Érkezik a második baba

Érkezik a második baba

Több kisgyermek egy családban hatalmas öröm, ám ugyanakkor nagy-nagy felelősség is. Sok minden meghatározhatja, hogy egy pár mikor dönt úgy, hogy jöhet a második vagy akár a többedik kisbaba. Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal, szexuális medicina szakemberrel a témáról beszélgettünk.

Mi a doktornő tapasztalata, hány év múlva vállalnak ma a szülők egy második gyermeket?

Adódhat úgy, hogy a mamának a második gyermek születése előtt vissza kell mennie dolgozni, és 5-6 év is eltelik a testvér megszületéséig. Azért az sem ritka, hogy 2 éven belül érkezik a második baba. Tapasztalatom szerint, sajnos elég sok a véletlenszerű teherbeesés is. Amikor a mama szoptat, sokan a megszakított közösülést választják fogamzásgátló módszernek, mely során – a statisztikák szerint –  10 nőből 2 teherbe esik. A mamák általában félnek a hormonális fogamzásgátlóktól, pedig van kifejezetten szoptató nőknek ajánlott, szájon át szedhető, hormonális fogamzásgátló. Acsak progesztagént tartalmazó minipill nincs semmilyen hatással az anyatej mennyiségére és minőségére, és nem választódik ki az anyatejjel, így a babát sem károsíthatja.

Aki hosszabb idő (5 év) eltelte után tervezi a következő babát,  annak a hormonális hurok a legmegbízhatóbb eszköz. Többször választják ezt a megoldást azok is, akik 2-3 év múlva már újra gyermeket szeretnének, hiszen a hurok bármikor levehető. A fogamzásgátló eszköz megválasztásában sokszor az ár a leginkább meghatározó tényező.

Másképpen kell készülni a második gyermekre, mint az elsőre?

A fontos az, hogy készülni kell. A várandóság és a szoptatás is leterheli az anya szervezetét, a vasraktárak kiürülnek, megnő a B-vitamin felhasználás, és az Omega3 zsírsavak pótlása is elengedhetetlen. Ha szeretnénk, hogy a gyermekeink között kicsi legyen a korkülönbség akkor a második babának is biztosítani kell a legjobb anyai állapotot, és ez csak akkor lehetséges, ha tudatosan készülünk a gyermekáldásra.

 

Haris Éva


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!