„Fontos, hogy minden nő tisztában legyen önmagával” – Tippek, hogy összejöjjön a baba

„Fontos, hogy minden nő tisztában legyen önmagával” – Tippek, hogy összejöjjön a baba

Dr. Tóth Mirjam Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvosjelölt véleménye szerint a családtervezés és a babavárás nagyon összetett kérdés, így fontos, hogy ennek testi és lelki oldalát is lássuk. De mit tehet a férfi és a nő, hogy végre anya és apa lehessen? Erről beszélgettünk a doktornővel.

Fontos-e az együttlét időzítése, vagy elég csak szabadon próbálkozni, és kész?

Azt gondolom, hogy ez minden pár esetében máshogy működik. Sokszor hallunk olyanokról, akik nem is tervezték, mégis összejött a kisbaba, mások pedig sokáig, akár évekig is próbálkoznak, és mégis várat magára a gyermekáldás. Szerintem, mindenek előtt az a fontos, hogy a nő tisztában legyen önmagával. Ismerje a ciklusát, tudja, hogy mikor van középidő, mikor ovulál, mikor van a legnagyobb esély a teherbe esésre. A kulcs az, hogy petesejt kilökődésének idejét kell a lehető legpontosabban elkapni, de ez természetesen nem egyszerű feladat. Vannak módszerek, amelyek megkönnyítik ennek az időszaknak a felismerését, és így segítik a családtervezés folyamatát. Ilyen a reggeli testhőmérséklet mérése, a hüvelynyák megfigyelése például. Az egészen egyszerű módszerektől indulva fokozatosan érdemes haladni, azonban, ha minden próbálkozás ellenére sem jön össze a baba, tanácsos szakemberhez fordulni. Ilyenkor alkalmunk nyílik hormonvizsgálatot, ciklusdiagnosztikát végezni, amivel a teherbeesés esélye növelhető.

Mennyire befolyásolja a termékenységet az általános egészségi állapot?

Természetesen befolyásolja, de talán nem a klasszikus, közvetlen értelemben. Fontos, hogy már a baba tervezésétől kezdve figyeljünk oda az egészségünkre, az egészséges életmódra. Így tudjuk megteremteni a lehető legkedvezőbb körülményeket egy megfoganó új élet számára. Mindazonáltal azt is látjuk, hogy például egy afrikai törzsben is, ahol kifejezetten rossz körülmények között élnek az emberek, sok gyermek születik, pedig bizonyos, hogy a szülők általános egészségi állapota nem kielégítő. Közismert tény az is, hogy például az alkohol-, és drogfogyasztó szülők magzatai között nagyobb eséllyel fordul elő fejlődési rendellenesség, kisebb súly, méhen belüli elhalás, koraszülés. Összességében tehát nem lehetetlen a teherbe esés azokban az állapotokban sem, amik nem éppen a legoptimálisabbak, azonban jobb esélyekkel indulunk, ha odafigyelünk ezekre. Tehát nagyon fontos az anya és az apa életvitele a baba szempontjából.

Fontos-e változtatni a megszokott életvitelen, ha valaki babát szeretne?

Érdemes nagyon odafigyelni a minőségi tápanyagbevitelre, a mozgás rendszerességére és a stresszkezelésre, tehát az alapvetően egészséges életmód követésére. Rettentő nagy közhely, hogy a stressz, ez a sokak által megfoghatatlan dolog sok rossz okozója, de tényleg így van. Hajlamosak vagyunk a stresszt csupán egy lelki problémának, feszültségnek gondolni, azonban ez jóval több ennél. A szervezetünkben a növekvő feszültség hatására ún. stresszhormonok szabadulnak fel, amiknek szintje a vérben számszerűen mérhető. A testi és a lelki problémák összefüggését elvont, spirituális dolognak szokták kezelni, de látjuk, hogy lelki gondok a testünkben konkrétan számszerűsíthető, mérhető fizikális eltéréseket okoznak. Ennek a kezelése is nélkülözhetetlen az egészséges várandóssághoz, illetve már ahhoz is, hogy az új élet megfoganjon. Fontos tehát, hogy a testi-lelki tényezőket egyaránt számításba vegyük, hiszen mindkettő összetevő ugyanolyan mértékben meghatározó a teherbe esés szempontjából.

Milyen vitaminokat érdemes szedni a siker érdekében?

A mostani, modern társadalomban élő ember jórészt hozzájut minden olyan tápanyaghoz, vitaminhoz, amire a szervezetnek szüksége van. A várandósság azonban „másállapot”. Ilyenkor még egy élet növekszik az anya testében, akinek szintén igénye van a tápanyagokra, ásványi anyagokra, vitaminokra. Ebből adódik, hogy a babavárás alatt ezek szintjét érdemes emelni. Az egyik legfontosabb ezek közül a folsav, elemi szükséglet, ami a korai magzati fejlődésben elengedhetetlen, már a babatervezés fázisában javaslom a szedését. Ugyanígy lényeges a vas, a C-vitamin, a D-vitamin, a kalcium és a magnézium is. Érdemes olyan készítményt szedni, ami mindent egyben, megfelelő arányban és minőségben tartalmaz. Ez megkönnyíti a kismama életét, és segít megőrizni az anya és a baba egészségét is.

Ha már tudjuk, hogy megfogant a baba, milyen változtatásokat eszközöljünk az életmódunkban?

Én magam nem vagyok a radikalitás híve. Szerintem az a legjobb, ha a várandósokban azt tudatosítjuk, hogy a babavárás egy természetes élettani folyamat, nem pedig egy betegség. Azt gondolom, hogy az orvos egy biztonsági háló a várandós és a várandósság alatt. Természetesen az a jó, ha a kismama a tőle telhető legtöbbet megteszi a babája és a saját érdekében. Ha valaki a várandóssága előtt kiegyensúlyozott életet élt, figyelt a táplálkozására és a mozgás is valamilyen szinten az élete része volt, akkor radikális változtatásra nincs szükség. A hangsúly a kiegyensúlyozottságon van.

Mozgás, egészséges táplálkozás, megfelelő tápanyagbevitel, a stressz csökkentése és kezelése. Véleményem szerint ezek azok a kulcselemek, amik nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott várandóssághoz.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!