bemenetét. A fertőzések méh-belhártyagyulladáshoz vezethetnek, aminek pedig következménye lehet az idő előtti magzatburok-repedés. A burokrepedés tünete a magzatvíz-szivárgás, ami a terhesség idő előtti befejeződéséhez, koraszüléshez, de akár a magzat elhalásához is  vezethet.

Ha idő előtt megnyílik az út a külvilágba

A várandósság előtt vannak-e jelei annak, hogy méhnyak-elégtelenség fenyegeti a kismamát?

Előjelei nincsenek. Legtöbbször az előző terhesség anamnesztikus adataiban, habituális vetélés kivizsgálásakor derül fény az elváltozásra. A méhnyak-elégtelenséget előrevetítheti a többszörös terhesség-megszakítás, bár az utóbbi években a korszerű méhnyak-tágító eszközök megjelenésével, az elváltozás kialakulásának esélye jelentős mértékben csökkent. A genetikai hajlam is szerepet játszik a méhnyak-elégtelenség kialakulásában, ilyen például a kötőszöveti gyengeség.

Melyik trimeszterben jelentkezhetnek a tünetek?

A méhnyak-elégtelenség a terhesség második trimeszterében okoz általában problémát, hiszen a várandósság fizikai megterhelése ekkor lesz mérvadó. A 20. hét környékén jelentkezhetnek a méhnyak-elégtelenség tünetei, amelyek akár fájástevékenység kapcsán, akár a nélkül, „némán” is jelentkezhetnek.

Mi a megoldás?

Több megoldás is létezik, de egyik sem veszélytelen. Talán a legelfogadottabb mind közül, a méhszáj-záró, úgynevezett cerclage-műtét. Ennek lényege, hogy a méhnyak nyálkahártyája alatt egy vastag fonalat vagy szalagot vezetünk át, amit megcsomózunk, így erősítve a záró funkciót. A világ számos országában egyáltalán nem használják ezt az eljárást, mert a behelyezett szalag egy folyamatos irritációt tart fenn, ami önmagában is megindíthatja a szülést.

Hüvelyi depositumot is használhatunk, ez a pesszáriumhoz hasonló trapéz alakú műanyag lap, melynek a közepén lévő lyuk foglalja magába a méhszájat és mint egy alátámasztva segíti a teher-bíró képességét. 

Előrehaladott terhesség esetén mód van a tüdőérettség gyógyszeres befolyásolására is, így a terminus kivárása nélkül is, nagyobb eséllyel születhetnek egészséges újszülöttek. Természetesen addig kell a magzatot az anyaméhben tartani – mivel ez a legjobb inkubátor – amíg abból előnye származik, és az anya életét sem kockáztatjuk. Nem szabad elfelejteni, hogy az amnionűr megnyílásával a fertőzésnek kitett várandós akár szeptikus állapotba is kerülhet. 

Van-e mód a megelőzésre?

Nagyon nehéz ezt a betegséget idő előtt felismerni, hiszen a rostok megtartó képességének csökkenése nem mérhető, nem látható, így nem is diagnosztizálható az első terhesség kezdetekor. A korai diagnózis viszont nagyon fontos. A terhesség ideje alatt a hormonális változások miatt fokozódik a hüvelyi szekréció, így a kismama sokszor képtelen eldönteni, hogy a hüvelyfolyás az fiziológiás, vagy esetleg kóros és magzatvízcsepegésről van szó. A Loritan® mely egy rendszeresen hordható betét, kimutatja az esetlegesen szivárgó magzatvizet, ezzel elősegíti a diagnózist, ellenkező esetben pedig megnyugtatja a kismamát. Ez egy egyszerű módszer, de igen hatásos, hiszen a magzatvíz-szivárgás sokszor szelepszerűen történik, és az orvosi vizsgálatkor nem mindig jelentkezik. A betét tartós használata esetén viszont fény derül a problémára.Haris Éva

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!