Ezekre az intim változásokra számíthatsz szülés után

Ezekre az intim változásokra számíthatsz szülés után

A várandósság és a szülés alatt a tested hihetetlen változásokon megy keresztül, teljesen átalakul. Vannak olyan változások, amelyek egészen szembetűnőek, és vannak olyanok is, amelyek nem láthatók. Nem mindenkinél egyformán, de a hüvelyen a szülés miatt, és hatására több változás is észrevehető.

Nagyon sok nő félelemmel tekint a szülés utáni életére. Tudják, hogy a hüvely soha nem lesz már ugyanolyan, mint azelőtt, bár idővel megközelíti a szülés előtti állapotát. Lássuk, milyen intim változásokra számíthatsz, miután megszületett a kisbabád.

A hüvely szárazabb lehet

Ez az állapot akkor is előfordulhat, ha nem hüvelyi úton, hanem császármetszéssel adtál életet a gyermekednek. Ha szoptatsz, szinte biztos, hogy a hüvelyszárazsággal szembe kell nézned. A szoptatás idején az ösztrogénszint csökken, így a hüvely szárazabb lehet. Nem kell megijedni, ez nem végleges probléma, általában hamar rendeződik a helyzet, mihelyt a babád nem szopizik tovább. Addig azonban ez az állapot nem túl kellemes, mivel nem könnyíti meg az amúgy is nehézkes szexuális életet. A legokosabb, ha szex közben síkosítót használtok. Ha a probléma súlyos és hosszan tartó, érdemes felkeresni a nőgyógyász szakorvost.

Kitágul

A szülés következményeképp a medencefenék alsó tartóizmai meglazulnak. Ez elkerülhetetlen hüvelyi szülésnél, hiszen az újszülött sokkal nagyobb, mint a hüvely, így annak ki kell tágulnia, hogy átférhessen rajta a baba. A tágabb hüvely lassan áll vissza az eredetihez közelítő méretére, ez akár egy évig is eltarthat. Ez persze sok mindentől függ. Előfordulhat, hogy gyorsan jön a baba, kevesebb ideig tart a vajúdás, a baba nem olyan nagy, így a változás is kisebb. Pihenj sokat, gyakorold a Kegel-gyakorlatokat, az intimtornát. Ezekkel segítheted a hüvely regenerálódását.

Fájdalmat érezhetsz

Akárhogy is, de még a könnyű szülés is nyomot hagy a hüvelyen. Sérüléseket okozhat, ahogy a baba átnyomakodik rajta. A szülést követően – amíg te a kisbabádra figyelsz – az orvos és a segítői helyrehozzák a hüvelyi sérüléseket, összevarrják a sebeket, ha szükséges, akkor a gátmetszés helyét is ellátják. Ennek ellenére érezhetsz kellemetlen fájdalmat, hiszen mégiscsak varratok, hegek vannak a hüvelyben. Ilyenkor javasolt kerülni a szexuális érintkezést, amíg a varratokat eltávolítják (4-6 hét), és a fájdalom elmúlik.

Gyermekágyi vérzést tapasztalsz

Szülés után testfolyadékkal keveredett vér távozik a hüvelyből, amit gyermekágyi vérzésnek hívunk. Ez általában a hathetes kontrollvizsgálatig elmúlik. Ha erős fájdalmat érzel, viszketést tapasztalsz, fordulj orvoshoz!

A hüvely külső részének színe megváltozik

A várandósság és a szülés olyan hormonális változásokkal jár, amelyek sok mindenre hatnak a testünkben. A hüvely külső részének a színe részben ezen változások miatt sötétebb lesz. Ugyanakkor a szülést kísérő beavatkozások, hegek is ezt okozzák. Teljesen természetes, és idővel világosabb lehet, de sosem lesz olyan, mint a szülés előtt.

A szülés komoly változásokat okoz, de ezek mind-mind teljesen természetesek, nem kell aggódnod miattuk. A hüvely viszonylag gyorsan képes visszanyerni szinte teljesen a régi alakját, nem befolyásolják a változások tehát a szexuális életet, vagy bármilyen más élettani folyamatot. Légy hát nagyon boldog, hogy édesanya lehetsz, és ne tarts attól, hogy az intim változások felboríthatják a párkapcsolatod.


Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!