Gyermek érkezik a családba
Gyermek

Gyermek érkezik a családba

Földi Miklós pszichológus szerint mindenki életében valódi fordulópont, amikor szülővé válik. Már kisgyermekkorunktól azt tervezgetjük, hogy lesz majd, ha szülők leszünk. Szakértőnkkel arról beszélgettünk, mit tehetünk, ha gyermek fog érkezni a családba, hogyan készüljünk rá?

Amikor egy emberpár belefog a családalapításba, a párkapcsolatban egy új életciklus kezdődik, új működésmódok alakulnak ki. A gyermekvállalás az egyik legnagyobb változást hozza az ember életében, a pszichológus ezt az időszakot „normatív krízis”-nek tekinti. A családi kapcsolatrendszerek átrendeződnek, a szülői szerepek kialakulnak. Érdemes a felkészülést már a várandósság tervezésekor elkezdeni.

Mi pontosan a normatív krízis?

Így hívják a pszichológusok azokat az élethelyzeteket, amikor egy nagyobb változáson megyünk keresztül, melyhez alkalmazkodnunk kell. Nincs szó traumáról, egyszerűen csupán egy „normál krízisről”, ami sokszor nehéz. Probléma csak akkor származhat belőle, ha nem akarunk vagy valami miatt nem tudunk átesni ezen a folyamaton, ebben az esetben tehát nem tudjuk elfogadni szülővé válásunkat.

Teljesen megváltozik az életünk?

Egy csecsemő érkezésével drasztikusan megváltoznak életünk mindennapos keretei. A gyökeres életmódváltozás már a terhesség idején elkezdődik (a férfiak számára éppúgy), de a születés után mindenképpen felborul az alvás és ébrenlét megszokott napi ritmusa. A legjobb, ha már lélekben előre készítjük magunkat erre a nehézségre, és inkább mondjunk le előre a kiadós és mély alvásról.

Össze lehet egyeztetni a szülőséget a korábbi szerepeinkkel?

Gyermekünk érkezésével felelősséget vállalunk érte, ami sok szempontból természetes, de gyakran nehézséget okozhat összehangolni addigi életünkkel és céljainkkal. Szülői felelősségünk ne zárja ki, hogy saját magunkért, korábbi céljainkért, karrierünkért stb.  ne vállaljuk továbbra is a felelősséget. Egy testben tökéletesen megfér a jó anya és sikeres üzletasszony, vagy jó szakember. Ha nem így gondoljuk, tegyünk róla, hogy olyan kompromisszumra jussunk, ami mindkét szerepünket tiszteletben tartja és erősíti. Ha úgy érezzük, ez nem megy, próbáljuk meg párunkkal megbeszélni, ha pedig nem tudjuk ketten megoldani, érdemes szakember segítségét kérni.

Mennyire fontosak a szülői szerepek?

Mindannyiunkban benne él apáink és anyáink, nevelőink képe, ahogyan minket felneveltek. Természetesen, saját szülői szerepünkről alkotott elképzelésünk alapvetően erre épül. Érdemes minél jobban pontosítani magunkban, hogy milyen is ez a kép, hogy ha változtatni akarunk rajta, azt minél tudatosabban tudjuk megtenni, és átgondolni még akár a gyerek érkezése előtt. Fontos, hogy párunkkal beszéljük át, mit gondol ő a nevelésről. Ne feledjük, hogy mindanyiunkban rögzültek sémák, jobb előre tisztázni, hányan tervezzük nevelni gyermekünket: ketten a párunkkal, vagy fejben magunkkal hoztuk szüleinket-nagyszüleinket, sőt, rajtuk keresztül további őseinket is.

 

Haris Éva


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!