Gyermekkorunk meghatározhatja a párválasztást

Gyermekkorunk meghatározhatja a párválasztást

Amikor kislány voltam, apukámhoz akartam feleségül menni, és nem is nagyon akartam megérteni, hogy ez miért nem lehetséges. Ezzel persze nem voltam egyedül, az oviban a fiúk az anyukájukat akarták feleségül venni, a lányokkal pedig azon versengtünk, kinek van erősebb apukája, aki majd a férje lesz. Most ezen már jót derülünk, de a párválasztásban nagyon meghatározó a gyermekkorunk, a szüleink. Ők tanítanak ugyanis arra, hogyan igazodjunk el az emberi kapcsolatok területén.

Az, hogy felnőtt korunkban hogyan viszonyulunk embertársainkhoz, nagyban függ attól, hogy gyermekként milyen mintát látunk a szüleinktől. Ha a példa szeretetteljes, bizalommal teli, érzelemdús, akkor felnőttként képesek leszünk arra, hogy higgyünk mások szeretetében és mi magunk is jobban tudjuk értelmezni a saját érzéseinket.

Az első két életévünk a legmeghatározóbb

A szüleink szeretete, támogatása, egymáshoz való viszonyuk az első másfél-két évben kialakítanak bennünk egy rendszert, amely egész életünkre vonatkoztatva fontos és meghatározó. Ilyenkor vagy megtapasztaljuk, milyen az, hogy elfogadnak, szeretnek, ahogy vagyunk, vagy nem így történik. Az előbbi, szerencsés esetben természetesnek vesszük azt biztonságot, ami körbevesz, és felnőttként is így viszonyulunk másokhoz. A második esetben, amikor a szülői példa nem ilyen kedvező, a gyermek felnőttként nem tud igazán elköteleződni, nem lesz képes felvállalni és kinyilatkoztatni az érzéseit.

Minden gyermek külön egyéniség

Vannak szülők, akik azért küzdenek, hogy gyermekeik megtapasztalhassák és kinyithassák saját személyiségüket. Mindezt úgy, hogy saját magukat nem erőltetik a gyermekekre. Amikor egy szülő bizonytalan önmagában, a párkapcsolatában, az életének alakulásában, és nem élhette meg személyes álmait, sokszor a gyermekétől várja el, hogy teljesítse azt, amit ő nem tudott. Ezzel eluralkodik a gyermekén, így az soha nem tud igazán felnőtté válni.

Mi van, ha a szülő irányítani akar?

Nagyon sok szülő akar beleavatkozni gyermeke életébe kisebb-nagyobb mértékben. Ilyen „beleavatkozás” az, ha a szülő nem képes a gyermeke kezét elengedni, és saját magának követel folyamatos figyelmet, a gyermek részéről állandó jelenlétet. A másik ilyen, ha a szülő folyamatosan tanácsokat osztogat, saját tapasztalatait osztja meg a gyermekével úgy, hogy a gyermek nem kérte ezt. A gyermek részéről kialakulhat egy megfelelni akarás, ami az élet minden területén, így a párválasztás során is érvényesül. Ez a folyamatos frusztráció rányomja a bélyegét arra, hogy milyen párt választ magának a gyermek, boldog tud-e lenni a párkapcsolatában, hogyan viszonyul más emberekhez.

Ha a gyermek felnőtté válik

A szülőnek már gyermekkorban is inkább szemlélőnek kell maradnia, nemhogy a felnőtt gyermeke esetében. Sok szülő nem bírja ki, és folyton kritizálja a sajt gyermeke választottját, azt képzelve, hogy ő jobbat érdemel. Ez a hozzáállás sehova sem vezet, de megmérgezheti a fiatalok kapcsolatát, és ezáltal a szülő-gyermek kapcsolat is veszélybe kerülhet.

A helyzet csak fokozódhat, amikor megszületik az unoka. A nagyszülők nevelési elvei nem mindig találkoznak a fiatal szülők elképzeléseivel, és ez folytonos konfliktushoz vezethet.

Mi lehet a megoldás?

Szülőként már gyermekkorban meg kell húznunk bizonyos határokat. Ez sokszor nem egyszerű, de mivel befolyásoljuk gyermekeink jövőjét, át kell gondolni jó előre minden lépést. Hagyni kell a gyermeket időben felnőtté válni, a maga tempójában ismerkedni az élettel.

 

Tarjáni Rita

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!