Ha félsz a szüléstől, így készülj rá

Ha félsz a szüléstől, így készülj rá

Teljesen természetes, ha a szüléssel kapcsolatos érzelmeid nagyon ingadozók. Az öröm mellé aggodalom, félelem, sőt rettegés is vegyülhet. Nem vagy ezzel egyedül, sok kismama fél a szüléstől, a körülötte lévő bizonytalanságtól. Ha te is így vagy ezzel, olvasd el tippjeinket, hogy könnyebben felkészülhess.

Tény, hogy nincs két egyforma szülés, de ennek ellenére mégis számít a tapasztalat. Akik már szültek, természetesen előnyben vannak hozzád képest. Ők már megtapasztalták a csodát, annak minden örömével és félelmével együtt. Tudják, hogy mi vár rájuk, és azt is, hogy erőfeszítésük jutalma minden fájdalmat felülír. Persze előfordulhat, hogy a második, vagy többedik gyermeked születése előtt is ugyanúgy félsz, mint az elsőnél, ez sem egyedi eset.

Használd ki és használd fel a félelmed

Gondoltad volna, hogy a félelem a szülésre való felkészülésben nagyon sokat tud segíteni? Fontos azonban, hogy megtanuld kezelni.

Először is, beszélned kell róla valakivel. Jó, ha a párod is tudja, min mész keresztül. Sokat segíthet, hiszen ő ismer a legjobban, tudja, mire, hogyan reagálsz. A másik segítőd a szülésznő lehet. Ő segít uralni a félelmed, és megtanít arra, hogy hogyan kezeld azt.

Nemcsak a félelmed irányításában segíthet a szülésznő, hanem abban is, hogy hogyan készítsd el a saját szüléstervedet.

Így csinálj szülési tervet:

 1. Írj listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretnél magaddal vinni.
 2. Írd le, hogy milyennek képzeled el a vajúdást, a szülést.
 3. Foglald bele, hogy ki legyen ott veled, ki vigyázzon rád.
 4. Írd le, mennyire viseled el a fájdalmat, szükség esetén kérsz-e fájdalomcsillapítást.
 5. Természetesen az is fontos, hogy mit vársz a szülésznődtől és az orvostól.

Ha elkészíted ezt a tervet, könnyebben észreveszed, hogy milyen elvárásokkal nézel a szülésre. Menj el a kórházba, ahol majd életet adsz a babádnak, és járd körbe a szülőszobát. Így megismerheted a helyet, amitől egyelőre még tartasz. Jó hír, hogy van választásod, mert ha nem tetszik, szülhetsz máshol is (persze ez más dolgokat is felvet).

Ismerd meg a szülést

Ha még nem szültél, az élmény még teljesen ismeretlen számodra, hiszen bárki is mesélt neked a saját szüléséről, az nem ugyanaz, mintha átélted volna. Olvass a szülésről, hogy minden olyasmivel tisztában légy, amit leírásokból, könyvből, internetről meg lehet tanulni. Kerüld más kismamák szüléstörténeteit. Próbálj a saját szülésedre koncentrálni. Higgy magadban, az orvosodban, a szülésznődben. A tested is tudni fogja, mit kell "tennie".

A lényeg, hogy ne pánikolj!

A félelem kezelhető, de a pánik bizonyítottan nem tesz jót sem neked, sem a fejlődő kisbabádnak. Ha úgy érzed, eluralkodik rajtad a pánik, beszélj azzal a személlyel, aki a leginkább képes téged megnyugtatni. A szülésznőd például segíthet olyan módszert találni, ami segít megnyugodni, félretenni a félelmed.

Tudnod kell, hogy minden kismama másképp reagál a félelemre. Ha ki tudod használni a félelem energiáit, akkor hatalmas erőre teszel szert, ami segíti a szülés könnyebb lefolyását. Ahogy megindul a szülés, nem a félelemre fogsz koncentrálni, hanem csakis arra, hogy minél előbb egészséges babának adhass életet.

 

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!