Ha a baba nyomja a hólyagot...

Ha a baba nyomja a hólyagot...

Bizonyára a babavárás alatt te is tapasztál némi kellemetlenséget a húgyhólyagod körül. A hólyagot nyomja a méh, majd a baba és állandóan pisilni kell, olykor el is cseppen a vizelet. Dr. Boromisza István Zsolttal, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet urológus főorvosával arról beszélgettünk, hogy mi történik ilyenkor. 

Anatómiailag a méhnek különböző állásai vannak – mondta az urológus főorvos. – Lehet előrecsapott és hátracsapott egyaránt. A méhnyak és a méhtest között bezárt szög szintén változó lehet a kismamáknál. A hólyag, a méhnyak és a test között helyezkedik el, és a hátracsapott, azaz tompaszögű méh nyomja inkább a hólyagot. Pontosabban az első három hónapban a méh, majd az utolsó három hónapban már a baba nyomja a hólyagot. 

Mi történik abban az esetben, ha a méh, avagy a baba nyomja a hólyagot?

A méh teste megduzzad, és egyben hormonális változáson is keresztülmegy a kismama, ennek köszönhetően folyamatos nyomás lesz a húgyhólyagon. A nyomás hatására a hólyag kapacitása csökken, ezzel együtt az ingerlékenysége is változik. A hólyag térfogata kisebb lesz a méh nyomása miatt, és kisebb porciókat ürít a kismama, így hamarabb van vizelési ingere is általában. Olykor az is előfordul, hogy a nyomás meghaladja azt a szintet, amelyet a záróizomzat még kezelni tud, vagyis csökken a záróizomzat záróképessége. Ilyenkor szokott előfordulni az, hogy elcseppen a vizelet, akaratlan vizeletürítés jelentkezik.

Mit tegyenek a kismamák, ha észlelik, hogy a terhesség ideje alatt akaratlan vizeletürítés jelentkezik náluk?

A legfontosabb, hogy ne essenek pánikba, használják az erre való betéteket és legyenek türelmesek, hiszen ez csak egy átmeneti állapot. Szerencsésebb eset, ha a felkészítés során elhangzik ennek a lehetősége, akkor könnyebben boldogulnak a problémával. De sajnos előfordul, hogy nem rendelkeznek kellő információval és pánikba esnek. Ha megjelenik az akaratlan vizeletürítés, akkor legtöbbször felkeresik az urológust. Előfordul, hogy a váróban üldögélve esetleg meg tudják vitatni több, kisgyermekes anyukával, hogy mi történt. Általában azt a megnyugtató választ kapják, hogy ez természetes és átmeneti. Persze, csak akkor lesznek igazán nyugodtak, ha az orvos is megerősíti ezt a tényt. 

Fel lehet-e készülni arra, hogy a terhesség alatt ne alakuljon ki akaratlan vizeletürítés? 

Erre hivatott az intimtorna. Javasolt lenne még a várandósság előtt megtanulni, hogyan lehet a záróizmokat megerősíteni, de sajnos Magyarországon ennek nincs kultúrája. Főleg kisebb városokban, településeken úgy gondolják, ha elmennek egy ilyen foglalkozásra, akkor megpecsételik őket, mert biztosan későbbi terveik vannak ezzel a tudással. Így inkább meg sem próbálkoznak vele, pedig sokat segíthetne a várandósság idején és időskorban is az inkontinencia kiküszöbölésében. Illetve plusz élményhez juttathatja a párokat a szexuális életükben. Talán lehetne javítani az egésznek a megítélésén, ha az egészségügybe ágyaznák az intimtorna oktatását, a kórházakban, egészségházakban tartanák a foglalkozásokat. Ebben az esetben biztosan nyugodtabban mennének el a hölgyek is egy-egy ilyen foglalkozásra. Vannak olyan országok, ahol már gyermekkorban megtanulják a lányok, hogyan tudják erősíteni a záróizmaikat, ezzel felkészítik őket az inkontinencia, azaz az akaratlan vizeletürítés kivédésére is. Szerintem ez mindenképpen követendő példa, bár még igencsak távol állunk tőle.


Dr. Jármi Hilda

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!