Férfitermékenység – problémák és megoldások

Férfitermékenység – problémák és megoldások

Egyre több olyan párról hallok a saját környezetemben is, akik szeretnének gyermeket, de valamiért nem jön össze. Minden egyes találkozásunkkor panaszkodnak, hogy már megint nem sikerült, orvoshoz kell fordulniuk.

Dr. Benyó Mátyás urológus és andrológus szakorvossal, a Magyar Andrológiai Társaság vezetőségi tagjával arról beszélgettünk, hogy milyen problémák merülhetnek fel a férfiak esetében a nemzőképesség kapcsán, s ezeknek milyen megoldása létezik.

Dr. Benyó Mátyás
Dr. Benyó Mátyás

Tapasztalata szerint gyakoribbá váltak-e az utóbbi években a meddőségi, nemzőképességi problémák?

Az elmúlt évtizedekben a fejlett országokban a férfiak nemzőképessége romló tendenciát mutat. Ennek számos oka van:

Környezeti hatások (a természetes vizekben lévő káros, sokszor hormonszerű anyagok a felnőtt férfiakat és az anyaméhben lévő fiúmagzatokat is káros hatásoknak teszik ki), életmódbeli problémák (dohányzás, alkohol, elhízás, mozgásszegény életmód), és az egyre kitolódó gyermekvállalási életkor (férfiak és nők esetén) mind negatív hatással van a nemzőképességre. A párok 15%-ánál lép fel az a probléma, hogy egy év próbálkozás után sem jön létre várandósság. A párok 13%-ának esetében az első, 17%-ának esetében a második gyermek nemzése sikertelen. Az esetek 50%-ában fordul elő, hogy a pár férfi tagja is érintett.

Férfiak esetében milyen jeleknél kell arra gondolni, hogy a nemzőképesség problémája áll a sikertelen gyermekáldás hátterében?

Nem feltétlenül jár tünetekkel, hogy a férfi is érintett. Jellemző tünetek azonban a here fejlődési rendellenessége (elsősorban here leszállási zavar miatt kezelés kisgyerekkorban), esetleg húgycső fejlődési rendellenesség, a késői serdülőkor, kicsi herék, csökkent nemi vágy, a nemi jellegek elmaradása, ondóürülési zavar.

Fontos, hogy visszatérő vetélések hátterében is lehet férfi ok (különösen, ha az a várandósság korai szakaszában történik).

Általában a pár férfi- vagy női tagját vizsgálják ki először?

Jellemzőbb, hogy a nőt vizsgálják ki. Sok esetben akár több mesterséges megtermékenyítés is történik, mielőtt a férfi andrológiai vizsgálatára sor kerül. Ennek oka a tájékozatlanság, a férfiak nehezen fogadják el, hogy a nemzőképességükkel probléma lehet. Amikor az andrológiai kórtörténet rögzítésre kerül meg kell ismerni a női partner betegségeit, melyek a nemzőképességet befolyásolják. Hiszen az ő kezelési ütemezése összhangban kell, hogy legyen a férfi fertilitási készségével, ha erre a lehetőség adott. Csak a folyamatos kommunikáció és együttműködés biztosíthatja a sikeres fogantatást az andrológus, a nőgyógyász és az asszisztált reprodukciós szakember között a komplikáltabb esetekben.

A férfiak többnyire tartanak az urológiai vizsgálatoktól. Mi történik a nemzőképesség vizsgálata során?

A férfiak nemzőképességének vizsgálata andrológus által andrológiai rendelés keretei között történik. Ez áll egyrészt a férfi nemi szervek megtapintásából, ultrahangos vizsgálatából, mely fájdalommal nem jár. Az andrológiai alapvizsgálat másik része a WHO 5. kiadású kézikönyve alapján végzett spermaanalízis. Az alap spermaanalízis mennyiségi paraméterekről ad információt, ami a fogantatási esélyeket mutatja. A mintaleadás előtt 3-5 nap önmegtartóztatás szükséges. Az eredmények és a kórtörténet alapján további vizsgálatok lehetnek indokoltak, a hormonvizsgálatoktól kezdve a spermium funkcionális teszteken át a genetikai vizsgálatokig.

Milyen eredmények számítanak problémásnak a férfitermékenység vizsgálatakor?

A klasszikus spermaanalízis során a csökkent spermiumszám, mozgékonyság, életképesség, valamint a kóros alakú spermiumok magas aránya felvetheti a rendellenességeket. A herékben észlelt eltérések is utalhatnak problémára, legyen az térfoglaló folyamat vagy keringési probléma.

Milyen kezelési lehetőségek, megoldások léteznek?

Az andrológiában – mint szinte minden más betegcsoport esetén – a kiváltó ok kezelése a leghatékonyabb. Az andrológus feladata a meddőség hátterében álló betegség, megváltozott állapot felderítése és kezelése. Ez lehet tanácsadás (életmódbeli változtatások, például testsúlycsökkentés, dohányzás elhagyása), gyógyszeres kezelés (fertőzések, hormonhiányok), vagy műtéti (varicocele műtét). Előfordul, hogy a kiváltó ok nem kezelhető (genetikai eltérések), és ilyenkor a meddőségi központ speciális eljárásai (például preimplantációs genetikai diagnosztika) segíthetnek a sikeres asszisztált reprodukcióban. A kezelés egy speciális csoportja teszi ki az andrológiai műtéti tevékenység jelentős hányadát. Ez a sebészi spermiumnyerés. Sok esetben mikrosebészeti technikákkal mesterséges megtermékenyítés céljából spermiumok nyerhetők.

 Dr. Benyó Mátyás urológus és andrológus rendelése: https://benyourologia.hu

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből.



 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!