Ezt érzi a kisbaba a születéskor

„Tudja, az a fura, hogy valamire emlékszik az ember, valamire nem. Emlékszem a legelső buszozásomra az iskolába, jól emlékszem. Igazán fura, mik maradnak meg az ember fejében. A születésemre például nem emlékszem.” – mondja Forrest Gump egy padon a mellette ülő néninek. Vajon mit érez a baba, miközben az édesanyja hatalmas fájdalmak és határtalan örömök közt világra hozza őt? 

„Írd meg a szülésélményed!” – kérte a barátnőm, aki imádta olvasni, hogy más nők hogyan szülték meg a kisbabájukat. Elgondolkodtam, hogy biztos, hogy ez csak az én élményem volt…? Mi van a kisbabámmal? Hiszen ő érkezett meg közénk. Én persze minden rosszat azonnal elfelejtettem, amint a karomban tarthattam őt. De vajon ő hogyan érzett?

Már néhány héttel a szülés előtt érezni lehetett, ahogyan készülődik. A kis moccanások és a nagyobb helyezkedések elárulták, hogy készülődik kifelé. A baba ilyenkor megpróbál a legideálisabb testhelyzetbe kerülni, ami segíti őt a világrajövetelben.

Vajúdás

Nemcsak az anya, hanem a magzat is érzi a vajúdás okozta változásokat. Ilyenkor az anyai test nagy változásokon megy keresztül. A méhösszehúzódások a babát is „szorongatják”, nemcsak az édesanya érzi a feszüléseket. A méh kisebb összehúzódásait már érezhette, de ez most más. Az összehúzódások egyre erősebbek, amelyeket ő is érzékel. A hormonok benne is dolgoznak, akárcsak az anyában. 

Szülés - születés

A magzatburok repedését követően a kisbaba nemsokára egy hosszadalmas utazásra indul a szülőcsatornán keresztül. Vajon mit érezhet ilyenkor? Fél? Valószínűleg igen, hiszen egy teljesen másik helyre kerül, nem marad a védett kis fészekben, az anyaméhben. Kilenc hónap sötétség után hirtelen mindenhol fény veszi körül. Ez már önmagában is kifejezetten kellemetlen dolog lehet. Elterjedőben van a félhomályban szülés, ami sokkal nyugodtabbá teszi az egész folyamatot, és elviselhetőbbé a magzat számára.

Ahogy megszületik, a hallása is élesedik. A méhen belül minden hang tompa volt, most viszont élesebben hallja az édesanya hangját, az orvos, a szülésznő, az apa hangját is.

A születést követően olyan sok új dolog veszi őt körül hirtelen, és még levegőt is kell venni. Ez fájdalmas a számára, ezért sír minden kisbaba a születéskor.

Az adrenalinszintje megnő, ennek köszönhetően sokkal jobban bírja a fájdalmakat. Ahogy világra jön, sírni kezd, ami megnyitja a tüdejét. Az addig viszonylag egyenletes, lassú szívverés felgyorsul. Nehéz megnyugodni, hiszen hideg van, sok a fény és a hang, ami teljesen ismeretlen.

Itt jut szerephez az ismert szívdobogás, az ismert hang – az édesanyáé. Ettől a kettőtől megnyugszik majd, kicsit kevésbé érzi magát egyedül.

Egyes kórházakban segítik az elválás folyamatát azzal, hogy a lehető legtovább várnak a köldökzsinór átvágásával.

Minden érzékszerve kiélesedett, fázik, fél, sír, óriási történést, hatalmas traumát élt át.

Egy nagyon kis odafigyeléssel azonban jobb körülményeket lehet teremteni a születéshez, ami valójában a kicsi első szülinapja is. Most jött világra, tegyük hát szebbé, elviselhetőbbé számára.

Tarjáni Rita
A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!