Gyermek, idősebb apától

Gyermek, idősebb apától

Nemcsak a nőknek van biológiai órájuk, hanem a férfiakban is ″ketyeg″ ugyanúgy. A férfiak nemzőképessége életük végéig megmarad, ám a fogantatás sikere az életkor előrehaladtával egyre csekélyebb. Mi az ideális apai kor? A kutatók és orvosok szerint egy férfi 35-45 éves kora között a legtermékenyebb, 45 éves kor felett már csökken a nemzőképesség, és biológiailag ettől a kortól már idősebbnek számít a férfi.

A Rutgers University 40 éven át vizsgálta a szülők életkorának a termékenységre, a terhességre és a gyermekek egészségére gyakorolt ​​hatását. A tanulmányt a Maturitas folyóiratban tették közzé.

Az eredményekből kiderül, hogy a 45 éves, és annál idősebb férfiak csökkent fogamzóképességet tapasztalhatnak, sőt, partnerüket fokozottan kiteszik különböző terhességi szövődményeknek is, mint például a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás veszélye vagy a koraszülés kockázata.

Gloria Bachmann, a tanulmány szerzője szerint, a nőknél 35 éves kor felett különböző élettani változások befolyásolhatják a fogamzást, a várandósságot és a gyermek egészségét is, ugyanakkor a férfiak esetében is hasonló a helyzet.

Természetesen nem létezik egyértelmű kormeghatározás arra vonatkozóan, hogy mi az apai kor, mikor lehet valaki apa. Egyre többen vállalnak idősebb korukban is gyermeket. Az Egyesült Államokban például, az elmúlt 40 évben 10%-kal nőtt a 45 évesnél idősebb apától született csecsemők száma. Ez valószínűleg a termékenységgel összefüggő, új technológiáknak is köszönhető.

A tények

Az idősebb apáktól született csecsemőknél nagyobb a kockázata annak, hogy korábban jönnek a világra, alacsony lesz az Apgar-pontszámuk, alacsony lesz a születési súlyuk, és magasabb a kockázata a születési rendellenességek (például veleszületett szívbetegség és szájpadok) előfordulásának is. A tanulmány arra is rámutatott, hogy az életkor növekedésével ezeknél a gyermekeknél nagyobb a valószínűsége a gyermekkori daganatos betegségeknek, a pszichiátriai és kognitív rendellenességeknek, valamint az autizmusnak is.

Gloria Bachmann az eredmények nagy részét az öregedéssel természetesen együtt járó tesztoszteron-csökkenésnek tulajdonítja, emellett szerinte szerepet játszik a sperma mennyiségének és minőségének csökkenése is. Néhány összefüggés feltárása azonban még további kutatást igényel.

Ahogy a férfiak a kor előrehaladtával veszítenek izomerejükből, az izmok rugalmassága csökken, úgy a spermiumok is veszítenek mozgékonyságukból az életciklusuk múlásával. Nemcsak a mozgékonyságuk változik azonban, hanem a spermaszám is csökken, valamint megváltozhat a megtermékenyített petesejttel létrehozott utód sejtállapota is.

Természetesen vannak kiugró esetek, amelyek rácáfolnak minden kutatásra. Sok híres világsztár váll gyermeket idősebb korban: Mick Jagger, Mel Gibson, Rod Stewart, Paul McCartney, Clint Eastwood, Richard Gere (neki idén született meg a kisfia, és már jön is a következő baba) mind-mind jóval 50 felett lettek először vagy többedszer is édesapák.

Makk Károly, híres magyar filmrendezőt első gyermeke 57 éves korában tette apává, a második pedig 59 évesen. Ujlaky Dénes és Bárdy György színművészek pedig már 60 éves koruk felett lettek apukák.

Ebből is kiderül, hogy nincs általános érvényű recept, ami minden férfira igaz lenne, ám a Rutgers kutatása mindenképp figyelemfelkeltő eredményeket hozott, amin mindenképp érdemes elgondolkodni.


Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!