Folyadékpótlás csecsemőkorban

Folyadékpótlás csecsemőkorban

Sok fejfájást okozott számomra, amikor 2007-ben, az első kislányom születésekor tomboló kánikula volt, és nekem fogalmam sem volt, hogy csinálom jól: ha adok neki vizet az anyatej mellett, vagy ha nem adok. A téma igen megosztó, vannak, akik szerint nagyon fontos, hogy a kisbaba megfelelő mennyiségű vizet kapjon, mások azt mondják, elég az anyatej. No, de meddig? Tiszta vizet öntöttünk a pohárba.

A víz az egyik legfontosabb dolog az életben. Maga az élet. Az emberi test jó része (70%) is víz. Ebből kiindulva gondolhatnánk, hogy a baba számára is nagyon fontos, hogy tápláléka – az anyatej – kiegészítéseként vizet kapjon szomjoltásra. Nem is kérdés, hogy a csecsemőknek is szükségük van folyadékpótlásra, ugyanis ha nem kapják meg a megfelelő mennyiséget, akár ki is száradhatnak, ami nagyon súlyos állapot. Mivel a kicsik anyagcseréje nem ugyanolyan, mint egy felnőtté, hanem sokkal gyorsabb, az egyensúlyra náluk még jobban oda kell figyelni. A kiszáradás megelőzése nagyon fontos.

Honnan tudhatod, hogy szomjas a kisbabád?

Ez egy igen jó kérdés, ugyanis elmondani még nem tudja, nagyon feltűnő jelei pedig nincsenek a szomjúságnak. Van azért néhány olyan jel, amiből arra következtethetsz, hogy a babádnak folyadékra van szüksége. Ha a kisbaba nagyon csendes, és ez eltér a normális viselkedésétől, akkor gyanakodhatsz, akkor is, ha nem kéri az innivalót. Neked kell résen lenned, hiszen ő nem tud magára vigyázni.

A kiszáradás tünetei:

 • lepedékes nyelv
 • beesett kutacs
 • fáradékonyság
 • aluszékonyság
 • dülledt szemek
 • ráncosabb bőr
 • kiszáradt bőr
 • keveset pisil, a vizelete sötét színű

De hogyan csinálod jól?

Újszülött baba

Egy ilyen pinduri babának még nagyon pici a gyomra, ezért nincsenek nagy igényei, már ami az étkezést illeti. A legmegfelelőbb számára az anyatej, vagy ennek hiányában az anyatejpótló tápszer. De vajon ez elegendő a szomjoltásra is? Tudnod kell, hogy kisbabád nem igényel semmi mást az anyatejen kívül, még vizet sem. A tápszerek adagolási javaslatait is úgy állítják össze, hogy nemcsak tápláléknak alkalmasak, hanem szomjoltásra is. Előfordulhat persze, hogy babádnak megnő a folyadékigénye (főleg meleg időjárásban), ekkor jelezni fog, hogy több anyatejre (vagy tápszerre) van szüksége. Felesleges aggódnod, hiszen jobbat nem is adhatnál neki az anyatejnél, abból mindent megkap, amire csak szüksége van. Így lesz ez egészen 6 hónapos koráig (tápszeres babánál 4 hós koráig).

Ha már betöltötte a féléves kort, tápszeres baba a 4 hónapos kort

A legjobb időszak következik, hiszen kisbabád elkezd szilárdabb táplálékot is magához venni. Kezdődik az alma, répa, spenót, sütőtök, stb. csodás időszaka. Természetesen az a legjobb, ha mindezt anyatej mellett kezdi kóstolni a babád. Ha még mindig szopik (ami továbbra is a legjobb neki), akkor is érdemes megkínálnod egy kis vízzel minden étkezés után. Előtte nem érdemes, mert elveszi az étvágyat.

Ne adj neki

 • cukros italokat (cukros vizet sem!)
 • koffeintartalmú italokat (teát sem!)
 • szénsavas üdítőket
 • hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslevet (a legtöbb 100%-os lé is ilyen)
 • kútvizet, forrásvizet
 • magas ásványi anyag-tartalmú ásványvizeket

Adhatsz neki

 • babavizet
 • forr vizet
 • cukor- és koffeinmentes teát
 • frissen facsart/préselt gyümölcslevet (ajánlatos vízzel hígítani a gyümölcscukor miatt)

Tehát a legfontosabb tudnivaló víztémában az, hogy az újszülöttnek semmi szüksége rá, csak akkor kínáld vele a babát, ha elkezdted a hozzátáplálást.

Ha kérdésed van, keresd online rendelésünkön szakértőinket, itt: Online Nőgyógyászati Rendelés

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!