Esti rutin a babával – Csak semmi stressz!

Esti rutin a babával – Csak semmi stressz!

Az egész napos játék, evés, alvás háromszög kifárasztja a babát, szüksége van nyugodt lezárásra a nap végén. A jól kialakított esti rutinnal biztosíthatod számára a biztonság és a nyugodtság érzését. Nem mellesleg ezzel segítheted azt, hogy a nappalok kissé könnyebbek legyenek.

A rutint a koraesti órákban már el kell kezdeni, hogy mindenre legyen elegendő idő, és véletlenül se kelljen semmivel sem rohanni. Így van idő mindenre megfelelően ráhangolódni.

Milyen a jó esti rutin?

Ez mindenkinél más, hiszen nem vagyunk egyformák. A kisbabák sem azok, ezért érdemes időt szánni arra, hogy saját tapasztalatokat gyűjtsetek, hogy nálatok mi válik be leginkább. Vannak olyan pontok, amelyeket azért jó beiktatni, hogy minden a lehető legnyugisabb legyen. Rövid idő alatt flottul megy majd, és remélhetőleg az esti elalvással sem lesz gond.

1. Engedd ki a fáradt gőzt

Néha segít, ha hagyod, hogy a benned és a kisbabádban felgyülemlett feszültség és fölösleges energia távozzon. Nyugodtan táncolj körbe-körbe a karodban a gyermekeddel, énekelj, nevessetek felszabadultan mielőtt elkezded az esti kis rituálét. A játék legyen egyre nyugodtabb és csendesebb. Legyen ez az első lépés a lefekvés előtt.

2. Fürdés

Az egyik legnépszerűbb része az esti rituáléknak egy finom fürdő. Ülni a jó meleg vízben igazán nyugtató, kikapcsoló élmény. Egy felnőttnek. Sok kisbaba nem szereti a fürdést. Tedd neki vonzóvá, hiszen ez egy olyan jó módszer arra, hogy megnyugodjon, elcsendesedjen egy kicsit és élvezze a víz melegségét, a nyugtató hangokat. Énekelj neki halkan, csendesen, simogasd a vízzel gyengéden. Közben tiszta lesz, és meg is nyugszik.

Ha a babád minden igyekezeted ellenére inkább izgatott lesz, mint nyugodt, és még sír is a fürdéstől, ki is hagyhatod, hiszen egy kisbabának nincs szüksége a mindennapos fürdésre. Elegendő egy héten kétszer beiktatni.  

3. Fogmosás

Lehet, hogy furán hangzik, de nagyon fontos része az esti rutinnak a fogmosás is. Amikor megjelenik kisbabád szájában az első éles kis fogacska, szükségessé válik annak ápolása is, hiszen nem tisztul magától. Amíg egy-két fogacska van csak, elegendő egy textilkendővel átdörzsölni, az ínyt pedig gyengéden, de határozottan átmasszírozni. Így megszokja a fogápolást, és nem lesz számára idegen, hogy ezt meg kell csinálni minden este (és persze reggel is).

4. Öltözés

A pelus és a pizsama nem minden baba kedvence, de muszáj felvenni. Miközben ezt végigcsináljátok, mondókázzatok egy kicsit, ez megkönnyíti a hercehurcát. Ilyenkor lehet kicsit babaolajozni, babamasszázst alkalmazni, átmasszírozni kicsit a babatestet. Ezt nagyon fogja kedvelni. Érdemes egy babamasszázs tanfolyamot elvégezni, hogy profi legyél. De babád örülni fog egy kis simogatásnak is.

5. Egy kis „beszélgetés”

A kisbabád hónapokig a te hangodat hallotta legerősebben a pocakodban. Nem véletlen hát, ha a te hangod most is az, amit a leginkább szeret hallani. Nem hülyeség, hogy halkan, csendesen, kedves hangon „megbeszéled” vele röviden az eltelt napot. Ez őt is ellazítja, és téged is.

6. Esti mese, esti ének, kis éji zene

A fürdéssel vetekszik, mint minden idők kedvenc esti szertartása. Mindenki imádja, felnőtt és gyermek egyaránt. Ez a meseolvasás (vagy a bátrabb és kreatívabb szülők számára a fejből mesélés). A hangodról az előző pontban már szót ejtettünk. Ezért fontos a mese is ebben a korban – mert szereti a hangod zengését. Idősebb babáknál már kialakul az, hogy minden este várja, szereti a mesét. Meséljetek felváltva apával, így mindenki részesülhet ebből a jó kis elfoglságból. A mese fontosságáról majd egy újabb cikkben írunk.

Nemcsak a mese, hanem az ének is lehet nyugtató hatással babádra. Tanulj meg néhány atód, és énekelgess neki elalvás előtt. Imádni fogja. Ha nem szeretsz énekelni, válassz egy jó, atókat tartalmazó CD-t, klasszikus zenét. Ez a megoldás kiváló arra, hogy elterelje a baba figyelmét a külső zajokról.

7. Jó éjt!

Egy bizonyos mese- (ének- vagy zene-) idő után határozottnak és következetesnek kell lenned. Búcsút kell venned a babától éjszakára. Tudnia kell, hogy a kiságy nem a játék helye, ott aludni kell. Ha lefektetted, menj ki a szobából, kívánj jó éjszakát, és hagyd, hogy elaludjon. Sikerülni fog! Ha mégis sírás a vége, ne hagyd sokáig sírni, mert annak nincsenek jó következményei. Menj be hozzá, és egy kis hátsimogatással nyugtasd, ne beszélj hozzá, mert az felhívás egy keringőre, és egész éjjel jöhetsz-mehetsz.

Ezeket a pontokat szerkesztőségünk tagjainak tapasztalataiból válogattuk össze. Nálatok milyen az esti rutin? Írd meg nekünk.

Ha pedig kérdésed van, ide írj: Online Nőgyógyászati Rendelés

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!