Gyerek határok nélkül

Gyerek határok nélkül

Kétgyermekes anyaként sokszor ostorozom magam, amiért nemet mondok a lányaimnak valamire. Félelem van bennem, hogy talán szoronganak majd, ha nem az történik, amit akarnak. De vajon hol a határ? 

A barátnőm, Anna kislánya, Zoé most hároméves. Gyakran találkozunk, és feltűnt, hogy Zoé eléggé komolyan uralkodik az anyukáján. Akkor és azonnal akar mindent, amit kigondolt, és, ha nem kapja meg, sírni kezd, visít, földhöz csapja magát. Vajon ez nevelési hiba? Anna mit nem csinál jól? Én ugyanezeket a kérdéseket teszem fel magamnak a kamaszlányommal kapcsolatban. Nyilván ott már más a helyzet, mint egy hároméves esetében, máshogy is kell kezelni a problémákat.
Anna és Zoé esete azonban nem egyedülálló.

Mi történik, ha a kisgyermek nem találkozik határokkal? Mi történik, ha mindent megkap?

Manapság divatos nevelési elv a szabad nevelés. A szülő abba ringatja magát, hogy ő szuper, hiszen mindent megad a gyermekének, és ebben a legfontosabb a szabadság. Ám egy 3-4 éves kisgyermek még nem tud döntéseket hozni saját magáról – legalábbis nagy dolgokban nem, ez a szülő feladata.

Egy kisgyermeknek szüksége van arra, hogy legyenek olyan szabályok, amelyekhez igazodhat. Ha ezek nincsenek, a kicsi egy idő után minden szülői intelemnek, minden kimondott nem-nek ellenáll majd. És a szülők csak néznek, hogy a kis aranyos tündérkéjükből, hogyan lett egy dacos, erőszakos kis diktátor.

Érdekes, hogy egy kisbaba születésekor mennyire ragaszkodunk a napirendhez. Később hajlamosak vagyunk kiengedni a kezünkből a gyeplőt. Ezzel pont a háttértől, a biztonság érzésétől fosztjuk meg a gyermeket. A szelíd határok kellenek, ezek adnak következetességet a szülő-gyermek kapcsolatba. 

De honnan tudja a gyermek, hogy hol a határ?

Nem tudja magától. Csakis te, a szülője segíthetsz abban, hogy megtanulja ezeket a határokat. Minden családban mások a betartandó szabályok, ezeket együtt kell felállítani. A határokat az érzelmek és az ész együttesen alkotja. Fontos, hogy a kialakuló hisztit, vitát ez az érzelmi töltet elnyelje. Ezért soha nem szabad a gyermeket egyedül hagyni a kérdéseivel, kétségeivel, és akkor sem, ha valami nem tetszik neki.

Ha nem állsz a gyermeked mögött, és nem segíted abban, hogy helyes-e, vagy helytelen, amit éppen tesz, akkor a saját döntését hozza meg minden alkalommal. Ez szorongást okozhat benne, ami sokkal nagyobb probléma, mint az, ha nemet mondasz neki. 

Hogyan alkothatsz úgy szabályokat, hogy a gyermeked ne sérüljön, és te is elégedett légy?

Attól félsz, hogy a korlátok, amelyeket meghatározol a gyermeked számára, síráshoz, ellenálláshoz vezetnek majd? Tartasz attól, hogy a feléd irányuló szeretete, érzelmei megváltoznak?
Gondold végig! Te vagy a szülő, ő a gyerek. Neked kell felelősséget vállalnod érte, nem pedig fordítva. Természetesen előfordulhat, hogy kicsit utálni fog, hisztizik, és kiakad, de ezt kellő odafigyeléssel, szeretettel át tudjátok hidalni. Kössetek kompromisszumot. Legyenek olyan szabályok, amelyek kötelezőek, amelyekből nem engedsz, és legyenek olyanok, amelyekben hajlandó vagy kicsit lazább lenni. A szorosabb és a lazább szabályokat neked kell meghatározni, nem alkothatja meg őket a gyermeked. Ha szeretettel viszonyulsz hozzá, és el tudod neki magyarázni, miért van szükség arra, hogy megegye a vacsorát, mielőtt csokit eszik például, akkor nem lesz nehéz dolgod.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!