Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti
endometrózis

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

Akár meddőség oka is lehet az a tünet-együttes, amely keletkezéséről még mindig nagyon keveset tudnak. Az endometriózisról azonban nagyon sokat lehet hallani, hiszen a meddőség egyik oka is lehet. Nők tízezreit érinti, így nagyon fontos, hogy minél többet beszéljünk a szűrések fontosságáról. A fájdalommal is járó betegségről Dr. Szabó József szegedi szülész-nőgyógyász főorvossal beszélgettünk. 

Mióta tudjuk azonosítani az endometriózist? 

A tünet-együttes évtizedek óta ismert, de igazából 10-15 év óta kapcsoljuk ezeket az endometriózishoz. Az, hogy az endometriózissal összefüggésbe hozható esetek száma az utóbbi években nőtt, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a megbetegedések száma abszolút értékben emelkedett, mert időközben a diagnosztika, amely képes azonosítani az endometriózist, nagyon sokat fejlődött. Jelenleg azt mondhatjuk, hogy a nők nagyjából 10%-a legalább egyszer érintett, vagy érintett volt endometriózisos megbetegedésben. Ez sajnos óriási szám.

Mi okozza az endometriózist? Tehetünk bármit a megelőzéséért?

A mai napig nem tudjuk, hogy hogyan keletkezik a betegség. Az endometrium, ami a méh nyálkahártyája, normális esetben a méhen belül található meg. Akkor beszélünk endometriózisról, ha ezek a képletek a méhen kívül is megjelennek, petevezetéken, petefészken, akár a hashártyán. Hogy miként kerülnek oda, és mi okozza ezt, arra vannak elméletek, de pontosan nem tudjuk. Emiatt a lehetséges megelőzéséről sem mondhatunk túl sokat. Viszont azt látjuk, hogy akik már szültek, ők kevésbé veszélyeztetettek, mint akik még nem szültek. A megelőzéshez, vagy inkább a sikeres kezeléshez hozzájárulhat a rendszeres szűrés, akár rákszűrés, mert ezek alkalmával még korai stádiumban is diagnosztálható a betegség.

Azonosítható hajlam, esetleg genetikai tényezők befolyásolhatják a megjelenését?

Úgy tűnik, hogy a hajlam nagyon sokat jelent. Vannak olyan páciensek, akiknél valami miatt nagyobb eséllyel jelenik meg, vagy újul ki a betegség. Lehet ennek genetikai háttere is, de talán szerencsésebb lenne úgy fogalmazni, hogy immunológiai háttere van – amit a kezelésnél is figyelembe kell venni. Hajlamosító tényezőként felmerülhetnek régebbi betegségek, krónikus gyulladások, hormonális eltérések. De a mai, stresszes, rohanó életmód is szerepelhet a hajlamosító tényezők között.

Milyen kezelése lehetséges az endometriózisnak?

Alapvetően kétféle kezelési metódust ismerünk: a műtéti megoldást és a gyógyszeres kezelést. Korábban leginkább a műtéti beavatkozások voltak gyakoribbak. Ha az endometrikus ciszta mérete eléri a 4 centimétert, akkor jobbára a műtét javasolt. Laparoszkópiás technológiával kerül sor a műtétre, nem kell vágni, így a beavatkozás sokkal egyszerűbb, kevésbé kellemetlen, és jelentősen kisebb megterhelést jelent a betegnek. A hastükrözés egyébként azért is hasznos, mert jól detektálhatók az érintett területek. A laparoszkópiás beavatkozás során lézerrel, elektrokoagulációs technikával oldhatók, felszámolhatók az endometrikus csomók, magyarul gyógyítható a betegség. 

Fájdalmas tünetek, nehéz teherbeesés – az endometriózis a nők 10%-át érinti

A gyógyszeres kezelés – bizonyos feltételek között – önmagában is hatékony lehet, de a műtéti beavatkozás után is alkalmazni kell, hogy a betegség visszatérését meggátoljuk. Az egyik gyógyszeres kezelési forma lehet a hormontartalmú fogamzásgátlók hosszú távú szedése. A fogamzásgátló gátolja a peteérést, gátolja bizonyos hormonok képződését, melyek – leegyszerűsítve – táplálják, vagy táplálnák az endometriózisos megbetegedést. 

Mennyire fenyegető a meddőség az endometriózisban szenvedő nők számára?

Tény, hogy minél tovább áll fent az endometriózis egy betegnél, annál rosszabbak lesznek később a teherbeesés esélyei. Ezért kell időben felismerni és kezelni. Ez a betegség egyrészről eltömítheti a petesejt útját, ilyen módon fizikailag akadályozhatja a teherbeesést, hiszen összenövések, elzáródások alakulhatnak ki, de emellett immunológiai hatásai is lehetnek. A terhesség nagyon nehezen jön létre endometriózisos érintettség esetén. 

Ha tapasztalhatók az endometriózis legfontosabb tünetei mint a túlzottan görcsös menstruációs fájdalom, visszatérő alhasi panaszok, a rendszertelen vérezgetés, vagy a fél éven túli sikertelen teherbeesés, érdemes endometriózisra szűrni, és ha valóban megerősíti ezt a diagnózis, akkor kezelni kell a pácienst. Ma már minden nőgyógyászati klinika, vagy szakrendelés alkalmas arra, hogy ezt a betegséget felfedje. A technológia is sokat fejlődött, a jelenlegi ultrahangos készülékek már sokkal jobbak, mint korábban. Egy rákszűrés kapcsán is van UH-vizsgálat, és ott is kiderülhet a betegség. 

Jó hír, hogy a modern módszerekkel akár a teljes gyógyulás és a későbbi teherbe esés is megvalósulhat.


Szarvas Zoltán


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!