Fogamzásgátlás vagy szoptatás?

Fogamzásgátlás vagy szoptatás?

Minden újdonsült édesanya nagy kérdése, hogy mi lesz az anyatejjel, ha visszatér a szexuális élethez, és ezzel együtt a fogamzásgátló tablettához. A leggyakrabban felmerülő aggodalmakról Dr. Zákány Józseffel, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház szülész-nőgyógyász főorvosával beszélgettünk.

Ha tíz nőt megkérdeznénk, hisz-e abban, hogy a szoptatás véd egy újabb teherbeeséstől, nyolc valószínűleg azt válaszolná, hogy igen. Mennyiben igaz ez?

Minden közvélekedésben van igazság, így ebben is. Azonban néhány fontos kritériumnak  ehhez együttesen kell teljesülnie: a szülés után még nem volt menstruációs vérzés, az újszülött egy nap legalább hatszor szopik, két szoptatás között nem telik el hat óránál több idő, a szülés óta nem telt el hat hónapnál több, és a gyermek kizárólag anyatejes táplálást kap. Ezen feltételek együttes teljesülésével a szoptatás a medicinális módszerekkel azonos védettséget jelenthet a fogamzással szemben, ebben az első hat hónapos periódusban. De hangsúlyoznám, hogy így is nagy a rizikó, nem érdemes kockáztatni. Annyiféle megoldás létezik ma már, amellyel élhet egy szoptatós édesanya, hogy nem éri meg az a sok stressz, amit a védekezés nélküli szexuális élet jelent.

Több helyen olvasni, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlás nem jó választás a szoptatás időszakában.

Különbséget kell tennünk a hormonális fogamzásgátlók halmazán belül a kombinált és az egyfázisú tabletták között. A kombinált fogamzásgátlókban lévő hormonok az anyatejben is kiválasztódnak. Mivel az ösztrogén hatása az újszülöttre nem előnyös, és negatívan befolyásolhatja az anya tejelválasztását is, ezért a ezeket a kombinált tablettákat a szoptatás idejére nem javasoljuk. . Az úgynevezett minipill tabletták viszont minden probléma nélkül alkalmazhatók, ugyanis csak sárgatest-hormont tartalmaznak, és azt is csak nagyon kis mennyiségben. Ezek a tabletták a szakmai tapasztalatok és az utánkövetéses vizsgálatok alapján, sem a tejelválasztásra, sem a csecsemőre nincsenek negatív hatással.

Szülés után minden édesanyánál máshogy és más időpontban áll vissza a rendszeres menstruáció. Amint ez a pont elérkezik, az anya újra teherbe eshet, vagy akár ezt megelőzően is lehetséges a fogantatás?

A fogantatás bármikor megtörténhet. A szülés utáni első menstruáció jelzésértékű, hogy nagyobb eséllyel történhet peteérés, illetve teherbe eshet az édesanya. Ettől az időszaktól kezdve mindenképpen kiegészítő védekezést javaslunk a szoptatás mellett.

 

Serbán Richárd


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!