Fejleszd gyermeked a szabadban, segít a természet!

Bizonyára te is sokszor mosolyogsz, amikor látsz egy nyakig maszatos, sáros kisgyereket, aki mindennél jobban élvezi, hogy tetőtől talpig beborítja őt a „kosz”. A föld, a homok, a természet velejárói, a részünk, ahogy a levegő és a víz is. A szabadban beleolvadhatunk a természetbe, végre eggyé válhatunk vele. A gyermekeket pedig öröm nézni, ahogy egyre önállóbbá válnak, ahogy finomodnak az érzékeik. A természet tanít, nevel, fejleszt.
Már régóta, minden évben legalább egy hetet a Balatonnál töltünk. Régebben csak kettesben a férjemmel, ma már a gyermekeinkkel. Csodálatos látni, ahogy mindent körbevesz és ural a természet. Hiába vannak kikötők és szállodák a parton, hiába vannak árusok, étkezdék és még sorolhatnám, mi minden, mégis mindenhol ott a természet. Leírhatatlan érzés látni azt, hogy a gyermekek számára milyen rejtett csodákat tartogat a nagy víz, a fák, erdők és rétek sokasága. Olyan játszótér ez, amelyet soha nem lehet megunni. Sajnos manapság már nem mindenkinek tartozik a mindennapjaihoz a természettel való közelség, nem mindenki él(het) az erdő szélén.
A szabadban eltöltött idő azonban nagyon jót tesz, több szempontból is üdvös, ha minél többet tudsz kint lenni a gyermekeddel. Lelkileg, testileg és szellemileg is hatással van a fejlődésére. Ilyenkor, nyáron szinte kötelező szabadtéri programokat szervezni a családnak, de a többi évszak is tartogat csodás pillanatokat.
Összegyűjtöttünk most 7 olyan szabadtéri játékot, amelyek a természet erejével fejlesztik gyermeked érzékeit, szociális készségeit, koncentrációját, segítik idegrendszerének fejlődését, közben pedig olyan élményeket adnak a család minden tagjának, amelyek valóban maradandók lesznek évek múlva is.

1. Kerti kincskereső

Rejts el apró kincseket a kert (rét, kiserdő, park) kis szegleteibe. A feladat nagyon egyszerű: aki többet megtalál, az nyer. Igazi kalózos játékot is lehet a kincskeresés köré építeni, jelmezekkel, mindenfélével. Órákig tartó játékélmény, ami nem mellesleg fejleszti az egyéni problémamegoldást, a kreativitást és a felfedezés öröme is erősödik a gyerkőcökben.

2. Kavicsképek

Gyűjtsetek jó sok, szép kavicsot a folyó- vagy tóparton. Legyen köztük sokféle formájú, alakú, többféle tapintású darab. A továbbiakhoz szükség lesz kartonlapokra, néhány zsírkrétára vagy temperára, és egy erős ragasztóra. A kartonra ragasszatok a kavicsokból különböző alakzatokat, bármit ki lehet alakítani a segítségükkel. Akár egy egész történetet elmesélhettek velük. A hátteret színezzék ki a gyerekek a zsírkréta vagy a tempera segítségével. A játékot úgy is lehet játszani, hogy a kavicsokra pingáltok. Mindegyik más és más, ezért mindegyikre mást lehet elképzelni. A gyerkőcöknek ezáltal fejlődik a képzelőerejük, a kézügyességük. Hihetetlenül élvezni fogják, ahogy kialakulnak az általuk gyűjtött kövecskékből a „beszélő” képek.

3. Kis babzsák

Az egyik legjobb játék, ami biztos, hogy hosszú időre leköti még a legkisebb gyerkőcöt is. Nem kell hozzá más, csak apró szemű bab és lufi. A lufit meg kell tölteni a babbal, és jól bekötözni a száját. Egy másik lufi fújóka részét le kell vágni úgy, hogy a babbal töltött lufira rá lehessen húzni. Így egy tökéletes kis labda lesz a két lufiból. Ezzel az DIY lasztival sokféle játékot ki lehet találni. Az egyik legjobb a célba dobás, de jó móka az is, ha egy lyukon át kell dobni. Az nyer, akinek többször sikerül. A legkisebbeknek rajzolj egy szívecskét egy falapra, ez lesz a cél, amit el kell találni. Fejleszti a pontosságot, a finommotoros mozgást.

4. Zsákban futás

Ez a játék még a nagyanyáink idejéből származik, minden gyermek önfeledten játszotta. Sajnos mára már leginkább csak hagyományőrző rendezvényeken lehet vele találkozni. Szükséges hozzá valamilyen erős vászonzsák, amely elviseli a strapát. Állítsatok fel egy start- és egy célszalagot, és indulhat is a verseny. Amellett, hogy nagyon jó szórakozás, nem lehet nevetés nélkül még végignézni sem, fejleszti az egyensúlyérzéket.

5. Esti csillagtérkép

Amikor tiszta az égbolt, az egyik kedvenc szórakozásunk a gyermekeimmel, a csillagles. Ezt továbbfejlesztettük kicsit, hiszen, ahogy nőnek, egyre inkább érdeklődnek a dolgok kicsit tudományosabb magyarázatai iránt is. Az alapjáték nem is játék, inkább egy szuper közös időtöltés az egész családnak. Kifekszünk a rét, a kert, a tisztás közepére, de vízparton is csodás, mindegy, hogy hol vagytok. A nagyobb csillagokat még a legkisebbek is azonnal észreveszik, és elnevezik. A mi verziónkban a csillagles csillagtérképpel egészült ki. A megfigyeléseket fekete fotókartonra festik a gyerekek. Csodálatos képek készülnek így. Próbáljátok ki! Kiválóan fejleszti a képzelőerőt, hiszen még meséket is ki lehet találni közben.

6. Pocsolyaaaa

Ki ne imádná a pocsolyákat eső után? Igaz, hogy az egyik legjobb szórakozás a pocsolyába ugrálás. Aki nagyobbat ugrik, az pontot kap. Aki a legtöbb pontot összegyűjti, kívánhat valamit. Az egyensúlyérzéket edzi, hiszen talpon kell maradni közben, ami nem is olyan egyszerű.

7. Felhőles

„Domb tövén, hol nyúl szalad, S lyukat ás a róka: Nyári fényben, napsütésben Felhőt les Katóka.”
Weöres Sándor: Déli felhők
Gyermekkorom egyik kedvenc időtöltése volt, hogy kifeküdtem a fűbe, és néztem, ahogy elvonulnak a fejem fölött a felhők. Volt ott mindenféle alak és forma. Imádtam történetet szőni róluk. Ezt a lelkesedést átadtam a gyermekeimnek is, és már egy kosárra való felhőmesénk van. Amellett, hogy fejlődik a kreativitásuk, meg is nyugszanak egy hosszú játék után. Előfordult, hogy el is aludtak közben. Igazi nyári semmittevés, miközben mégis együtt vagyunk.
Próbáljátok ki gyermekeddel, gyermekeiddel ezeket a jó kis játékokat, hogy minél több minőségi időt tölthessetek együtt a természet ölelésében.

Kovács-Hain Zsuzsa
A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!